A grillezésre sokan úgy tekintünk, mint egyfajta sportra. Ahhoz, hogy egy steaket az ember tökéletesre készítsen a grillsütő segítségével, nem feltétlenül szükséges profi tapasztalat – kezdő grillmesterek is szaftos steaket tálalhatnak a grillrácsról néhány egyszerű szabály betartásával. Kövesse tippjeinket, és tudjon meg mindent a steakek grillezéséről!

A bevásárlás
Hogyan lehet felismerni a jó steaket? Ez bizony néha nem is olyan egyszerű! Különösen ügyeljen a bevásárlás során a színre, a zsírtartalomra és a hús szerkezetére! A kiváló minőségű steaken kevés a zsír, szép, vörös a színe és szerkezeti sérülések nélküli, finoman márványozott a felülete.

Az eszközök
Grillezés előtt nem szabad a húst kiklopfolni, a grillen pedig tilos megszúrni – így ugyanis kieresztené a levét, és kiszáradna. Ehelyett grillfogó segítségével fordítsuk meg, hogy mind a steak szerkezete, mind pedig az aromája megmaradjon!

A fűszerek
Sok grillmester arra esküszik, hogy a steaket csak sóval és borssal kell ízesíteni, mert így a legfinomabb. De persze a hús fűszerezése is ízlés kérdése. Csak a megfelelő időpont a fontos – ne fűszerezze túl korán a steakeket, különben elégnek a fűszerek a grillsütőn!

A steak próba
Mikor „rare“, „medium“ vagy „well done“ a steak? Néha nem könnyű megítélni a helyes sütési fokozatot. Egy egyszerű trükk segítségével azonban hamar gyakorlott lehet ebben is. Így működik: tartsa fel a bal kezét, és érintse a hüvelykujját egymás után mind a négy másik ujjához! A jobb mutatóujja segítségével érezheti bal tenyerén, hogyan változik a keménység ujjanként. Így nagyon egyszerűen meg tudja határozni a steak tökéletes sütési fokozatát!

Hüvelykujj a mutatóujjal szemben: rare (véres)
Hüvelykujj a középső ujjal szemben: medium rare (félig átsütve)
Hüvelykujj a gyűrűsujjal szemben: medium (közepesen átsütve)
Hüvelykujj a kisujjal szemben: well done (teljesen átsütve)

A helyes sütési fokozat marhahús esetén:
A pontos hőmérsékletet lehetőség szerint húshőmérő segítségével mérje meg! A felszínen ideális hőmérséklet körülbelül 170–180 °C.

A közepében a kívánt sütési fokozat szerint: 
52–54 °C a vérvörös húshoz (angolul „rare”) 
54–60 °C az enyhén rózsaszín húshoz (angolul „medium”) 
60–70 °C a teljesen átsült húshoz (angolul „well done”)  
A hőmérő használata a nagyobb sült- vagy húsdarabok esetén értékes segítség.

ALDI tipp

A saját készítésű pácok megadják a húsnak azt a bizonyos pluszt, ráadásul számtalan módon variálhatók.
Például:

Olaszos pác: olívaolaj, bazsalikom, petrezselyem, só bors, fokhagyma, parmezán
Hot & Spicy: zöldcitrom, citromhéj, méz, chili paprika, só, bors

Helyezze a pácot és a húst egy mélyhűtő zacskóba, és hagyja egy éjszakán át érni! A pácokat előre is elkészítheti – hűtőszekrényben néhány napig frissek maradnak.