Grillezett desszert vagy édes köret a steakhez? A következőkben megmutatjuk Önnek, hogy a gyümölcsök grillezésénél mit kell szem előtt tartani ahhoz, hogy a finom csemegék kibontakoztathassák teljes zamatukat. Jöhetnek az ízletes, csokoládészószos gyümölcsnyársak és az édes-fűszeres, grillezett ananászkarikák! A grillezett gyümölcs a csokoládéfondünek vagy a gyümölcssalátának is különleges ízt ad.

Grillezett gyümölcsök
Grillezéshez elsősorban kemény húsú gyümölcsöt használjunk, amelyet ne szeleteljünk túl apróra! A legalkalmasabbak például a banán, az ananász, az alma, a körte, a mangó vagy az eper. Kevés cukorral, mézzel, édes gyümölcslével vagy ecettel marinálva alacsony hőfokon tudjuk elkészíteni a gyümölcsöket. A különféle zöldfűszerek is jól illenek a gyümölcshöz.

A gyümölcsök előkészítése
A gyümölcsöket mossuk le, de ne hámozzuk meg, és csupán nagyobb darabokra vágjuk (3-4 cm)! A magokat grillezés előtt távolítsuk el! A kisebb gyümölcsöket, például az epret vagy a szőlőt egészben grillezzük, hogy ne veszítsenek túl sok nedvességet!

Grillezzen olajjal!
Ha inkább magában, nem pedig marinálva szeretné grillezni a gyümölcsöket, használjon semleges ízű növényi olajat! Így a gyümölcs nem szárad ki, és teljes egészében ki tudja bontakoztatni a zamatát.

Használjon grilltálcát!
Ha alumínium grilltálcát használ, a gyümölcsök nem tudnak leesni a rácson keresztül, és az aromájukból sem veszítenek a közvetlen hő hatására. Kenjük be a tálcát kevés olajjal vagy vajjal, hogy a gyümölcs ne ragadjon le! Alternatív megoldásként a grilltálca helyett alufólia is megfelel.

A grillezett banán fagylalttal vagy csokoládéöntettel különösen finom desszert. Sütheti őket héjastul is. Amint az megfeketedett, a banánok átsültek. A héjat grillezés előtt beirdalhatjuk, és mézzel vagy kevés rummal megcsepegtethetjük a gyümölcsöket.