Kerti törpék

Kis felfedezők és biológusok

Aki a gyermekek számára hagyja megélni azt az örömet a kertben, amit a pancsolás és a felfedezés jelent, az igazán boldog „kerti törpékkel“ rendelkezik.

Minél hamarabb ruházunk át egy kis felelősséget a kertben a gyermekekre, annál önállóbban tanulják meg, hogy a türelem, a gondoskodás és a kitartás megtérül, és hogy a kerti munka szórakoztató is lehet. A kisebbek segíthetnek a locsolásnál és a gyomlálásnál, a nagyobb gyermekek pedig kaphatnak egy saját ültető edényt vagy egy kis ágyásrészt, ahol teljesen egyedül (szülői tanácsokkal ellátva) gazdálkodhatnak. Gyors növésű növények esetén hamar látható eredmények születnek, amelyek a türelmetlen „mini kertészeket“ tovább motiválják.

A közös kerti munkálkodás során a gyermekek intenzívebb kapcsolatot alakítanak ki a természettel és az élet körforgásával. A virágpor szállítása közben a méhek, és a virágokból kifejlődő gyümölcsök nyomon követése által felkelthető az érdeklődés az összefüggések megértése, és az élőlények megfigyelése iránt. Aki a saját keze munkájával érlelt be egy uborkát vagy paradicsomot, az bizony az egészséges nyers ételt büszkén és élvezettel fogja elfogyasztani. A szorgos „kerti törpéknek“ szánt szerszámokat hamarosan kedvező áron megvásárolhatja az ALDI-ban.


Különleges virágcserepeket készíthetünk, ha a régi gumicsizmákat vagy gumipapucsokat felszegezzük egy fából készült falra, megtöltjük földdel (a talpába lyukat kell vágni vízelvezetőnek!), majd virágokat ültetünk bele.


 A gyerekek a ház körül talált megtisztított, száraz kövekből színes lakkfestékkel és némi szülői segítséggel kreatív műalkotásokat készíthetnek, és feldíszíthetik velük a virágágyást.