A BSCI a „Business Social Compliance Initiative“ rövidítése. Ez egy önkéntes, iparágakon túlmutató kezdeményezés kiskereskedelmi cégek és márkagyártók, valamint importőrök számára a „Foreign Trade Association“ (FTA) jogi védnöksége alatt. A „Foreign Trade Association“ pedig egy európai és nemzetközi kereskedelmi szövetség, mely a szabad kereskedelemért és a felelősségteljes külkereskedelemért száll síkra. Ennek megfelelően az FTA összehozza a kiskereskedőket, az importőröket, a márkacégeket és a nemzetközi szövetségeket a kereskedelemre vonatkozó politikai és jogi keretfeltételek felelősségteljes javítása érdekében. 

A nemzetközi szinten egységes BSCI magatartási kódex kötelező alapelvei közé tartozik többek között az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, valamint az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény és a nők elleni diszkrimináció felszámolására irányuló egyezmény. 

A BSCI minden tagja - így az ALDI és az ALDI DÉL vállalatcsoport is – vállalja, hogy szállítási lánca mentén elősegíti a munkakörülmények javítását, és olyan szervezeti felépítések kialakítását, amelyek a termelés során a szociális normák betartását szolgálják. A vállalt kötelezettségek betartását független intézetek rendszeresen felülvizsgálják, és célzott oktatóprogramokkal segítik elő. A termelő országokban a kormányzati intézmények, a nem kormányzati szervezetek és a szakszervezetek bevonásával megtartott kerekasztal beszélgetésekkel is támogatják a folyamatokat. Amennyiben valaki több alkalommal elmarad a BSCI által előírt követelményektől, az kizárást vonhat maga után.

Az ALDI és az ALDI DÉL vállalatcsoport már 2008 óta tagja a BSCI-nek.