Viszlát nem kívánatos...
Greenkeeping a saját...
A növények megfelelő...

A kertben folyamatosan akad tennivaló

Természetes, hogy egy szép kertet ápolni is szükséges. Különben gyorsan elszaporodnak a vadon növő növények, és a kártevők átveszik az uralmat. Ebben a fejezetben azzal foglalkozunk, hogyan tudja kertjét megfelelően átsegíteni a téli időszakon, és mit tehet kertjének hívatlan látogatói ellen. A megfelelő víz- és tápanyagellátás is fontos szereppel bír a növények optimális fejlődésének szempontjából, valamint előre fel kell majd készülnünk a hidegebb idők beálltára is.

Viszlát, nem kívánatos kertlakók!

Minden kerttulajdonos félelmei: hívatlan látogatók, akik megtámadják a szeretettel dédelgetett virágokat, megeszik a zöldségeket vagy lerágják a gyökereket. A kártevők elleni biológiai harcot a legjobb, ha átengedjük természetes ellenségeiknek.

A természet minden kártevőt egy hasznos állattal szembesít. Ahhoz, hogy ezek szövetségeseinkké váljanak, egy lehetőleg természetes formában hagyott kertre lesz szükség olyan zugokkal, ahol letelepedhetnek, elbújhatnak és szaporodhatnak. A honos növények változatossága, a kis vízivóhelyek, valamint a napos- és árnyékos helyek természetes előfeltételei a „jó győzelmének a gonosz felett“. Néha azonban mindez nem elég, és keményebb eszközökhöz kell folyamodnunk a kellemetlen betolakodók elűzéséhez. Erre az esetre is gondosan válogatott termékeket találhat üzleteinkben ALDI ÁRAKON.

Védelem a gyümölcsösök és a konyhakertek számára

Alighogy kiültettük az első palántákat a konyhakertbe, máris a hívatlan vendégek elleni megfelelő védekezésre kell gondolnunk. Alapjában véve nagyon pozitív, ha állatok fészkelik be és érzik jól magukat a zöldterületünkön, hiszen ez egészséges ökoszisztémára utal. Viszont a friss ágyások kialakítása során a kártevők gyorsan megtámadhatják a fiatal zöldségeket. Hatékony ellenintézkedések hiányában valószínűleg a termés is elmarad. Mutatunk Önnek néhány tippet és trükköt, hogy könnyedén megszabadulhasson a kellemetlen kártevőktől.


A csigák szaporulata akár több száz petéből is állhat, amelyek a tél folyamán a föld mélyén pihennek. Megsemmisítésükhöz ősszel a talajt egészen mély rétegben fel kell lazítani, vagy tavasszal az ágyást alaposan fel kell ásni. Hátránya, hogy eközben a talaj teljes élővilága kárt szenved. Ehhez az eszközhöz tehát csak különösen makacs esetekben folyamodjunk. A csalánból, zsurlóból vagy páfrányból készített növényi kivonatok, amelyeket rendszeresen a növényekre permeteznek, szintén természetes védelmet nyújtanak. A védekezést esőzések után azonban meg kell ismételni.


Amennyiben egy kártevő makacsul elszaporodott a kertben, úgy leggyakrabban a hasznos állat sincs messze. Ha szeretné kertjében az ökoszisztéma természetes egyensúlyát megteremteni, akkor ennek megfelelően vonzó lakóhelyeket kell kialakítania az olyan hasznos állatok számára, mint a katicabogarak, sünök vagy madarak. Ha ők jól érzik magukat, akkor az Ön kertjében maradnak, és gondoskodnak arról, hogy a kártevők ne szaporodjanak el túlságosan. Ilyen célokat szolgálnak például a búvóhelyek, mint a rőzse- vagy avarkupacok, az élő sövény vadon növő bokrokkal, a tojóládák és a vízitatók. A rovarhotelek odacsalogatják a méheket és más hasznos rovarokat, amelyek fontos szerepet játszanak gyümölcsfái beporzásában és terméshozamában.


Kövesse Ön is a földművelők kertjeinek mintáját, és ne csupán monokultúra formájában ültesse el a zöldségeket! A zöldfűszerek, virágok és zöldségek változatos elegye által azt éri el, hogy a kártevőket nem csalogatja oda egy növényféle, amit aztán teljesen csupaszra rágnak. Használja a gyógynövények, mint például kamilla, csombor vagy más, erős illóolajat tartalmazó növények természetes illat- és aromaanyagait, amelyek visszataszító erővel hatnak némely kártevőre!


Csigakerítések, sörcsapdák, vagy fűrészpor – ezek a mechanikus akadályok is segíthetnek, leginkább a falánk csigák salátától való távol tartásában. A csigakerítés nagyon hatékony, ámde némileg költséges védelmi intézkedés. A klasszikus sörcsapda gyanúsan több csigát csalogat magához az illatával, mint amennyit aztán elhárít. Illetve könnyedén más hasznos állatok, mint például bogarak is megfulladhatnak a sörcsapdában. A szóróanyagból, például fűrészporból, kőporból vagy mészből készített védőgyűrű kivonja a nedvességet, és a csigákat csak átmenetileg tartja távol. Továbbá ezt a védő intézkedést is rendszeres időközönként meg kell ismételni ahhoz, hogy hatékony maradjon.


Állati lakótársak – kártevők és hasznos állatok a kertben


A rendszeres összegyűjtés különösen csigák esetén még mindig az egyik leghatékonyabb módszernek számít. Ehhez fa deszkákat vagy köveket kínálhatunk búvóhelyként az állatok számára. Meleg napokon elbújnak ezek alá, így nagyon könnyen össze lehet szedni őket. A zöldségágyás köré elhelyezett csigakerítés az idegesítő teremtményeket rendkívül hatékonyan tartja távol a salátától, beszerzése azonban költséges. Aki inkább valamilyen szert kíván bevetni, mert más módszerek nem vezettek eredményre, az a vas-III-foszfát hatóanyagú granulátum formájú csigaölő készítményt válassza. Ez a hatóanyag kis mennyiségben, természetes módon a földben is előfordul, így nem túl káros a talaj élővilágának szempontjából.


Amennyiben növényein levéltetvek általi támadást észlel, maradjon nyugodt, léteznek nagyon egyszerű eszközök, amelyek kémiai mérgezés nélkül működnek. Gyenge fertőzés esetén a növényeket elég egyszerűen vízzel leöblíteni. Makacsabb esetekben segít a hideg csalánkivonat. Adjon apróra vágott csalánnövényt egy 10 literes edénybe, és töltse fel azt lehetőség szerint esővízzel! Hagyja állni 1-2 napig, és közben többször keverje meg! Ezt követően töltse a kivonatot egy szórófejes üvegbe, és permetezze le vele a megtámadott növényeket! Közben viseljen kesztyűt! A megoldás némi türelem esetén sokszor magától érkezik. Hiszen a levéltetvek természetes ellenségei, mint a katicabogár, a pókok és a madarak legtöbbször nem váratnak sokáig magukra.


Noha legtöbbször nem éppen kedvelt barna kupacokat hagynak maguk után a kertjeinkben, a vakondok mégsem tartoznak a kártevők közé. Elfogyasztják a rovarokat, és fellazítják a kert talaját. Aki mégsem szeretné őket a díszgyep alatt tudni, az fokhagyma vagy molyirtó segítségével elűzheti őket. Ezeket közvetlenül az általuk ásott járatba kell helyezni. Élő csapdák segítségével szintén elfoghatók, és aztán nagyon könnyen átköltöztethetők.


A hangyák önmagukban véve nem számítanak kártevőknek. Sőt, nagyon hasznosak a talaj élővilága számára, fellazítják a földet, és talajtisztító erőként munkálkodnak. A teraszok és a házak bejáratainak környékén azonban nem kívánt betolakodókká válhatnak. Hiszen ha egyszer megtalálták a házba vezető utat, akkor már nem lehet tőlük olyan könnyen megszabadulni. Ilyen esetben csak a kertbe történő radikális visszaköltöztetés segíthet. Tömítsen be minden rést, sarkot és lehetséges lyukat, és blokkolja a házba vezető útjukat. Elűzésükhöz használhat különféle illatanyagokat, mint például chili por, szegfűszeg vagy citrom. A sütőpor is bevált akadálynak bizonyult. Ha mindez mégsem segít, akkor léteznek vegyszeres hangyacsapdák, ezeket azonban csak kellő óvatossággal, növények környezetében pedig egyáltalán nem szabad használni. A hangyáknak ezen kívül van egy, a növények szempontjából nézve inkább káros szenvedélyük. A levéltetveket úgyszólván haszonállatként tartják, és megfejik őket. Hozzá akarnak ugyanis jutni ahhoz az édes nedvhez, amit a levéltetvek állítanak elő. Ezáltal védik a növénykártevőket, akik zavartalanul szaporodhatnak.

 

Greenkeeping a saját kertben

Zöld és lédús, nem lehet benne kopár folt és egy szál sem lehet hosszabb a többinél. Aki a saját kertjében tökéletesen ápolt gyepet mondhat a magáénak, az joggal hívhatja magát „greenkeeper“-nek. A gyep ápolása ugyanis korántsem egyszerű. Hogy milyen trükkökkel varázsolhatja gyepjét Ön is üde, zöld fűszőnyeggé, milyen tényezőket kell a füvesítés során figyelembe vennie, és mely eszközök könnyítik meg az Ön számára a pázsit gondozását, azt a következő oldalakon áruljuk el Önnek.

A gyep öntözése

A gyep helyes öntözése
Különösen a száraz, nyári időszak során szükséges a füvet rendszeresen öntözni, máskülönben rövid idő alatt zöldről barnára változtatja a színét. Kiváltképp a rövidre nyírt pázsitfelületek tudnak nagyon hamar kiszáradni, ha hosszabb ideig nem öntözik őket. Megmutatjuk Önöknek, hogyan marad az Önök pázsitja még a nyár folyamán is zöld és friss.


A esőztető segítségével történő öntözés szerfelett megkönnyíti a kerti munkát, és egyenletesebb eredményt biztosít, mintha kerti slaggal locsolnánk. Sokféle modell létezik, amelyek a gyepfelületet négyszög vagy kör alakban locsolják, és a változtatható beállítási lehetőségek - például időkapcsoló -  segítségével optimalizálják az Ön gyepjének öntözését.


A füvet hosszabb időintervallumban, folyamatosan kell öntözni, hogy a víz a talajban egészen a gyökerekig eljuthasson, ne csupán a felszínt nedvesítse. Ideális esetben az időjárástól és egyéb tényezőktől függően hetente legalább fél és két óra közötti ideig szükséges a füvet öntözni. Minél több vízhez jut a gyep, annál élénkebb zöld színt kap.


A fű öntözésére a legmegfelelőbb időpont vagy a kora reggeli vagy pedig a késő esti - éjszakai órák. Amikor a talaj már kihűlt, a víz nem párolog olyan gyorsan, ezért víztakarékosan tud locsolni. Nyáron nem szabad napközben öntözni, mert direkt napsütés esetén a víz a fűszálak elégését okozhatja. Az időkapcsolók és a locsoló computerek segítségével fix öntözési időket állíthat be, így az esőztető magától elvégzi a munkát. Hosszabban tartó forró, száraz időszakok esetén hetente háromszor-négyszer szükséges a füvet megöntözni.


Aki nem szeretné a füvet mindig kézzel, a kerti locsoló vagy az esőztető segítségével öntözni, az választási lehetőségként öntözőrendszert is kiépíttethet közvetlenül a pázsitban. Egy úgynevezett csepegtető csőről van szó, amelyet számtalan apró pórussal és lyukkal láttak el, és közvetlenül a fű gyökere alá helyeznek el. Ennek a rendszernek a beruházási költségei ugyan magasabbak, hosszú távon azonban sok víz takarítható meg általa. Közvetlenül táplálható az esővízgyűjtőben vagy a víztartályban lévő vízzel, így a vízköltségek ésszerű keretek között maradnak, ráadásul a lágy esővíz sokkal kedvezőbb a fű számára.


A fű szellőztetése és trágyázása

A fű helyes szellőztetése és trágyázása
Ahhoz, hogy a fű sűrű, robosztus felületet és erőteljes gyökereket képezzen, rendszeresen nyírni, szellőzteti és levegőztetni kell. Megfelelő tápanyagellátásra is szükség van, amely leginkább speciális fűtáp segítségével kivitelezhető. A tápot a legjobb a tavaszi gyepszellőztetés után bejuttatni a fűbe. Évente kettő-három alkalommal ideális a fű trágyázása.


A levágott fű és és egyéb növények maradékából, mohából de akár a talaj kompressziója által is a felszínen egy filcszerű réteg keletkezik. A fű nem tud már megfelelően szellőzni, és egyre inkább elszaporodik a felszínen a moha. Hogy a fű ismét levegőhöz jusson, tavasszal, száraz időben és amennyiben szükséges, egy második alkalommal, ősszel is szellőztetni kell. A gyepszellőztető apró kései merőlegesen bevágják a felszínt, és leválasztják a filcréteget, amelyet utána el kell távolítani. Fontos, hogy a kések ne vágjanak túl mélyre, hogy ne sértsék meg a fű gyökérzetét. A szellőztetést követően átmenetileg kissé kopárnak tűnhet a gyep, de megijedni nem kell. A szellőztetés által a talaj fellazul, és ismét több tápanyagot és vizet tud felvenni. Így a fű jobban tud nőni, és rövid időn belül ismét sűrű szőnyeget alkot. Ezt elősegítendő a szellőztetés után meg is trágyázhatja a füvet.


A gyepnek eltérőek a tápanyag szükségletei a felhasználás, az igénybevétel és az elhelyezkedés feltételei alapján. Egy csupán díszként használt gyepet, amelyre nem túl gyakran lépnek rá, elegendő évente kétszer trágyázni – először tavasszal, amikor a fű növekedésnek indul, majd nyáron, amikor erős hőnek és napsütésnek van kitéve. A játék és sport célokra szánt gyepnek ezzel szemben sokkal magasabb terhelés esetén is ki kell tartania, ezért évente háromszor is szükséges trágyázni: tavasszal, kora nyáron, és késő nyáron. Az árnyékos helyeken lévő gyepet is gyakrabban kell trágyázni. Ezekben az esetekben a tartós táp is kiválóan megfelel, hiszen a tápanyagokat állandó mennyiségben, hosszabb időintervallumon keresztül adja le.
A kálium, foszfor és nitrogén a legfontosabb tápanyagok a gyep számára. A kálium vagy káliumtrágya – amely nem tévesztendő össze a kalciummal vagy a mésszel – erősíti a növényt, így a fű egészséges és teherbíró marad. A foszfor elősegíti a gyökérzet képződését és növekedését, a nitrogén pedig a fű erőteljes növekedéséért és élénk zöld színéért felelős.

Nagyon alacsony pH érték vagy savanyú talaj esetén szükség lehet kalciumot tartalmazó mész használatára. Ezt azonban csak óvatosan, és nem minden talaj esetében használjuk. Magas pH értékű, bázikus talaj esetén a mész hamar a fű mohosodását okozhatja. A túlságosan sok kalcium gyorsítja a moha képződését. PH teszt elvégzésével meghatározhatók a talaj pontos tulajdonságai. A pH tesztet gyógyszertárban vagy kertészetben szerezheti be. A mérés előtt gondoskodjon arról, hogy a vizsgált hely a gyepen kellően nedves, majd szúrja a tesztcsíkot vagy a tesztpálcát a lehető legmélyebbre a talajba. Az eredményt már néhány perc elteltével leolvashatja a rányomtatott pH érték skáláról. Az elszíneződés mértéke mutatja a pH értéket, 7 felett bázikus, 7 alatt savas a talaj. 5,5 vagy az alatti értékek esetén ajánlott a mésszel történő trágyázás.

A speciális és a tartós fűtápok a megfelelően összeállított tápanyagkeveréket tartalmaznak. Megakadályozzák a gyep túltrágyázását, és csökkentik a túl magas tápanyag-koncentráció által okozott elégés kockázatát. Mivel a táp kézzel történő kiszórása nem biztosít egyenletes eredményt, ajánlott egy akkumulátorral működő gyeptrágya szóró használata. Különösen nagy kiterjedésű gyepfelületek esetén használjon kerekekre helyezett műanyag edényt, gyeptrágya - szóró kocsit.


Kerti szerszámok a gyep ápolásához

A jó szerszámmal időt és munkát takarít meg
A megfelelő ápolás és a jó szerszám a szép, sűrű fűszőnyeg alfája és ómegája. Hogy milyen eszközökkel tudja tökéletesre nyírni a gyepet, és mely hasznos szerszámok jelentenek további előnyt a gyep ápolása során, azt itt tudhatja meg.


Az igazi gyepápolás a fűnyírónál kezdődik. Különféle készülékek széles választéka kapható, kézi működtetéssel vagy benzines motorral, elektromos kábellel vagy akkumulátorral. A vásárlás előtt mérlegelje gondosan, hogy a fűnyírónak milyen elvárásoknak kell megfelelnie, milyenek a telek adottságai, és hogy a zajterhelés fontos szerepet játszik-e a szomszédok szempontjából. Nagyobb felületre mindenképp fűnyírótraktor javasolt, míg a kisebb felületekkel kézi fűnyíró segítségével is jól meg lehet birkózni. Természetesen az árat és a minőséget tekintve is nagy különbségek vannak. Egy tulajdonság, amellyel minden fűnyírónak feltétlen rendelkeznie kell: az éles kések, amelyek a fűszálakat vágják, nem pedig tépik. A levágott fű számára készült fűgyűjtő kosárral sok munkát spórolhatunk meg, bár néha-néha hasznos lehet a levágott füvet szabadon hagyni. Ez ugyanis hasonló hatással bír, mint a zöldtrágyázás.


A fűnyírók legtöbbször nem érnek el minden felülethez. A fák és bokrok körül, sarkokban és a fűszegély mentén néha maradnak hosszú fűszálak. Ezekhez a szélekhez tudja bevetni a fűszegélyvágót, amely gyorsan forgó műanyag damil segítségével az utolsó szálakat is levágja. Léteznek akkumulátorral hajtott és kábeles készülékek is. Így lesz a fűnyírás eredménye tökéletes.


Ha sem a fűnyíró, sem pedig a fűszegélyvágó segítségével nem érhetőek el a szegély mentén elhelyezkedő utolsó fűszálak, akkor már csak a szegélyolló segíthet. Kapható akkumulátoros vagy anélküli változatban, opcionálisan hosszú nyéllel, amely kellemesebb munkavégzést tesz lehetővé hajolgatás nélkül.


A gyep szellőztetéséről és a gyep talajának fellazításáról a gyepszellőztető gondoskodik. Manuális és elektromos kivitelben egyaránt elérhető. Apró késekkel munkálja meg és lazítja fel a gyepfelületet, így a filcréteg, a moha és a gyomnövények könnyen eltávolíthatók. Megkönnyíti a tápanyagok és a víz felvételét, és a fű ismét gyorsabban nőhet.


A gyep rendszeres locsolása fontos az erőteljes és strapabíró fű szempontjából. Különösen a hosszan tartó száraz időszakokban szükséges a gyepet hetente kétszer-háromszor öntözni. Az esőztetővel időt és munkát takaríthatunk meg. Ennek előfeltétele egy megfelelő hosszúságú vízcső.


A gyep trágyázásához is - amelyet évente kettő-három alkalommal célszerű elvégezni – léteznek megfelelő segédanyagok és szerszámok. Az akkumulátorral működő kézi szóró tökéletesen elegendő kisebb gyepfelületek esetén a trágya egyenletes kiszórásához. A nagyobb gyepfelületeknél viszont hatékonyabb a nagyobb edénnyel rendelkező kerekes szórókocsik használata.


Bármilyen sűrű és dús is a fűszőnyeg, szinte lehetetlen teljesen gyomnövénymentesen tartani. Amennyiben a gyepfelületben gyermekláncfű vagy más egyéb nem kívánt gyom telepedett meg, akkor a gyomkiszedő jelenti a megoldást. Segítségével közvetlenül a gyökerénél tudja megragadni a gyomnövényt, és egyszerűen kifordíthatja a földből anélkül, hogy körülötte nagyobb kárt okozna. A gyomkiszedők is elérhetőek hosszú nyéllel a hátkímélő munkavégzés érdekében.

 

A növények megfelelő átteleltetése

A növények esetén is több dologra kell figyelni még a hideg évszak beköszönte előtt. A fagyérzékeny mediterrán vagy egzotikus növényeket, amelyek legtöbbször amúgy is dézsába lettek ültetve, időben – leginkább késő ősz folyamán – át kell költöztetni téli szálláshelyükre. A télikert, egy jól szigetelt melegház, vagy egy világos és száraz pincehelyiség tökéletesen alkalmas erre a célra. A hőmérsékletnek állandóan 5-10 fok környékén kell lennie, és a növényeket csak mérsékelten, körülbelül hetente egyszer szabad öntözni. Tápoldatozni csak a tavasz beálltával lehet.

A dáliák fagyérzékenyek, és nem szabad őket a szabadban teleltetni. Vágja le a virágot a szirmok alatt, a talaj közelében, és ássa ki a gyökérlabdát! Tisztítsa meg a földmaradványoktól, és tárolja újságpapírba csomagolva száraz helyen a pincében!

A virághagymáknak szükségük van hidegre a virágzáshoz, a tartós fagytól azonban védeni kell őket. Ezért ássa ki ősszel a hagymákat a szabadba, vagy hagyja őket a cserepekben kellő mennyiségű földdel!

Az agroszövet, hungarocell, vagy fa raklapok megvédhetik a növényedényeket a fagytól. Tekerje körbe az edényeket jutával, szigetelésvédő lemezzel vagy szövettel, és helyezze őket szorosan egymás mellé a házfalhoz közel! Ezeken túl fenyőágakkal vagy avarral védhetjük a cserepeket. A növényeket enyhébb időjárás esetén keveset, de rendszeresen kell öntözni. Így nem szárad ki a gyökérlabda

Ellenőrzési lista a tél beállta előtt


A kertjében lévő avar hasznos szigetelőanyag, amely különösen a fiatal fákat védi meg a fagytól. Amennyiben az avart a törzs köré halmozza, még olyan állatoknak is téli szálláshelyet szolgáltat, mint a sün. Ezért hagyja az avar egy részét a kertjében! A többit mulcsként felaprítva az ágyásokra szórhatja, vagy a komposztálóba helyezheti. Az avar összegereblyézésével várjon az első fagyokig, így a levelek nagy részét egyszerre tudja elcsípni.


A fákat és bokrokat késő ősszel kissé meg kell metszeni. Mindenekelőtt az elhalt és az egymásba növő ágakat kell eltávolítani. Így a megmaradó gallyak számára több fény jut, és tavasszal könnyebben tudnak kihajtani.


Amennyiben elegendő mennyiségű avar van a kertjében, eloszthatja az ágyásokon is. Alternatív megoldásként fagyvédő szövetet is használhat, amivel az ágyást lehet megvédeni és letakarni.


A fagyérzékeny dézsás növényeket még a tél beállta előtt be kell vinni a házba, és igény szerint a télikertben, illetve világos vagy sötét pincehelyiségben elhelyezni. A nagyméretű, nehéz dézsás növények esetében, amelyeket nehéz mozgatni vagy amelyeknek nincs elegendő hely a házban, csak a meleg takaró segít:

  • A növény koronáját vagy csúcsát tekerje be szövettel!
  • Helyezzen ágakat, avart és mohát a törzs köré!
  • Tekerje körbe a cserepet fóliával és egy jutazsákkal!
  • Állítsa a növényt egy hungarocell lapra!

Minden kerti szerszámot, lapátokat, ásókat, ollókat, fűnyírókat stb. alaposan meg kell tisztítani, majd egy száraz, időjárás ellen védett helyen tárolni. Erre a célra optimális egy szerszámos bódé, egy kerti házikó vagy egy száraz pincehelyiség.
 
A kerti szerszámokhoz hasonlóan a kerti bútorokat is lehetőség szerint száraz helyen kell átteleltetni. Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen hely, bútorait időjárásálló védőponyvával is letakarhatja. A letakarás előtt a bútoroknak tisztának és száraznak kell lenniük. A kerti dekorációt is el kell távolítani, amennyiben azok nem télállóak. Ezekkel a célzott védő- és ápoló intézkedésekkel hosszabb ideig tudja használni a kerti berendezéseit.