Túlsúly és elhízás kutyáknál és macskáknál

A túlsúlyos és elhízott állatok száma jelentősen növekedett az elmúlt években. Túlsúlyosnak számít egy állat, ha súlya 15%-kal meghaladja az ideális testsúlyt. Elhízottnak számít az állat, ha súlya 30%-kal meghaladja az ideális testsúlyt. A túlsúly vizuálisan is észlelhető és kitapogatható.

Az ideális testsúly jelentős eltérése nemcsak a mozgásképességet és a mozgásigényt korlátozza. A felesleges kilók jelentős negatív hatással vannak az állat egészségre.

 

Kockázati tényezők és okok

De hogyan is alakulhat ez ki? A túlsúly és az elhízás kialakulásának döntő tényezője az energia bevitel és energiafelhasználás egyensúlyának hiánya. Ez az egyensúlyhiány már korán, a nevelés során kialakulhat az eledel szabad elérhetősége révén. Az állatok ivartalanítása/sterilizálása változást okozhat az anyagcserében, ezen kívül ezek az állatok gyakran több táplálékot vesznek magukhoz és kevesebbet mozognak. Bizonyos fajták, mint például a Labrador vagy a keverék macskák hajlama szintén egyértelműen felismerhető.

Természetesen az életmód is hatással van a túlsúly és az elhízás kialakulására. Sok lakásban tartott macskának nincs lehetősége arra, hogy a szabadban mozogjon, és a dolgozó gazdik kutyáinak többsége számára a séta a nap egy viszonylag rövid idejére korlátozódik. Ezáltal csökken az energiafogyasztás. Továbbá, az állatok ilyen fajta tartása az állatokat stresszhelyzetbe hozza, amit gyakran megnövekedett táplálékbevitellel kompenzálnak.

 

Megoldások

A súlycsökkentéshez az energiabevitel drasztikus, mintegy 40%-kal történő csökkentése ajánlott. Alapvetően lassú fogyást kell biztosítani (macskák esetében a testsúly 1-2%-a hetente, kutyák esetében a testsúly 2%-a hetente). Különösen macskáknál ajánlott az állatorvosi felügyelet, mivel a túl kevés energiabevitel májelégtelenséget okozhat.

Ebben a szakaszban érdemes egy csökkentő diétát tartani megfelelő tartalmú tápanyagokkal annak érdekében, hogy megelőzzük különösen az ásványi anyagok és fehérjék esetleges hiányát. A macskáknál az adag legalább 2 étkezésre történő felosztása hasznosnak bizonyult. Ezen kívül a snacket és a jutalomfalatokat az energiabevitel 10%-ára kell korlátozni.

A kutyák snackkel történő jutalmazását is - például egy sikeres visszahozás után - mindig figyelembe kell venni a teljes adagban. A maradék ételeket teljesen törölni kell az étrendről.

Az intézkedés sikerének döntő tényezője azonban a mozgás. Erre a kutyáknak kiválóan alkalmasak a különösen hosszú séták, úszás, hidroterápia vagy futópad. Játék és egy bizonyos "munka" az eledelért kutyák és macskák számára egyaránt ajánlott.

 

Vegyes etetés

Nedves vagy száraz eledel? Mire van szüksége az ínyencnek valóban? Nem kell egy etetési mód mellett döntenie, kipróbálhatja a vegyes etetéselőnyeit is.

Nedves eledel: A nagy nedvességtartalom segít a folyadékellátás biztosításában. Ez különösen a macskák esetében fontos, mivel a macskák vízigényüket természetes úton a zsákmányon keresztül veszik fel és keveset isznak. Így biztosítható a húgyúti traktus funkciója. A nedves eledel magas víztartalma egy bizonyos telítettségi hatást okoz, ami túlsúlyra hajlamos állatoknál előnyös lehet.

Száraz eledel: Alacsony víztartalma miatt kis helyen sok eledel tárolható. Ez egy igazi segítség, ha Önnek nagytermetű kutyája van. Nem elhanyagolható a fogápoló hatása a mechanikai dörzsölés révén, ha a megfelelő eledelt szeretnénk kiválasztani kedvencünknek.

Keverék nedves és vizes eledelből: A vegyes etetés nemcsak egyesíti az etetési módok előnyeit, de nagyszerű íz élményt nyújt négylábú barátaink számára.

 

Kutya-és macskaeledeleinket itt nézheti meg