Rendelés módosítása Módosítások bezárása

Kosár frissítése

Klímavédelmi projektjeink

Hogyan csökkentjük még karbonlábnyomunkat?

Az ALDI Magyarország karbonsemleges lett, azaz klímavédelmi projektek támogatásával ellentételezte az operatív működéséből (Scope 1, 2) származó ÜHG kibocsátását.
Ide tartoznak azok a közvetlen kibocsátások, melyek forrása a vállalat által tulajdonolt vagy irányított telephelyekhez, üzemekhez, gépjárműflottához köthető, valamint az energiahordozók közvetett használatából eredő ÜHG-kibocsátások.

2018-ban partnerünk volt a Carbon Solutions Global Ltd.
2019-ben partnerünk a First Climate Markets AG.

Carbon Solutions Global Ltd.

2018-ban partnerünk volt a Carbon Solutions Global Ltd.

A Carbon Solutions Global Ltd. (CSG) Angliában bejegyzett és működő gazdasági társaság, melynek fő tevékenysége emisszió-kereskedelmi, karbonlábnyom-mérési és -ellentételezési szolgáltatások nyújtása. A CSG elkötelezett a vállalati szektor ÜHG kibocsátásának csökkentésében és olyan megoldások szolgáltatásában, mely a környezeti előny mellett társadalmi felelőségvállalást és üzleti értéket is biztosít partnerei részére.

A CSG szakértői az ALDI Magyarország felelős kollégáival együttműködve mérték föl az ALDI működéséből származó ÜHG kibocsátási értékeit. Ezeket az értékeket összesítve a CSG átfogó jelentést készített az ALDI karbonlábnyomáról. Az így megkapott értéket az ALDI klímavédelmi projektek támogatásán keresztül ellentételezte.

Ezt a folyamtot karbonmenedzsmentnek hívják, mely egy olyan mérési, tervezési és kivitelezési folyamat, amely az üvegházhatású gázkibocsátás szemszögéből ad átfogó képet az adott vállalat teljes működéséről. A feltárt adatokra építkezve kialakítható a vállalat karbon-stratégiája, fenntartható üzleti modellje és céges kultúrája is. Az olyan haladó gondolkodású, klímatudatos vállalatnál, mint az ALDI kiemelt helyet foglal el a karbon menedzsment.

Semlegesítési projektek

 1. Tranvic Group CDQ - Energiahatékonyság
  4947_001.pdf
  4950_001.pdf
   
 2. Ningxia Lingwu Baitugang - Napenergia
  4948_001.pdf
   
 3. Zhangbei Danjinghe - Szélenergia
  4946_001.pdf
   
 4. Canakkale - Szélenergia
  4949_001.pdf

First Climate Markets AG.

A világ negyedik egészségi rizikófaktora a főzés közben elszenvedett légszennyezés és füstmérgezés. Különösen a nők és a gyerekek veszélyeztetettek, sütés/ főzés közben keletkező füst belélegzése miatt, náluk ezért légzőszervi megbetegedések kockázata különösen magas. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint Ghánában a füst okozta betegségek miatt évente 16 000 ember hal meg.

Jelenleg a világban még mindig 3 milliárdan főznek szilárd tüzelőanyaggal. Fát, szenet és más szilárd tüzelőanyagot használnak a nyílt tűzön, valamint a kezdetleges tűzhelyeken. A balesetveszély óriási, hiszen a káros anyagok belélegzése, a különböző sérülések miatt évente átlagosan 4 millió ember sérül meg.

A környezetbarát tűzhelyekkel egy család átlagosan az éves faszén iránti igényét 300 kg-mal tudja csökkenteni, miközben egyszerre pénzt is takarít meg. Ezenkívül ezek a tűzhelyek jelentősen alacsonyabb szén-monoxid kibocsátással rendelkeznek ezáltal környezetkímélőbbek is.

Az ALDI Magyarország Bt. a tűzhelyek megvásárlásával segíti a ghánai lakosokat, a projekt támogatásán keresztül pedig ellentételezzük üvegházhatású gázkibocsátásunkat.