Reggeli edzés 4 lépésben
Kiss Jenő tanácsai

A reggeli edzésnek számos pozitív hatása lehet a szervezetünkre: a mozgás nemcsak felfrissíti a testünket, de segít a boldogsághormon termelésében is. A rendszeres reggeli edzésnek köszönhetően tehát nemcsak energikusabban, de vidámabban is telhetnek a hétköznapjaink. Kiss Jenő segítségével most megmutatjuk azt a négy lépést, amit követve bárki a mindennapi rutinjának részévé teheti a napindító mozgást. Lássuk a tippeket!


Ébredés után szánjunk egy kis időt a merev izmok és ízületek fellazítására. Egy 5-10 perces gimnasztikával felkészíthetjük a testünket az edzés közben jelentkező terhelésre, és megelőzhetjük az esetleges izomláz kialakulását. Az átmozgatást zárjuk egy mélylevegős levezetéssel, hogy ne csak az izomzatunk, de a teljes szervezetünk készen álljon a további mozgásra.


Mielőtt nekiállunk egy hosszabb edzésnek, mindenképp fontos, hogy valamilyen gyorsan felszívódó fehérjét is bevigyünk a szervezetünkbe. Bőséges folyadék kíséretében ezt megtehetjük akár egy aminosav kapszula bevételével, vagy egy adag tejsavó fehérje elfogyasztásával. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, máskülönben az ébredés utáni szervezetünk a fáradságosan felépített izomzatunkból fogja elvonni a fontos tápanyagokat!


Egy teljes testet átmozgató reggeli edzéssel beindíthatjuk az ízületi folyadékok termelődését, és felkészíthetjük a testünket az egész napos rohanásra.
Ha nem tehetjük meg, hogy edzőterembe menjünk, akkor súlyzók vagy egy gumiszalag segítségével otthon is egyszerűen elvégezhetünk egy minden izomcsoportot megmozgató edzést. Eszközök hiányában sem kell megijednünk: a terheléses mozgást tökéletesen elvégezhetjük tejesdobozok, könyvek vagy akár jól megpakolt bevásárlószatyrok segítségével is.

Átmozgató edzésterv:
Vállizom erősítése
3×12 oldalemelés (súllyal a kezünkben)
3×12 előreemelés (súllyal a kezünkben)
3×12 döntött törzsű oldalemelés (súllyal a kezünkben)

Bicepszerősítés
3×12 karhajlítás (súllyal a kezünkben)

Tricepszerősítés
3×12 kitolás (súllyal a kezünkben)

Hátizom erősítése
3×12 döntött törzsű evezés (súllyal a kezünkben)

Mellizom erősítése
3×12 fekvőtámasz

Combizom erősítése
3×12 guggolás

Hasizom erősítése
3×20 hasprés
3×20 lábemelés

Erőnléti állapottól függően minimum heti háromszor, maximum hatszor javasoljuk a fenti gyakorlatsorozat elvégzését.


A levezetés feladata, hogy megalapozza a testünk regenerálódását. Egy intenzívebb edzés után vegyünk 3-4 percig mély levegőket, nyújtsuk ki az izmainkat és fogyasszunk bőségesen folyadékot! Ezzel elkerülhetjük az izomláz kialakulását, hosszú távon pedig javíthatjuk a saját teljesítményünket.
A pontos edzésprogramért érdemes felkeresnünk egy személyi edzőt is, aki személyre szabott edzéstervek összeállításával segíthet nekünk abban, hogy mindig a legtöbbet hozhassuk ki magunkból. Eredményes edzést kívánunk!

Kiss Jenő

Testépítő, személyi edző. Több mint 30 éve foglalkozik sporttal, egészséges táplálkozással és személyi edzéssel. Mottója: „Akinek nincs célja, nincs élete”.