Tudjuk, hogy olvasóink között a húsimádókon kívül vegetáriánusok is lehetnek, sőt sokan kedvelhetik a tenger gyümölcseit is. Gond egy szál se! Egy grillsütőn mindenféle isteni fogás pillanatok alatt elkészíthető. De hogyan tudja a legtöbbet kihozni a steakből? Miként lesz minden ínyenc számára tökéletes élmény a grillezés? A következő oldalakon bemutatjuk Önnek!

Grillezzen, ahogy akar!

Alapvetően eltér egymástól a direkt, az indirekt és a parázson történő grillezés. A direkt grillezés során a grillezni való egy rácson kerül a parázs fölé (> 250 °C). Ez a módszer a gyorsan elkészülő ételekhez ideális. Ilyenek például a kolbászok, a steakek, a kotlettek, a csirkemell, a cukkini vagy hasonló zöldségek. Körülbelül 30 perc alatt el kell készülnie az ételeknek, amíg a parázs megfelelő hőmérsékletű.

Az indirekt grillezés során a grillezni való egy zárt edényben (legtöbbször gömbgrillben) van, de nem közvetlenül a parázs felett. Ez a módszer leginkább a tetőről visszaverődő hőt használja, hasonlóan a légkeveréses sütőkhöz. Leginkább nagyobb darab húsokhoz érdemes ezt a módszert választani (sertéssült, báránycomb, oldalas, sült marha, egészben sült csirke / pulyka, egészben sült hal, például pisztráng vagy lazac). A szellőzőnyílásokkal szabályozható a hőmérséklet, amelynek 140 és 180 °C között kell lennie.

A parázson vagy a parázsban való grillezés módszere a legkevésbé bonyolult: csupán tűzre van szükség – és leginkább héjas grillezni valóra (például burgonyára vagy hagymára). Amennyiben más ételeket szeretnénk a parázsban sütni, alufóliába vagy levelekbe (például banánlevél) csomagolhatjuk őket.