Digitális készségek

Online tanulás

Az elmúlt időszakban sokan belekóstolhattak az online tanulásba. Érdemes megtartani mindazt, ami ebben a nehéz helyzetben mégis érték volt. A gyerekek megismertek például számos olyan hasznos közös platformot és programot, amely kapcsolattartásra, közös tanulásra, tudásmegosztásra, projektek készítésére és bemutatására is szolgál. Ha ezeket jól használják, akkor a csapatmunka, a távmunka, a netikett, valamint a prezentáció számukra már rutin lesz.

Játék

A számítógépes játékok nem az ördögtől valók, ha a gyermek az életkorának megfelelőt használja. A jól megválasztott játék fejleszti a képességeket, az önálló problémamegoldást, a stratégiai gondolkodást és a másokkal való együttműködést is. Javulhat a szem-kéz koordinációja és a térbeli tájékozódása is. Persze erre is igaz az, hogy megfelelő egyensúlyt érdemes tartani a valós világban és a virtuális térben eltöltött idő között.

Biztonság

Az online tanulás megjelenésével a gyerekek is sokkal több időt töltenek az interneten. Könnyen belefuthatnak számukra zavaró, ijesztő vagy kellemetlen tartalmakba. Hogyan tudhatja biztonságban a kisebb és nagyobb gyerekeket a neten?

Szűrőszoftverek

Noha teljesen biztos szűrő nincs, azért érdemes őket használni és a böngésző beállításait úgy módosítani, hogy a keresési eredmények között ne jelenleg meg felnőtt tartalom. Kisebbek esetében ilyen például a beállítható Youtube biztonsági mód vagy a Google SafeSearch.

Beszéljék meg!

A szűrők sem helyettesítik a bizalmi viszonyt: tudja a gyerek, hogy szólhat, ha számára nyugtalanító tartalmat látott. Felállíthatnak közösen szabályokat, hogy milyen céllal szörfözhet a gyerek a neten és mennyi ideig. A tiltás helyett célravezetőbb a bevonódás: üljön oda mellé, böngésszenek közösen is, hadd mutasson a gyermek oldalakat a szülőnek, tanuljon tőle és érezze az érdeklődést, valamint a bizalmat.

Együtt is lehet!

Iskolakezdőnek inkább a tanuló- és játékprogramok lehetnek hasznosak, és elsősorban azért lehet szükség szülői felügyeletre, hogy segítsék ezek használatában. Amikor már biztonsággal olvas, akkor segítsen neki eligazodni a keresőfogalmak között és tanítsa meg jól keresni. Így egyre komplexebb keresési gyakorlatra is szert tehet. A nagyobb gyerektől már tanulni is lehet: kérjen segítséget tőle és ismerje el hozzáértését. Segítsen a kritikai szemlélet kialakításában, hogy maga is mérlegelni tudja az egyes tartalmak hitelességét.

Veszélyek az interneten

A legjobb szűrőprogram sem tudja teljesen megóvni a gyermeket vagy fiatalt az online térben: a túl sok, kizárólag a neten töltött idő teret ad a függőségnek és kiteheti a gyerekeket a piszkálásoknak, bántásnak és zaklatásnak is.

Netfüggőség - vegye észre a jeleket!

Valós vagy online életet él a gyerek? Ha a gyermek gyakran tölti idejét egyedül a szobájában a gép előtt és titkolózóvá, védekezővé válik vagy egyfolytában az üzeneteit ellenőrzi, akkor jó eséllyel kialakulóban van a netfüggőség. Ha szülőként azt látja, hogy a gyermek fáradt, kimerült a neten töltött idő után és gyakran fordul magába, esetleg kevesebb időt tölt a barátaival, vagy lényegesen csökken a szabadban töltött idő, akkor ideje lépni. 

Mit tehet?

Érdemes átgondolni, hogy lehet-e a háttérben stressz vagy depresszió. Segítsen a gyermeknek abban, hogy egészségesebb arány alakuljon ki az online és az offline térben töltött idő között. Ha sikerül elérnie, hogy áthívjon egy barátot, elmenjen sportolni vagy zenéljen, akkor ezek jó alternatívát kínálhatnak a szabadidő eltöltéséhez. Emellett teret adnak a beszélgetésnek, ami a háttérben levő problémákat is oldja.
Beszélgessenek sokat a családban: ez a bizalomépítés legjobb módja. Beszéljék meg, hogy mennyi időt töltsön a gép előtt. Ennek legyen egy jól meghatározott kerete, például az ágyba már ne vigye magával a mobilját vagy a játékot.

Online zaklatás

A kortársak részéről a piszkálódás, bántás ezen formája azért is ijesztő, mert akkor sem szűnik meg, ha a gyermek hazamegy az iskolából. Az otthon vélt biztonságában is folytatódhatnak a bántások az online térben, úgy, hogy a felnőtt azt nem is veszi észre. A kiközösítés számos formát ölthet: közösségi oldalakon tesznek közzé róla számára kellemetlen fotót bántó mondatokkal, esetleg álprofilt hoznak létre a nevében vagy épp a bántásáról készült videót teszik közzé. A fiatalt ijesztő vagy fenyegető üzenetekkel is zaklathatják.

Mit tehetnek?

Beszéljék meg, hogy nincs rendben, ha bárkiről bántó vagy sértő képet, esetleg szöveget tesznek közzé közösségi felületeken. Tanítsa tudatosságra abban, hogy mit tesz fel a netre, akár magáról, akár másokról. Ezek a tartalmak gyorsan osztódnak és nehezen törölhetők. Vegye észre, ha a gyerek feszült vagy hallgatag otthon, miután mobilját nézte. Beszéljék meg vele, hogy milyen eszközei vannak, ha bántják: ne válaszoljon indulatból a bántó kommentekre, blokkolhatja vagy elutasíthatja a kellemetlen üzengetőt, de el is mentheti a zaklató üzenetet. Tudja, hogy ilyenkor kérhet segítséget egy felnőttől, de anonim módon fordulhat a Kék Vonalhoz is.