... milyen hangosan tud egy macska dorombolni?

A Guinness Rekordok Könyve szerint a tizenkét éves Smokey nevű macska Angliából 67,7 decibellel tartja a rekordot. Ez azt jelenti, hogy Smokey olyan hangosan dorombol, mint amilyen zajt egy használatban lévő porszívó bocsát ki. Egy fűnyíró egyébként 90 decibel erősségű zajt kelt


... a világ legkisebb macskája kifejlett állapotban kevesebb, mint 2 kg?

A valószínűleg legkisebb termetű macska a ritka afrikai feketelábú macska (Felis nigripes). Ez a macska szürke, fekete pöttyös, Délnyugat-Afrikában él és 2002-ben a veszélyeztetett állatok közé sorolták. A kifejlett nőstények súlya mintegy 1,3 kg, a kifejlett hímeké mintegy 1,9 kg. A legkisebb tenyésztett fajtatiszta macska egyébként a Singapura. A nőstények elérik a 2 kg-ot, a kifejlett hímek súlya 2,5-3 kg.

... miért nem szabad a macskáknak kutyaeledelt enniük?

A kutyaeledel többek között azért sem alkalmas, mert a macskáknak ötször több fehérjére van szükségük, mint a kutyáknak. Bizonyos tápanyagokra (pl. taurin) is szükségük van az eledelben, amit a kutyák maguk termelnek a testükben. Csak a jó minőségű macskaeledel van pontosan a bársony-talpúak igényeire szabva és biztosítja számukra mindazt, amire naponta szükségük van.

 

... milyen nagy a világ leghosszabb házi macskája?

Egy nevadai (USA) Maine Coon kandúr biztosította magának a bejegyzést a Guinness Rekordok Könyvébe. A "Reno Gazette-Journal" arról számolt be, hogy az öt éves Stewie 123,2 cm hosszú az orra hegyétől a farokcsont végéig./p>

 

... mi a Flehmen-reakció?

A macskák 50%-a elkezd "grimaszolni", ha macskamentát érez. Ha pontosan megfigyeli a macskáját, akkor láthatja: A macska felemeli a fejét, kicsit felhúzza a felső ajkát és levegőt szív be a szájpadláson található speciális szerven keresztül. Ezzel ellenőrzi az előtte lévő tárgy szagát és ízét.

 

... a macskák nem ismerik fel saját tükörképüket?

Bár néhány YouTube videó ennek az ellenkezőjét mutatja, a macskák a legtöbb esetben nem foglalkoznak a tükörképükkel. A kutatók azt feltételezik, hogy a macskák látnak ugyan egy macskát a tükörben, de nem veszik komolyan, mert nincs macskaszaga. Különböző tesztek azt is igazolták, hogy a macskák nem képesek felismerni tükörképükben saját magukat.