Macskatoalett és macskaalom tekintetében nagyon eltérő a házi tigrisek és gazdáik ízlése. A klasszikus macskatoalett egy egyszerű, levehető keretű műanyag tálkából áll. A több magánszféra biztosítása érdekében tetővel és billenő ajtóval ellátott macskatoalettek is kaphatók. Ez a változat különösen előnyös a macskatulajdonosok számára: a szag és a macskaalom ott marad, ahol lennie kell - vagyis a macskatoalettben.

A macskaalom ugyanolyan fontos, mint a macskatoalett. Ezért a megfelelő macskaalom kiválasztásánál különösen fontos, hogy az alom a folyadékot és a keletkező szagokat gyorsan felszívja és biztosan bezárja. Ezenkívül az alomnak puhának kell lenni a cicák érzékeny mancsaihoz és nem szabad nagyon porlania. A macskaalom számos különböző formában és anyagból kapható.

Csomósodó macskaalom minden olyan alomfajta, ami összecsomósodik, ha folyadékkal érintkezik. Ezért számos csomósodó macskaalom fajtaduzzadó agyagból – bentonitból áll. Egy másik lehetőség a növényi csomósodó macskaalom fából vagy növényi rostokból. A jó minőségű alom a folyadékot és a szagot gyorsan csomókba zárja, amik a macskatoalett tisztításánál stabilak maradnak és nem morzsálódnak szét. Míg a macskatulajdonosoknak a porképződés fontos, addig doromboló négylábú barátaink inkább az állagra figyelnek. Ha a macskaalom túl durva-szemű, akkor a felnőtt macska jobban belesüllyed, mint a homokos vagy finomszemcsés alomba. Ennek az alomnak az előnye, hogy a tisztítás könnyen végezhető: Az ürülékdarabok és vizeletes csomók naponta eltávolíthatók egy speciális szűrős lapáttal és a macskatoalett újra feltölthető. A macskaalmot csak az első higiéniai hiányosságok észlelése esetén kell kicserélni teljesen.

Minden olyan alomfajta, ami vízzel érintkezve nem csomósodik, a "nem csomósodó alom" kategóriába tartozik. Az alom magába szívja és bezárja a macska vizeletét, anélkül hogy csomók képződnének. Ugyanúgy, mint a csomósodó macskaalomnál naponta eltávolíthatók az ürülékdarabok. Egy kicsit másképp történik a vizelet eltávolítása. Ehhez a szorgalmas macskatulajdonosnak az összes ázott macskaalmot el kell távolítania.

Macskaalom különböző anyagokból készülhet. Az ásványi macskaalom sok esetben a fent már említett bentonitból áll. Ez csomósodó alomként és nem csomósodó alomként is kapható. Olykor illatanyagot adnak hozzá, ami az embereknek ugyan tetszik, a macskákat azonban zavarhatja. A szilikát macskaalom erősen nedvszívó granulátumból áll, ami különböző szemméretekben áll rendelkezésre. Más, nem csomósodó macskaalomtól eltérően nem kell olyan gyakran cserélni. Problémás lehet azonban a bársonyos mancsúaknak. A szokatlan szerkezet és jelleg nagyon irritálhatja a házi tigriseket. Ha a macska allergiás bizonyos ásványi anyagokra, akkor segítség lehet a fából és növényi rostok álló macskaalom.

Ha nem biztos abban, hogy milyen macskaalom felel meg legjobban macskájának, kísérletezgessen a különféle formákkal. Szerezze be a legkisebb csomagméretet és mielőtt egy másik macskaalomra vált, adjon macskájának legalább egy hét időt, hogy megszokja.

Aktuális kínálatunkat itt találja