A tűz a grillezés során csodálatos zamatokat ad ételeinknek, és különleges élményekkel ajándékoz meg minket. Sajnos azonban nem mindig ilyen barátságos velünk, és néha balesetekhez is vezethet. Ezért a grillezés adta szórakozásnál is első a biztonság! Néhány egyszerű tippel segítünk zökkenőmentessé tenni az időtöltést.

A grillsütő

Nagyon fontos, hogy grillsütője stabilan, lehetőleg négy lábon álljon. Ügyeljen az éles szélekre: máskülönben gyermekek és felnőttek egyaránt könnyen sérüléseket szerezhetnek!

Biztonságos felállítás

A hely, ahová a grillsütőt állítja, legyen a szabadban levegőn, a talaj legyen egyenletes és ne legyenek rajta gyúlékony anyagok! Ideális például a kővel vagy járólappal borított járófelület. Ne helyezze a grillsütőt napernyők vagy árnyékolók alá, illetve lépcsők vagy terasz szélére! Ügyeljen arra is, hogy a grillsütő szélvédett helyen álljon!

A tűzgyújtás

A biztonságos grillgyújtósokat nagyon könnyen felismeri a DIN EN 1860-3 jelölésről. Ha ilyet használ, biztos lehet abban, hogy a gyújtósa nem tűnik el vagy robban fel, és nem keletkeznek ártalmas gőzök.

A gázgrill

A gázzal történő grillezés különös figyelmet igényel, hiszen a gázpalackok kezelése korántsem veszélytelen. Ellenőrizzen minden tömlőt grillezés előtt, hogy nincsenek-e rajtuk repedések, és óvja őket a túl nagy hőhatástól! Amint elkészült a sütéssel, zárja el a gázcsapot, és a gázpalackokat mindig álló helyzetben tárolja!

Önmagunk védelme

Óvja magát a forróságtól és a kifröccsenő zsírtól, használjon kesztyűt, kötényt és grilleszközöket! Soha ne grillezzen mezítláb!

Gyermekbiztos grillezés

A gyermekek sokszor nem tudják megfelelően felmérni a forróság és a tűz okozta veszélyeket. A grillezés során ne hagyja őrizetlenül a grillsütőt, és a gyerekeket sem!