Szeretne mindig friss fűszereket a konyhájában, és ezért ültetne szívesen az ablakpárkányra, az erkélyre vagy a saját kertjébe konyhakerti fűszernövényeket? Itt megtudhatja, hogy mely fűszereket ültetheti együtt, és hogy mire kell még a helyes ültetésnél figyelnie.
Kakukkfű, bazsalikom, menta vagy rozmaring – gyakorlatilag mindent ültethet saját fűszerkertjébe. Arra azonban ügyelnie kell, hogy nem minden fűszernövény illik egymás mellé a talajra és a fényre vonatkozó igényeinek figyelembevételével.

Mely fűszernövények illenek össze?

  • A mediterrán fűszerek, mint a levendula, kakukkfű, zsálya vagy a rozmaring közvetlen napsütés esetén bontakoznak ki leginkább, viszonylag kevés vizet igényelnek, és emiatt egymás mellé ültethetők.
  • Majorannát és kakukkfüvet ne ültessen együtt, mivel ez a két fűszer sajnos nem tűri meg egymást.
  • A petrezselymet egy világos vagy félárnyékos helyre ültesse, közvetlen napfény nélkül! Több vízre van szüksége, mint déli társainak, a pangó nedvességet azonban nem viseli el.
  • A turbolya nem kedveli a hőséget, ezért egy árnyékos helyre lesz szüksége az Ön fűszerkertjében.
  • A rozmaring pozitívan befolyásolja a bazsalikom növekedését, és megvédi a szomszédos fűszernövényeket valamint a paradicsomnövényeket az olyan kártevőktől, mint a fehér légy és a lisztharmat.
  • A citromfű serkenti a környezetében lévő más fűszerek növekedését. Emiatt kisméretű fűszerkertekbe inkább ne ültessük!
    A fűszerkertek kialakításának egyik alapvető szabálya, hogy egynyári és évelő növényeket együtt ültessünk, és hogy a növényeket a helyigényüknek, a vízszükségletüknek és a növekedési magasságuknak megfelelően csoportosítsuk.

Mire ügyeljen a fűszernövények ültetése során?


A fűszernövények ültetése és a fűszerágyás kialakítása során kétféle lehetőség közül választhat:
a vetőmagokat (zacskóban, ültetőkorongon vagy –szalagon) tavasszal akciós termékként megvásárolhatja üzleteinkben vagy a szakkereskedésekben, vagy pedig választhat friss fűszernövényeket, amelyek közül többféle megtalálható már választékunkban cserepes, előnevelt változatban.
Fontos, hogy ezeket a növényeket aztán nagyobb edénybe ültesse át, hogy tudjanak tovább növekedni. Az olyan fűszernövényeket, mint például a petrezselyem, kakukkfű és metélőhagyma egy körülbelül 20 cm átmérőjű cserépben tarthatja, a nagyobbra növő fűszernövényekhez, mint a rozmaring vagy a levendula, egy nagyobb, körülbelül 30-40 cm átmérőjű edényre lesz szüksége. Fontos: legyen az edény alján több kifolyó lyuk is, és a föld legyen laza és áteresztő! Megfelelő növényedényeket akciós termékként az üzleteinkben talál.
Tipp: ha feliratkozik hírlevelünkre, jó előre értesülhet arról, hogy mikor lesznek akciósak a fűszerkerthez kapcsolódó termékeink!


A fűszerkert ágyásban vagy edényekben történő kialakításánál a hely megválasztásakor a fűszernövények fényre és direkt napsütésre vonatkozó igényeit kell figyelembe vennie. Az ablakpárkányon cserepekben lévő fűszerkertekre ez szintén érvényes. Azokat a növényeket, amelyek nem viselik el a direkt napsütést, ne helyezze közvetlenül déli fekvésű ablakokba!


Ha van egy kis helye a kertben, építhet fűszernövényei számára egy fűszercsigát vagy fűszerspirált. Ez ugyanis a különböző konyhakerti fűszernövények számára kis helyen tökéletes feltételeket kínál a talaj- és fényviszonyokra vonatkozó igényeik szempontjából. Egy körülbelül tíz fűszernövényt tartalmazó fűszerspirálhoz három méter átmérőjű, napos helyre lesz szüksége.
 
A fűszerspirált különböző klímazónákra osztják eltérő talajösszetétellel. A nedves zónában a borsmenta és a zsázsa fejlődik különösen jól. A kissé szárazabb zónában jól érzi magát a tárkony és a kapor, a még szárazabb zónában pedig a petrezselyem, a koriander, az oregánó, a bazsalikom és a citromfű. A fűszerspirál legszárazabb zónájába mediterrán fűszernövényeket ültessen egymás mellé, amelyek a száraz és tápanyagban szegény talajt kedvelik. Ilyen például a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya és a levendula. Mivel az egyes zónák közötti átmenet folyamatos, minden fűszernövény megtalálja a számára ideális körülményeket.
A fűszerspirál nem csupán az egész nyár folyamán látja el Önt friss fűszerekkel, hanem kertjének igazi, tekinteteket vonzó fénypontja.


Az ágyásban, az erkélyen vagy az ablakpárkányon elhelyezett fűszernövényeket lehetőség szerint reggelente öntözze, amikor nem éri őket közvetlen napfény! Forró napokon különösen az erkélyen és az ablakpárkányon lévő fűszereket naponta kétszer öntözze!
Hogy milyen gyakran szükséges trágyázni a különféle fűszernövényeket, az mind az ültetés fajtájától (kerti ágyásban vagy erkélyen/ablakpárkányon elhelyezett edényben van), mind pedig a növény fajtájától függ.
A kerti talaj tápanyagtartalma általában magasabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható virágföldeké. Emiatt a cserepekbe ültetett fűszernövényeknek sokkal inkább van szükségük kiegészítő trágyázásra, mint az ágyásokban lévő társaiknak. Mivel a virágföldhöz előzőleg kevertek trágyát, a cserepes fűszernövényeket az első 6-8 hét folyamán egyáltalán nem kell trágyázni.
Ha mégis ezt teszi, az túltrágyázáshoz és a növény károsodásához vezet. Ezt az időszakot követően használjon a tápanyagigényes cserepes fűszernövényekhez, - mint például a metélőhagymához, medvehagymához, bazsalikomhoz, tárkonyhoz, lestyánhoz, mentához és petrezselyemhez - úgynevezett fűszernövény tápoldatot, és fogadja meg a tanácsot a trágyázás során: a kevesebb több! Azok a fűszernövények, amelyek alacsonyabb tápanyagigénnyel rendelkeznek, mint például a zsázsa, majoránna, rozmaring, zsálya és kakukkfű, a túlzott trágyázás miatt gyorsan károsodást szenvedhetnek vagy akár el is pusztulhatnak.
Még egy tipp: távolítsa el rendszeresen az elhalt leveleket, ágakat, és a virágokat a fűszernövényekről! Ez biztosítja a növény megfelelő növekedését.
Az évelő fűszernövényeket a tél folyamán szükséges megvédeni a fagytól, például az ágyáson elhelyezett szalmaréteggel vagy cserepek esetén az üzleteinkben kapható szizálszőnyeggel.