Ha ismeri a grillezés alapszabályait, a többi már gyerekjáték. Azonban ha megfogadja további tanácsainkat is, még könnyebben válhat a grillezés mesterévé.


Az alacsony zsírtartalmú húsokat könnyebb grillezni, ha előtte beolajozzuk a grillrácsot. Ezt egyébként a rács tisztítása után is el kell végezni.


A zöldség- vagy fanyársak nem égnek meg, ha grillezés előtt 20 perce vízbe áztatja őket.


A sütő akkor áll készen a grillezésre, ha a parázs intenzíven, vörösen izzik, és fehér hamuréteg van a szénen.


Csepegtető- vagy alumíniumtálca használatával elkerülheti a zsír lecsepegését, és a grillezni való sem ég meg!


Mielőtt nekilátna otthoni erkélyén grillezni, érdemes tekintettel lennie néhány dologra. Először is a szomszédokra. Ne zavarja őket a pihenésben, ne füstölje ki őket grillsütőjével. A legjobb, ha időben tájékoztatja őket!


Mind a direkt, mind pedig az indirekt grillezésnek megvannak az előnyei. A direkt grillezésnél a grillezni való közvetlenül a forró szén felett fekszik. A grillezés ezen változata különösen alkalmas a szaftos húsokhoz és a vastag grillezni valókhoz. A zárt tetővel történő indirekt grillezés során egységes hő keletkezik. A két változatot persze kombinálhatjuk is.


Nem minden grill, ami füstöl

A legtöbben faszénen grillezünk, de sokan vannak, akik a kevésbé komplikált gázgrillt részesítik előnyben, míg mások az elektromos grillsütőre teszik le a voksukat.

Vannak, akik különleges, egzotikus módszereket alkalmaznak, például deszkán grilleznek, mely különleges ízt ad az ételnek. Ehhez a technikához egy vastag, kezeletlen keményfa deszkára van szükség (a vörös cédrus előnyben). A deszkát néhány órára vízbe áztatják (minél tovább ázik - lehetőleg egész éjszaka - annál puhább lesz a fa). Ezt követően a felső felét olajjal bekenik, majd a gömbgrillen a parázs fölé, vagy a gázgrillen a láng fölé helyezik. Néhány perc múlva izzani kezd a deszka alsó fele. Ilyenkor kell a grillezni valót ráhelyezni, a deszkát a parázsról félrehúzni, és a tetőt lecsukni. Az étel a forró füstben párolódik meg, és különleges aromát kap. A szakértők ezt az elkészítési módot ajánlják például az omlós halhoz.

A „Barbecue-Smoker” (vagyis: BBQ füstölő) az Amerikai Egyesült Államokban a legkedveltebb módszer, de Európában is egyre nagyobb számban talál rajongókat. Ez az eljárás tulajdonképpen nem is grillezés, hanem alacsony hőmérsékleten történő párolás vagy füstölés. Az eszköz két különálló edényből áll. Az egyikben tüzet raknak, és forrón tartják a parazsat. A másik edénybe kerül a grillezni való. Amikor a parázs elérte a megfelelő hőmérsékletet (kb. 90–130 °C), kinyílik egy szelep, amely a forró füstöt a párolóedénybe ereszti. A párolás sokáig tart, de megéri a várakozást, mert az így készített étel igazán omlós és zamatos lesz.
A grillezés szerelmesei egyre többen fedezik fel a párolás egy régi változatát is: a ládában történő sütést. Ehhez két rozsdamentes (nemesacél) ládára van szükség. Az egyik, parázsló brikettel vagy fadarabokkal megtöltött ládát ráhelyezik a másik, grillezni valókat tartalmazó ládára. A módszer nehézsége abban áll, hogy nem egyszerű tartani az állandó hőmérsékletet. A tűznek nem szabad sem túl forrónak lennie, sem pedig kialudnia. Jó három órát kell számolni sütési időnek egy nagy adag sülthez, de megéri! A „ládasült” különösen szaftos és puha különlegesség.

Bármelyik módszert is választja, mi nagyszerű ínyenc élvezeteket kívánunk következő grillkalandjához! Minden mást, amire csak szüksége lehet, megtalál az ALDI gazdag grillválasztékában!