Kerti naptár

Tavaszodik, a nap süt, a virágok nyiladoznak. Ahhoz azonban, hogy a kert teljes szépségében pompázzon, sok a tennivaló, kiváltképp tavasszal, de a hideg évszak folyamán is figyelembe kell vennünk bizonyos dolgokat, hogy kertünk mindig örömet okozzon számunkra. Az ALDI kerti naptár minden esedékes munkáról folyamatosan tájékoztatja Önt. Megmutatjuk Önnek, hogy melyik hónapban mi a teendő, és praktikus tippekkel és trükkökkel szolgálunk, amelyek megkönnyítik az Ön munkáját is a kertben.


A tél a kert pihenő időszaka. Nem sok a tennivaló ilyenkor, az időt inkább a jó meleg szobában töltjük. A lelkes kertrajongók viszont arra használják a lehetőséget, hogy a következő kerti szezont a legnagyobb nyugalommal megtervezzék. Néhány ápolási tanácsot azonban a hideg évszakra vonatkozóan is érdemes megszívlelni. Már az ősz folyamán gondoskodjon a megfelelő hideg és fagy elleni védelemről! Kimondottan fagyos hőmérsékletek esetén erősítse meg még jobban a védelmet!

Öntözés télen:
A legtöbb növénynek télen alacsonyabb a vízigénye, mint a meleg évszakokban. Teljesen kiszáradniuk azonban ennek ellenére sem szabad. Enyhébb hőmérséklet esetén öntözzön mérsékelten, ámde gyakran!

Károsodások megelőzése a tél során:
Túl sok hó esetén a sövények a terhelés miatt gyorsan elhajolhatnak vagy akár le is törhetnek. Ezért rendszeresen szabadítsa meg őket a hótakarótól, ha az túlságosan vastag!

Ha egyáltalán nincs hó, gereblyézze össze az utolsó leveleket is a fűről! Máskülönben nedves időjárás esetén rothadásnak indul, és az alatta lévő fű úgyszintén.


Kimondottan enyhe időjárás esetén az első bokrok elkezdenek kihajtani vagy virágozni. Azonban gyakori ebben az időszakban a hirtelen hőmérséklet csökkenés, melynek hatására havazás is bekövetkezhet, rendszeresen el kell távolítani a bokrokról a hótakarót. Az első tavaszi virágokat már előnevelheti az ablakpárkányon vagy a melegházban.

A növények téli védelme:
Szabadítsa meg bokrait és sövényeit a nagyon vastag hótakarótól!

Előkészületek a tavaszra:
A kerti szerszámok tisztítása és köszörülése – a hosszú téli hónapok után nem árt a kerti szerszámoknak, ha elvégez rajtuk egy alapos tavaszi nagytakarítást. Dolgozza át még egyszer az esetleges rozsdásodásokat, és zsírozza be a szerszámokat! Köszörülje meg az ollók és a fűnyírók késeit!

A virágcserepek megtisztítása – mielőtt új növényeket ültet az edényeibe, tisztítsa meg őket alaposan forró vízzel, és amennyiben szükséges ecetes tisztítószerrel! Így eltávolíthatja az esetlegesen meglévő gomba spórákat, amelyek ártalmasak lehetnek a fiatal növényekre.

Vetés és szüret februárban:
Szabadba vethető: madársaláta, retek, spenót és sárgarépa

Melegházba vethető: zöldfűszerek, fokhagyma és fejes saláta

Szüretelhető: leveles kel és kelbimbó


Már érezhetők a tavaszi nap első sugarai, fokozatosan hosszabbak lesznek a nappalok, a nap pedig erősebben süt. Az első tavaszi virágok, a virághagymák és az aranyeső kihajtanak, és virágozni kezdenek. Márciusban elkezdődhet a kerti munka.

A téli védelem eltávolítása:

Amint a hőmérséklet emelkedésnek indul, a növényekről eltávolítható a téli védelem.

Vigyázat: kora tavasszal az éjszaka folyamán még gyakran fagyhat! Éjszakára takarja be a növényeket agroszövettel!

Legjobb időpont a metszésre:
A gyümölcsfákat, télen virágzó növényeket, rózsákat és bokrokat ilyenkor kell formára metszeni és megritkítani. Ezáltal a növények újra kihajtásra és bimbóképzésre serkenthetők.

A csigainvázió megelőzése

A hosszú tél után a fiatal növényekre a csigák is szemet vetnek. Ezért a növényeket az ablakpárkányon, a melegházban vagy búra alatt nevelje elő! Ha már valamivel robosztusabbá váltak, akkor ültesse ki őket a szabadba!

Vetés és szüret márciusban:
Szabadba ültethető: zöldborsó, metélőhagyma, hagyma és spárga

Melegházba ültethető: padlizsán, brokkoli, paprika és paradicsom

Szüretelhető: kelbimbó és zsázsa


Április, április, szeszélyes április! Ez a jelmondat az egész hónapra jellemző, és ez okoz némi pluszmunkát a kertben. Április közepe után a legtöbb növény kiültethető a szabadba. Mindazonáltal az időjárásban megbízni nem szabad.

Legyünk résen!
A szeszélyes és változékony áprilisi időjárás sok kertésznek okoz fejtörést. A már szinte nyári hőmérséklet után is következhet ismét hóesés. Ebben az időszakban legyünk résen, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, hogy a fiatal növények ne száradjanak ki, vagy éppen ne fagyjanak meg!

Az ágyások előkészítése:
Mielőtt az első fiatal növények kiköltözhetnének a szabadba, a talajt alaposan elő kell készíteni. Ez a gyomok eltávolítását és a talaj kellő fellazítását jelenti. A gyomfólia vagy agroszövet segíthet a gyorsan növő gyomnövények ágyástól való távoltartásában. A rendszeres gondozás azonban legtöbbször hatékonyabb.

Fűnyírás:

A szeszélyes áprilisi időjárás az egymást váltó záporokkal és napsütéses időszakokkal különösen gyors növekedéshez segíti a gyepet a tavasz során. Ezért ismét rendszeresen kell nyírni. Ügyeljen arra, hogy ne nyírja a füvet 4 cm-nél rövidebbre, különben könnyen kiszáradhat!

Trágyázás:
Az április a legmegfelelőbb időpont a gyep szellőztetésére és trágyázására. A virágos növényeket is tápanyagokkal kell ilyenkor ellátni, hogy sok bimbót hozzanak.

Vetés és szüret áprilisban:
Szabadba vethető: leveles kel, karalábé, sárgarépa és cékla

Melegházba vethető: uborka, tök, dinnye, póréhagyma

Szüretelhető: karfiol és metélőhagyma


Legkésőbb május közepén, a fagyosszentek után az utolsó növények is kiültethetők a szabadba, ekkor már az utolsó éjszakai fagyok is megszűnnek. Aki korábban kiülteti a szabadba a növényeit, az eddig az időpontig takarja le éjszakára a növényeket egy agroszövettel vagy fóliával!

Rendszeres öntözés:
A fiatal növényeket az első hetek folyamán rendszeresen kell öntözni, mivel gyökereik még nem képesek túl sok vizet tárolni. Ezért az első néhány kora nyáriasan forró nap során gyorsan kiszáradhatnak.

Ápolt gyep:
A rendszeres, heti fűnyírás gondoskodik a megfelelő és erőteljes növekedésről. Ne nyírja a füvet harmadánál rövidebbre! A kopasz vagy tönkrement foltok május folyamán utólagos vetés által könnyedén kijavíthatók.

Rendszeres gyomlálás:
Amíg a zöldségnövények nem nőttek meg rendesen, tanácsos naponta tenni egy gyomnövény-ellenőrző kört. Így még fiatal stádiumban el tudja csípni a gyomokat és még könnyedén ki tudja húzni őket.

Sövények és bokrok metszése:
A május kiválóan alkalmas a bokrok és sövények, mint a bukszusok vagy gyertyánfák óvatos formára igazítására. Azonban ne metssze őket vissza túlságosan!

Vetés és szüret májusban:

Szabadba vethető: leveles kel, uborka, fejes saláta és lilakáposzta

Melegházba vethető: uborka, dinnye és paradicsom

Szüretelhető: karfiol, fejes saláta, sárgarépa és spárga


Júniusban kertje teljes virágpompában tündököl, és az első gyümölcsök és zöldségek is szüretelhetők már. Elérkezett az idő, hogy a kertet minden érzékszervünkkel élvezni tudjuk! Hogy sokáig megőrizze ezt a kerti pompát, szívleljen meg néhány ápolási tanácsot!

Rendszeres öntözés:
A forró napok és a magas hőmérséklet sokat kivesznek növényeinkből. Hogy ennek ellenére erőteljesen tudjanak tovább növekedni, és erős gyökereket ereszthessenek, rendszeresen elegendő mennyiségű vízzel kell ellátnia őket.

Fűnyírás:

Minél gyakrabban nyírjuk a füvet, annál erőteljesebben nő. Ezért hát nyírja le öt naponként, viszont ne túl rövidre! És emellett a rendszeres öntözésről se feledkezzen meg!

A talaj fellazítása:
A nyári szárazság erősen megviseli a kert talaját. Ha nagyon kérgessé vált, egy kapa segítségével lazítsa fel! Megelőzésként szalmával, vagy levágott fűvel illetve fanyesedékkel árnyékolhatja a talajt. Ez megvédi a napsütéstől, és így nem szárad ki olyan gyorsan.

Kártevők távoltartása:
Használja a napi kerti sétáját arra, hogy átnézi növényeit, nem lepték-e el valamilyen kártevők. Ezeket a lehető leggyorsabban távolítsa el! A csigainvázió ellen a zöldségeskertben hatékony segítséget nyújthat a csigakerítés.

Vetés és szüret júniusban:

Szabadba vethető: spenót, paradicsom, cukkíni és sárgarépa

Melegházba vethető: karfiol, pagodakarfiol és jégsaláta

Szüretelhető: brokkoli, kapor, fejes saláta és spenót


Júliusban éri el csúcspontját a nyár. A hőmérséklet néha izzasztóan magasra szökik, a legtöbb nyári virág teljes pompájában ragyog, és a gyümölcsfákon felismerhetővé válnak az első gyümölcskezdemények. A kiszáradást megelőzendő, most mindenekelőtt az öntözés a fontos.

A helyes öntözés:
A virágoskertet a forró, száraz időszakokban legalább hetente kétszer alaposan meg kell öntözni. A zöldségeskertet napi rendszerességgel szükséges vízhez juttatni, hogy a növényeknek kellő erejük legyen a terméságak hozásához. Az öntözésre a legmegfelelőbb időpont a kora reggel, amikor a nap még nem süt túl erősen. A növények ilyenkor jól fel tudják venni a vizet, és a leveleken és a virágon lévő vízcseppek is időben meg tudnak száradni, mielőtt a hőmérséklet emelkedni kezdene. Egy esővízgyűjtő tartály segít vizet megtakarítani, és a tartályban lévő lágyabb öntözővíz sokkal elviselhetőbb a növények számára.

Gyomlálás:

Nyár derekán a gyomnövények is szélsebesen terjeszkednek, ha nem ápoljuk és gyomláljuk ki rendszeresen az ágyásainkat. Sok gyomnövény magját a szél nagy területen széthordja, ami aztán gyorsan kicsírázik. A legjobban akkor tudjuk elcsípni őket, amikor a hajtások még kicsik. A gyomokkal szemben a kert talajának rendszeres mulcsozása is segíthet.

Vetés és szüret júliusban:
Szabadba vethető: kínai kel, endívia saláta, cékla és salátafélék

Melegházba vethető: édeskömény

Szüretelhető: eper, málna, cseresznye és uborka


Augusztusra hasonlók érvényesek, mint júliusra. A különösen forró és száraz időszakokban a reggeli öntözés nagyon fontos, hogy a növények ne száradjanak ki. Öntözzön hosszan tartóan, hogy a nedvesség az alacsonyabb talajrétegekbe is eljusson!

Formára metszés:
A sövénynövényeket, mint például a tujákat vagy gyertyánfákat augusztus közepéig még egyszer formára nyírhatja. Azokat a hajtásokat is el kell most távolítani, amelyeket a kártevők erőteljesen elleptek. Ezeket ne helyezze a komposztálóba, mert ott a kártevők akadálytalanul szaporodhatnak tovább!

Gyomlálás:

Használja ki a forró hőmérsékletet gyomlálásra! Ezeket a robosztus növényeket is legyengíti a vízhiány és könnyebben kihúzhatók a földből.

Fűnyírás:
A rendszeres fűnyírás augusztus hónap folyamán is fontos az erőteljes növekedéshez. Ebben az időszakban azonban különösen könnyen kiszáradhat a gyep, ha túl rövidre vágjuk.

A virágok ápolása:
A nyári virágok augusztusban teljes szépségükben ragyognak. A rendszeres öntözés és trágyázás egészen az őszbe nyúlóan meghosszabbítja a virágpompa idejét. Rendszeresen távolítsa el az elnyílt virágokat és az elhalt hajtásokat! Ez még pluszban serkenti a virágok képződését.

Vetés és szüret augusztusban:
Szabadba vethető: leveles kel, spenót, hagyma és kelkáposzta

Melegházba vethető: zöldborsó, uborka, burgonya

Szüretelhető: szeder, fekete áfonya, málna és őszibarack


A hőmérséklet napról-napra csökken, a nappalok rövidebbé válnak, és az első levelek elszíneződnek. A szeptember a legjobb időpont a szüretre. A legtöbb gyümölcs megérett, és el kell raktározni vagy fel kell dolgozni. A szeptember hagyományosan az a hónap, amikor a téli készletek felhalmozásra kerülnek.

Hideg elleni védelem:
Az éjszakák ismét nagyon hűvösek lehetnek. Ezért védje az arra érzékeny növényeket agroszövettel vagy fóliával, és költöztesse meleg helyre a nem télálló növényeket!

A gyümölcsfák öntözése:
A gyümölcsök beéréséhez a gyümölcsfáknak elegendő és rendszeres vízellátásra van szükségük.

Vetés és szüret szeptemberben:
Szabadba vethető: endívia saláta, fokhagyma és spenót

Szüretelhető: tök, kukorica, paradicsom, cukkíni, alma, bab, szilva, szőlő


Októberben jelennek meg legtöbbször az első éjszakai fagyok, és kivételes esetekben akár havazhat is, ezért időben készítse fel kertjét a télre!

Az avar eltávolítása:
Hogy megvédje gyepjét, a lehulló leveleket rendszeresen távolítsa el! Ezt akár melegítő takaró rétegként a kerti ágyásaira is átviheti. A tél folyamán a szorgalmas állati segítők ugyanis értékes, humuszban gazdag földdé változtatják.

Virághagymák ültetése:
Legkésőbb október folyamán el kell ültetni a jövő évre szánt virághagymákat. Jelölje meg a helyeket, hogy a következő évben ellenőrizni tudja, hogy a hagymák valóban kihajtottak-e!

Szüret októberben
Szüretelhető: padlizsán, brokkoli, madársaláta, paradicsom, cikóriasaláta, alma, körte.


Ilyenkor esedékesek az utolsó munkálatok, mielőtt végleg véget érne a kertészkedés szezonja. Mindent, amit eddig nem téliesítettünk, azt most tegyük meg!

Növények átteleltetése:
A fagyérzékeny növényeket, amelyeket a szabadban kíván átteleltetni, alaposan takarja be agroszövettel, fóliával vagy szizálszőnyegekkel, és állítsa őket hungarocell táblára! Az extra adag föld vagy egy réteg száraz avar kiegészítő szigetelést biztosít, és megvédi a gyökérlabdát. A nem télálló növényeket legkésőbb az első fagyok előtt vigyük be a házba vagy a télikertbe!

Kerti szerszámok téliesítése:
Tisztítsa meg még a tél beállta előtt még egyszer a kerti szerszámokat, és ezután tárolja őket egy száraz, szélvédett helyen, például pincében vagy kerti szerszámos házban! A fűnyírót szintén alaposan le kell pucolni, és amennyiben van, az akkumulátort el kell távolítani!

Vetés és szüret novemberben:
Szabadba vethető: fejes saláta, fehérretek és retek
Szüretelhető: póréhagyma, spenót, kelbimbó és cékla


Decemberben végre pihenhet a kertész is. Ilyenkor nem akad túl sok tennivaló. Néhány dologra azonban érdemes figyelni.

Madáretetőhelyek:

A kerti madáretető házak nem pusztán dekoratívak, hanem nagyon hasznosak is. Amikor a honos énekesmadarak a hóban és a bokrokon már nem találnak élelmet, akkor minden etetőhelyért hálásak. Ügyeljen arra, hogy megfelelő eleséget használjon! A süteménymorzsa vagy a száraz zsemle nem a legalkalmasabb erre a célra.

Hólapátolás:
Túl sok hó esetén szabadítsa meg a bokrokat és fákat alkalmanként a tehertől! A kerti házikók vagy a szerszámos bódék teteje sem méteres hótakaróhoz készült. Tartsa lehetőség szerint tisztán a kerti ösvényeket, és szükség szerint szórja meg őket kaviccsal vagy fanyesedékkel, hogy minimalizálja a csúszásveszélyt!

Vetés és szüret decemberben:
Melegházba vethető: zsázsa és metélőhagyma

Szüretelhető: karfiol, leveles kel, kelbimbó és spenót