Derékmagas magaságyás

A magaságyások számtalan előnyt kínálnak a hobbikertészek számára az erkélyen, a teraszon és a kertben egyaránt. Ez a megoldás a kényelmes munkamagasságnak köszönhetően kíméli a hátat és a térdeket, megnehezíti a csigák és a pocokfélék számára a zöldségek megdézsmálását, és – ami talán a legfontosabb – bő termést ígér.

Magaságyásunkat lehetőleg napos, vízvételi lehetőséghez közeli helyre építsük, hogy minél egyszerűbben öntözhető legyen. Fontos a megfelelő feltöltés: a lehető legjobb talajminőséget alakíthatjuk ki, ha először vízelvezető réteget készítünk, majd nem összeeső, balkonnövényekhez alkalmas földet halmozunk rá, vagy pedig ha dombágyásos módszerrel töltjük fel, azaz először 30 - 40 cm vastag rétegben durván felaprított ágakat terítünk szét, erre lehullott lombot vagy gyeptéglákat, majd komposztot, ill. konyhai hulladékot borítunk, végül kb. 30 cm vastagon kerti földdel fedjük be.

A növények kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy elegendő napfényhez, tápanyaghoz és vízhez jussanak. Míg a sárgarépa vagy a póréhagyma kevés hellyel is megelégszik, addig a paradicsom vagy a padlizsán esetén legalább fél méter távolságot kell hagyni a növények között. Egyes növények kölcsönösen segítik egymást vagy elriasztják egymás kártevőit: pl. a paradicsom összeültethető a bazsalikommal és a fokhagymával, míg a sárgarépa jól társítható a borsóval, a hagymával és a fejes salátával.