ASC-Aquaculture Stewardship Council

ASC (Aquaculture Stewardship Council)

Az ASC nevű szervezet, melyet 2009-ben alapítottak a WWF részvételével, az egész világon a felelősségteljes haltenyésztésért száll síkra. Az ASC az Aquaculture Stewardship Council rövidítése. 

Az ASC által tanúsított üzemekben igen szigorú feltételeket szabnak a halak védelme érdekében: így például antibiotikumokat csak orvosi felügyelet mellett és csak beteg állatoknál alkalmaznak. Emellett a vízminőség rendszeres felügyelete ugyanúgy az ASC előírásai közé tartozik, mint a haltáp ellenőrzése, amely nem származhat veszélyeztetett állományból. Ezeken felül a tanúsítvánnyal ellátott üzemeknek megfelelő szociális feltételeket és munkakörülményeket is biztosítaniuk kell. Tilos mind a diszkrimináció, mind pedig a gyermek- és kényszermunka alkalmazása, valamint garantálniuk kell a korrekt fizetéseket és a biztonsági előírások betartását. 

Az ALDI üzleteiben kínált, ASC védjeggyel ellátott haltermékek így kiegészítik a sötétkék MSC védjeggyel (= Marine Stewardship Council/Tengergazdálkodási Tanács) ellátott termékeket. Míg az ASC a felelősségteljes haltenyésztést jelöli, az MSC azokat a termékeket jelzi, amelyek fenntartható halászatból származnak. Mindkét védjegy segít vevőinknek arról tájékozódni, mely haltermékeket fogyaszthatják jó lelkiismerettel.