Viszlát, nem kívánatos kertlakók!

Minden kerttulajdonos félelmei: hívatlan látogatók, akik megtámadják a szeretettel dédelgetett virágokat, megeszik a zöldségeket vagy lerágják a gyökereket. A kártevők elleni biológiai harcot a legjobb, ha átengedjük természetes ellenségeiknek.

A természet minden kártevőt egy hasznos állattal szembesít. Ahhoz, hogy ezek szövetségeseinkké váljanak, egy lehetőleg természetes formában hagyott kertre lesz szükség olyan zugokkal, ahol letelepedhetnek, elbújhatnak és szaporodhatnak. A honos növények változatossága, a kis vízivóhelyek, valamint a napos- és árnyékos helyek természetes előfeltételei a „jó győzelmének a gonosz felett“. Néha azonban mindez nem elég, és keményebb eszközökhöz kell folyamodnunk a kellemetlen betolakodók elűzéséhez. Erre az esetre is gondosan válogatott termékeket találhat üzleteinkben ALDI ÁRAKON.

Védelem a gyümölcsösök és a konyhakertek számára

Alighogy kiültettük az első palántákat a konyhakertbe, máris a hívatlan vendégek elleni megfelelő védekezésre kell gondolnunk. Alapjában véve nagyon pozitív, ha állatok fészkelik be és érzik jól magukat a zöldterületünkön, hiszen ez egészséges ökoszisztémára utal. Viszont a friss ágyások kialakítása során a kártevők gyorsan megtámadhatják a fiatal zöldségeket. Hatékony ellenintézkedések hiányában valószínűleg a termés is elmarad. Mutatunk Önnek néhány tippet és trükköt, hogy könnyedén megszabadulhasson a kellemetlen kártevőktől.


A csigák szaporulata akár több száz petéből is állhat, amelyek a tél folyamán a föld mélyén pihennek. Megsemmisítésükhöz ősszel a talajt egészen mély rétegben fel kell lazítani, vagy tavasszal az ágyást alaposan fel kell ásni. Hátránya, hogy eközben a talaj teljes élővilága kárt szenved. Ehhez az eszközhöz tehát csak különösen makacs esetekben folyamodjunk. A csalánból, zsurlóból vagy páfrányból készített növényi kivonatok, amelyeket rendszeresen a növényekre permeteznek, szintén természetes védelmet nyújtanak. A védekezést esőzések után azonban meg kell ismételni.


Amennyiben egy kártevő makacsul elszaporodott a kertben, úgy leggyakrabban a hasznos állat sincs messze. Ha szeretné kertjében az ökoszisztéma természetes egyensúlyát megteremteni, akkor ennek megfelelően vonzó lakóhelyeket kell kialakítania az olyan hasznos állatok számára, mint a katicabogarak, sünök vagy madarak. Ha ők jól érzik magukat, akkor az Ön kertjében maradnak, és gondoskodnak arról, hogy a kártevők ne szaporodjanak el túlságosan. Ilyen célokat szolgálnak például a búvóhelyek, mint a rőzse- vagy avarkupacok, az élő sövény vadon növő bokrokkal, a tojóládák és a vízitatók. A rovarhotelek odacsalogatják a méheket és más hasznos rovarokat, amelyek fontos szerepet játszanak gyümölcsfái beporzásában és terméshozamában.


Kövesse Ön is a földművelők kertjeinek mintáját, és ne csupán monokultúra formájában ültesse el a zöldségeket! A zöldfűszerek, virágok és zöldségek változatos elegye által azt éri el, hogy a kártevőket nem csalogatja oda egy növényféle, amit aztán teljesen csupaszra rágnak. Használja a gyógynövények, mint például kamilla, csombor vagy más, erős illóolajat tartalmazó növények természetes illat- és aromaanyagait, amelyek visszataszító erővel hatnak némely kártevőre!


Csigakerítések, sörcsapdák, vagy fűrészpor – ezek a mechanikus akadályok is segíthetnek, leginkább a falánk csigák salátától való távol tartásában. A csigakerítés nagyon hatékony, ámde némileg költséges védelmi intézkedés. A klasszikus sörcsapda gyanúsan több csigát csalogat magához az illatával, mint amennyit aztán elhárít. Illetve könnyedén más hasznos állatok, mint például bogarak is megfulladhatnak a sörcsapdában. A szóróanyagból, például fűrészporból, kőporból vagy mészből készített védőgyűrű kivonja a nedvességet, és a csigákat csak átmenetileg tartja távol. Továbbá ezt a védő intézkedést is rendszeres időközönként meg kell ismételni ahhoz, hogy hatékony maradjon.


Állati lakótársak – kártevők és hasznos állatok a kertben


A rendszeres összegyűjtés különösen csigák esetén még mindig az egyik leghatékonyabb módszernek számít. Ehhez fa deszkákat vagy köveket kínálhatunk búvóhelyként az állatok számára. Meleg napokon elbújnak ezek alá, így nagyon könnyen össze lehet szedni őket. A zöldségágyás köré elhelyezett csigakerítés az idegesítő teremtményeket rendkívül hatékonyan tartja távol a salátától, beszerzése azonban költséges. Aki inkább valamilyen szert kíván bevetni, mert más módszerek nem vezettek eredményre, az a vas-III-foszfát hatóanyagú granulátum formájú csigaölő készítményt válassza. Ez a hatóanyag kis mennyiségben, természetes módon a földben is előfordul, így nem túl káros a talaj élővilágának szempontjából.


Amennyiben növényein levéltetvek általi támadást észlel, maradjon nyugodt, léteznek nagyon egyszerű eszközök, amelyek kémiai mérgezés nélkül működnek. Gyenge fertőzés esetén a növényeket elég egyszerűen vízzel leöblíteni. Makacsabb esetekben segít a hideg csalánkivonat. Adjon apróra vágott csalánnövényt egy 10 literes edénybe, és töltse fel azt lehetőség szerint esővízzel! Hagyja állni 1-2 napig, és közben többször keverje meg! Ezt követően töltse a kivonatot egy szórófejes üvegbe, és permetezze le vele a megtámadott növényeket! Közben viseljen kesztyűt! A megoldás némi türelem esetén sokszor magától érkezik. Hiszen a levéltetvek természetes ellenségei, mint a katicabogár, a pókok és a madarak legtöbbször nem váratnak sokáig magukra.


Noha legtöbbször nem éppen kedvelt barna kupacokat hagynak maguk után a kertjeinkben, a vakondok mégsem tartoznak a kártevők közé. Elfogyasztják a rovarokat, és fellazítják a kert talaját. Aki mégsem szeretné őket a díszgyep alatt tudni, az fokhagyma vagy molyirtó segítségével elűzheti őket. Ezeket közvetlenül az általuk ásott járatba kell helyezni. Élő csapdák segítségével szintén elfoghatók, és aztán nagyon könnyen átköltöztethetők.


A hangyák önmagukban véve nem számítanak kártevőknek. Sőt, nagyon hasznosak a talaj élővilága számára, fellazítják a földet, és talajtisztító erőként munkálkodnak. A teraszok és a házak bejáratainak környékén azonban nem kívánt betolakodókká válhatnak. Hiszen ha egyszer megtalálták a házba vezető utat, akkor már nem lehet tőlük olyan könnyen megszabadulni. Ilyen esetben csak a kertbe történő radikális visszaköltöztetés segíthet. Tömítsen be minden rést, sarkot és lehetséges lyukat, és blokkolja a házba vezető útjukat. Elűzésükhöz használhat különféle illatanyagokat, mint például chili por, szegfűszeg vagy citrom. A sütőpor is bevált akadálynak bizonyult. Ha mindez mégsem segít, akkor léteznek vegyszeres hangyacsapdák, ezeket azonban csak kellő óvatossággal, növények környezetében pedig egyáltalán nem szabad használni. A hangyáknak ezen kívül van egy, a növények szempontjából nézve inkább káros szenvedélyük. A levéltetveket úgyszólván haszonállatként tartják, és megfejik őket. Hozzá akarnak ugyanis jutni ahhoz az édes nedvhez, amit a levéltetvek állítanak elő. Ezáltal védik a növénykártevőket, akik zavartalanul szaporodhatnak.