Már a grillművészetével is elbűvölte vendégeit? Lépjen magasabb szintre, vegye le őket a lábukról saját készítésű szószokkal és pácokkal! A legtöbb szószt és pácot valójában nagyon egyszerű elkészíteni – de a hatás annál nagyobb! Hadd osszunk meg Önnel néhány hasznos tippet a tökéletes szószokhoz és pácokhoz!

A megfelelő szósz a megfelelő húshoz

Sötét szószt a vörös húshoz, világos szószt a fehér húshoz – ha ehhez a szabályhoz igazodik, nem tud mellényúlni. Persze ha az alapok már megvannak, kísérletezhet bátran az ízekkel!


Lépésről lépésre

A hozzávalókat egyesével keverje a szószokhoz és ügyeljen arra, hogy melyik ízt melyik hozzávaló hozza ki! Így a szószokat még finomabbá tudja varázsolni. A legegyszerűbb mindig a barbecue szósz: forraljon fel egy kis kólát vagy portói bort, és keverje össze egy jó adag ketchup-pal! Ezután ízesítse sóval és borssal, majd ízlés szerint adjon hozzá chilit, ha csípősen szereti! Füstös ízt kölcsönözhet a szósznak, ha még egy kevés füstölt sóval is megfűszerezi.

Hot & Spicy

Elsősorban az édes szószokhoz illik kiválóan egy kis csípős fűszerezés. A jó szakács mindenkire figyel – azoknak a vendégeknek, akik nem szeretik a túl csípőset, kínáljon csemege alternatívát!

A pácolás a különbség

A pácolt hús sokféle finom aromát tud kibontakoztatni. Alapként az olívaolaj szolgál, amit bármilyen fűszerrel, a saját ízlésének és elképzelésének megfelelően ízesíthet – például friss zöldfűszerekkel, fokhagymával, citromlével vagy chilivel. Világos szószokhoz kiválóan illik egy kevés juharszirup! Helyezze a húst és a pácot egy mélyhűtő zacskóba úgy, hogy a húst teljesen befedje, és hagyja állni legalább két óra hosszat – még jobb, ha egy egész éjszakát!

Mártogasson!

A szószok tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy kis plusz ízbombáról gondoskodjanak a grillezett finomságokkal megrakott asztalon. Egyszerű, mégis rendkívül ízletes szószt lehet készíteni majonéz, túró és tejföl segítségével. Fűszerezze a szószt sóval, borssal, fokhagymával, metélőhagymával és egy csipet cukorral!