Az iskolatáska bepakolása

Az iskolatáska megvásárlása fontos része az iskolakezdésre való felkészüléshez. Persze a gyermek számára a külső megjelenés a legfontosabb tényező, azonban Önöknek, szülőknek a gyakorlati és egészségügyi szempontokra kell helyezni a hangsúlyt. Rendkívül fontos az iskolatáska ergonomikus kialakítása, amely megkíméli gyermeke gerincét annak használata során. Ez különösen az általános iskolás gyermekekre igaz, hiszen nekik még nagyon puhák és formálhatók a csontjaik, így könnyen károsodhatnak.


Korábban az volt az általános nézet, hogy az iskolatáska ne legyen nehezebb, mint a gyermek testsúlyának 10 százaléka. Ez az általánosítás mára azonban már nem tartja magát. A gerinc terhelhetősége jelentősen függ az adott gyermek teljes testfelépítésétől. Egyes gyermekek már testsúlyuk 10 százalékával is túl lennének terhelve, míg sportosabb felépítésű társaik akár testsúlyuk 20 százalékát is minden gond nélkül elbírnák. Ennek ellenére a fő szabály: minél könnyebb, annál jobb. Az iskolatáska saját súlyának megfelelő megválasztásával máris spórolhatunk a súlyon. Azonban ne feledjük a megfelelő stabilitást annak érdekében, hogy a teher egyenletesen elosztható legyen. A gyermekünk gerincét érintő legtöbb kockázat már az iskolatáska megfelelő, ergonomikus beállításával is csökkenthető.


Az iskolatáska súlya mellett legalább ugyanannyira fontos tényező az is, hogy a gyermek helyesen és gerinckímélő módon tudja azt hordani. Ez több dologtól is függ. Meghatározó fontosságú a táska hátrésze, amelyet a gerinc felépítését követve, ergonomikusan kell kialakítani. Így az iskolatáska a hát vonalához a lehető legközelebb helyezkedik el. A megfelelő párnázás megakadályozza, hogy a tankönyvek nyomják a gyermek hátát. A vállpántok szintén igen fontos szerepet játszanak. A vállpánt legyen minimum 4 cm széles, és csúszásmentes. Így elkerülhető, hogy belevágjon a gyermek vállába, vagy lecsússzon róla.


Ha ezek az alapvető követelmények teljesülnek, akkor az iskolatáskát beállíthatjuk a gyermek igényeinek megfelelően. A vállpántok legyenek külön-külön szabályozhatók, így be lehet állítani az optimális magasságot. A hátizsák formájú iskolatáska vállpántját úgy kell beállítani, hogy az vízszintesen helyezkedjen el a háton. A táska felső széle vállmagasságban legyen (lásd a jobb oldali képen). A csak az egyik vállon hordott táska bár nagyon laza, és a gyermekek körében igen népszerű, az esetleges gerincproblémák elkerülése érdekében jobb elkerülni.


A fényvisszaverők nagyobb biztonságot nyújtanak a közlekedésben

Fontos, hogy gyermekeink napszaktól függetlenül mindig jól láthatóak legyenek a közlekedés során. Javasoljuk a fluoreszkáló elemekkel felszerelt iskolatáskákat, így a gyermek minden helyzetben jól látható. A DIN 58124-es szabvány pontosan szabályozza ezeknek az elemeknek a méretét: Az iskolatáska látható felületének legalább 20%-a legyen fluoreszkáló anyagból és az elülső és oldalsó részek legalább 10%-a legyen fényvisszaverő tulajdonságú. Ezen felül gyermekünk ruházatán is elhelyezhetünk fényvisszaverő elemeket.


Egyenletes súlyeloszlás: A nehéz könyveket és nagyméretű mappákat a hátsó rekeszben kell elhelyezni, minél közelebb a test vonalához. A könnyebb füzeteket és a tolltartót pedig az első rekeszbe kell pakolni.

A szükségtelen dolgok maradjanak otthon: játékoknak, emlékkönyveknek és hasonlóknak semmi keresnivalója az iskolatáskában. Javasoljuk, hogy két-háromhetente a gyermekkel együtt tartsunk selejtezést az iskolatáskában, különben sok felesleges dolog gyűlhet össze. A tízórai, egy kulacs és egy esőkabát azonban mindig legyen a táskában.

Sok dolgot ott lehet hagyni az iskolában: a tornazsákot, a rajzeszközöket, és minden egyéb olyan eszközt, amelyeket rendszeresen az iskolában használ a gyermek, lehetőleg az osztályteremben kell hagyni. Érdeklődjön az iskolában a lehetőségekről.

Az iskolatáskát mindig pakoljuk be előző este: A reggelek gyakran stresszesek, és a nagy rohanás sokszor a rend rovására megy. Ezért pakoljuk be már előző este az iskolatáskát, és alakítsunk ki ebből egy közös szokást.