A grillezés már önmagában is tudomány – a grillezés módja, ideje, az elkészítés és az alkalmazott eszközök jelentősen befolyásolják az eredményt. Hogy se a grillparti, se a grillezni való ne menjen füstbe, összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb grill alapelveket – a biztonsági- és tűzvédelmi tippekkel együtt. Így nem lesz melléfogás, csak finom grill ínyencfogás!

A grillezés 12 aranyszabálya


Ahogyan a főzésnél, itt is sok múlik az időzítésen! A különféle grillezni valók más-más sütési időt igényelnek, és a faszén begyújtása is némi előkészítéssel jár. Vegye figyelembe mindezt a tervezésnél, és úgy készítse elő a köreteket, hogy amikor a grillezni való a rácsra kerül, azok már a keze ügyében legyenek!


A gázzal vagy elektromos árammal üzemelő grillsütőknél a begyújtás természetesen nem nagy dolog. Egy faszenes grill esetén más a helyzet – de itt is a megfelelő előkészítés az, ami igazán számít. Hagyjon kellő időt a tűzrakásra, és használjon nyugodtan olyan segédeszközöket, mint a grillgyújtó kémény vagy a grillgyújtós. A legjobb, ha a briketteket vagy a faszenet a begyújtás előtt piramis alakba rendezi. Ne használjon spirituszt vagy benzint – ezeknél különösen nagy a balesetveszély!


A faszénnek és a brikettnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A faszenet könnyebb felforrósítani, míg a brikett esetén tartósabb a parázs melege. Próbálja ki nyugodtan a kettő keverékét is!


Csak akkor kezdje a grillezést, amikor a grillező anyag már teljesen átforrósodott – ez jól felismerhető a fehér hamurétegről.


Gyorsan felcsapnak a lángok, ha véletlenül zsír vagy olaj cseppen a faszénre. Ilyen esetekben azonnal vegye le a grillezni valót a lángról! Soha ne próbálja vízzel eloltani a lángot!


Egy fordítás bőven elegendő – gyakrabban nem szabad a grillezni valót forgatni, hiszen felesleges mozgatáskor könnyen elvész a zamata, megéghet vagy leragadhat. A forgatáshoz mindenképpen fogót használjon, mert például a steakek gyorsan levet engednek, ha a grillsütőn megszúrják őket.


A grillezést követően hagyja a húst egy rövid ideig pihenni, hogy a szaftja a belsejében maradhasson – ezáltal megakadályozza, hogy a szeletelés során túl sok nedvesség távozzon.


Időben készítse el a pácot, és pihentesse benne a húst lehetőség szerint egy egész éjszakán át a grillezés előtt! Így a hús teljes egészében át tudja venni a fűszerek ízét. Arra azonban ügyeljen, hogy a pácolt hús ne csepegjen a grillezés során!


A szószokat és más fűszereket csak a kész hús mellé tálalja! A szósz nem való a grillrácsra!


A grillezésnél is mindig első a biztonság, hogy elkerülje a baleseteket. Ügyeljen arra, hogy a grillsütő biztosan álljon, és tartson kellő biztonsági távolságot! Állítson készenlétbe egy vödör vizet vagy más oltóanyagot, és várjon a grillsütő tisztításával, amíg a szén teljesen kihűl!


Hogy a következő grillezés is tökéletes lehessen, a sütést követően időben meg kell tisztítani a grillsütőt. Erre a legalkalmasabb a víz, valamint a hagyományos sütőtisztító. Egy okos tipp: helyezze a grillrácsot éjszakára a nedves fűbe, úgy sokkal könnyebben leoldódnak a ráégett szennyeződések!


A faszenet egy vödör víz vagy virágföld segítségével egyszerűen el lehet oltani. A teljesen kihűlt maradványokat legkorábban 24 óra elteltével helyezze a hulladékgyűjtő edénybe!