Olaj és ecet ajándékba – gyümölcsös és fűszeres

A fűszerecet vagy a fűszerolaj szép ajándék a konyhából, amivel mindenkinek nagy örömet szerezhet. Akár tésztaételek vagy pizza fűszerezéséhez vagy saláták ízesítéséhez: a fűszerolajok sok mindenre használhatók és ugyanakkor nagyszerűen mutatnak.

Üvegek sterilizálása – ezzel kezdődik minden

Az üvegek megtöltése előtt mindenképpen sterilizálni kell azokat. Ehhez alaposan mosogassa el és tisztítsa meg a tároló edényeket, a palackokat egy üvegtisztító kefével tisztítsa ki. A tároló edények vagy a sütőben (ez különösen praktikus palackok esetén) vagy forró vízben sterilizálhatók. Mindkét esetben ügyeljen arra, hogy ne legyenek gumi vagy műanyag részek az üvegen. Melegítse elő a sütőt 170°C-ra felső/alsó sütéssel és tolja az üvegeket egy sütőrácson 20 percre a sütőbe. Vagy tegye az üvegeket 10 percre forrásban lévő vízbe egy fazékba. Vegye ki a kifőzött üvegeket egy fogóval a fazékból és állítsa egy tiszta konyharuhára. Ezt követően teletöltheti az üvegeket.

Útmutatók lépésről lépésre – ilyen egyszerűen megy:

Útmutató: Málnaecet
Nyomkodja szét a málnát egy villával és adjon hozzá 1 teáskanál cukrot. Tegye a keveréket egy jól zárható tároló edénybe és öntse fel ecettel. Csavarja rá az edény tetejét és hagyja az ecetet 4-6 napig érlelődni. Ezután öntse az érlelt ecetet szép üvegekbe és díszítse címkével és ajándékszalaggal.

Útmutató: Provence-i fűszerecet
Forralja fel az ecetet, majd hagyja lehűlni 40°C-ra. Tegyen levendulát, kakukkfüvet és fokhagymát egy alaposan megtisztított üvegbe és töltse fel ecettel. Ha az üveg légmentesen le van zárva és az ecetet hűvös és sötét helyen tárolja, akkor az ecet legalább 6 hónapig eltartható. Díszítse a palackokat címkével és szalaggal.

Útmutató: Paradicsom-fűszernövény-olaj
Mossa meg és törölje szárazra a rozmaringot. Hámozza meg és vágja félbe a fokhagymát. Tegye az összes hozzávalót egy üvegbe és öntse rá az olajat, amíg mindent el nem lep. A legegyszerűbben egy tölcsérrel töltheti az olajat az üvegekbe. Hagyja az olajat kb. 10 napig sötét és hűvös helyen érlelődni. Díszítse a palackokat címkével és szalaggal.

Útmutató: Rozmaring-chili-olaj
Mossa meg és törölje szárazra a rozmaringot és a chilipaprikát. Vágja ketté a chilipaprikát és vágja le a szárát. Hámozza meg és vágja négybe a fokhagymát. Tegye az összes hozzávalót egy alaposan megtisztított üvegbe és töltse meg az üveget olajjal. Az olajnak minden hozzávalót el kell lepnie. Hagyja az olajat kb. 10 napig sötét és hűvös helyen érlelődni. Díszítse a palackokat címkével és szalaggal.

Tipp:
Üres palackok nagy választékkal rendelkező háztartási cikk üzletekben vagy az interneten keresztül vásárolhatók. De szép kiürült palackokat is újrahasználhat. Fontos, hogy a hozzávalókat az ecethez és az olajhoz nagyon jól megtisztított üvegekbe töltse.