Saját készítésű gyümölcsös likőr

Gyümölcs, alkohol és cukor – ezekkel a hozzávalókkal kis ráfordítással Ön is készíthet likőrt. Csinos üvegekbe töltve és felcímkézve az ajándék-likőr igazán jó benyomást kelt.

A likőr készítéséhez – a bogyós gyümölcsöktől kezdve a ringlón és a csipkebogyón keresztül a narancsig vagy a birsalmáig – a legkülönbözőbb gyümölcsök használhatók. Alkohol gyanánt kiválóan megfelelnek a világos pálinkafélék, például a gabonapálinka vagy a vodka. De rum vagy whisky is használható. A profik a gyümölcs alapján döntenek egy bizonyos alkoholfajta mellett. Például a gabonapálinka jól illik a bogyós gyümölcsökhöz, a rum a szilvához, a brandy a birsalmához és a ringlóhoz, a vodka a citrusfélékhez, a whisky  pedig az almához és a körtéhez.

A magas alkoholtartalomnak köszönhetően a saját készítésű likőrök évekig eltarthatók és fogyaszthatók. Van aki szívesen iszik egy kis pohár likőrt tisztán egy bőséges étkezés után, mások desszerthez, például fagylalthoz, pudinghoz vagy süteményekhez használják. A likőr alapreceptje nagyon egyszerű: 500 g gyümölcshöz 250 g cukrot és 0,75 l alkoholt kell adni.

Útmutató lépésről lépésre – ilyen egyszerűen megy:

  1. Mossa meg a kiválasztott gyümölcsöt, adott esetben távolítsa el a kisebb vagy nagyobb magokat, szükség esetén hámozza meg. Vágja a gyümölcsöket apró darabokra és a cukorral (kristálycukor, porcukor vagy befőző cukor) együtt tegye egy tálba. Azokat a gyümölcsöket, amik nyers állapotban nem fogyaszthatók - például a birsalma vagy a fekete bodza - a cukorral együtt egy edényben fel kell forralni.
  2. Adja hozzá az alkoholt és takarja le a tálat fóliával (tipp: rögzítse a fóliát egy gumiszalaggal). Pihentesse a likőrt sötét, hűvös helyen. A bogyós gyümölcsöst kb. 3-4 hétig, az almafélékkel 4-6 hétig és csonthéjast legfeljebb 8 hétig.
  3. Az első két napon keverje meg a folyadékot naponta 1-2 alkalommal – így gyorsabban feloldódik a cukor. Ne keverje túl erősen, mert akkor szétnyomódnak a gyümölcsök és a likőr zavaros lesz.
  4. A pihentetés után öntse át a folyadékot egy szitán, hogy leszűrje a gyümölcsöt. Ha szép átlátszó likőrt szeretne, akkor szűrje át a folyadékot egy kávéfilteren is. Ezt követően töltse a likőrt kis üvegekbe és díszítse azokat címével és szalaggal.

Tipp:
A likőrt receptjeinkben "felöntöttként” is jelöljük, mert ehhez egyszerűen csak gyümölcsöt és cukrot kell alkohollal felönteni.A "felöntés" után csak egy kis türelem szükséges, amíg ihatóvá válik a kész likőr. Ezért a likőrt mindenképpen már néhány héttel karácsony előtt rakja föl, így az ünnepnapokra igazi élvezet lesz.