Ha nagyobb mennyiségű fűszert szeretne betakarítani, például pestokészítéshez, fagyasztáshoz, fűszeres olajok és ecetek előállításához vagy vitaminban gazdag gyógyteákhoz, akkor a fűszereket reggel szedje le, mert akkor a legmagasabb az illóolaj- és aromatartalmuk.

A petrezselymet, kaprot vagy metélőhagymát öblítse le hideg vízzel! Ezután rázza szárazra a fűszernövényeket, és egy kés segítségével aprítsa fel őket! Ügyeljen arra, hogy a fűszernövényeket ne nyomja vagy zúzza össze! Különben a fűszerek a zamatukat a vágódeszkának, nem pedig az ételeknek adják át.
A rozmaringágakat egészben adja az ételekhez, hogy a főzés közben kiereszthessék zamatukat.


Szeretné hosszabb időre tartósítani fűszernövényeit? Akkor egyszerűen szárítsa meg őket! Kössön belőlük csokrot, és akassza fejjel lefelé egy száraz helyre 3-4 napra! Ezt követően a felaprított fűszert egy légmentes tartóban tárolja!
A következő növények különösen alkalmasak szárításra: levendula, majoránna, menta.


A lestyán vagy a zsázsa szárítást követően nagyon gyorsan elveszítik aromájukat, viszont kiválóan alkalmasak mélyhűtésre. A metélőhagymát, petrezselymet és a mentát felhasználásra kész állapotban egyszerűen lefagyaszthatja ALIO mélyhűtő zacskóink segítségével. Különösen akkor praktikus ez, ha kész fűszerkeverékeket fagyaszt le salátákhoz.


Ön is nagyon gyorsan tud fűszeres olajat készíteni: helyezzen szárított fűszernövény-ágakat (például rozmaring vagy kakukkfű ágakat) egy üvegbe! Adjon hozzá hámozott, felezett fokhagymagerezdeket, és esetleg egy chili paprikát, majd töltse fel az üveget jó minőségű olajjal! Ilyen célra tökéletesen alkalmasak például a viszonylag semleges ízű olajok, mint a bogáncsolaj, repceolaj és napraforgóolaj. Alapjában véve az olívaolaj is megfelelő, ami viszont karakteres saját ízzel is rendelkezik. A fűszerek zamata ezáltal kevésbé érezhető benne.
Helyezze az üveget 2-3 hétre hűvös, sötét helyre, majd öntse át az olajat egy finom szűrőn, végül töltse a fűszerek nélküli olajat egy lehetőleg sötét színű üvegbe!


A fűszerecetek előállítása hasonlóan egyszerűen működik. Helyezze a kívánt fűszernövényt és esetleg néhány fokhagymagerezdet az ecettel vagy világos balzsamecettel egy üvegbe, majd állítsa az üveget 2-4 hétig hűvös, sötét helyre! Ezt követően szűrje le a fűszerecetet, és töltse dekoratív üvegekbe!