A növények megfelelő átteleltetése

A növények esetén is több dologra kell figyelni még a hideg évszak beköszönte előtt. A fagyérzékeny mediterrán vagy egzotikus növényeket, amelyek legtöbbször amúgy is dézsába lettek ültetve, időben – leginkább késő ősz folyamán – át kell költöztetni téli szálláshelyükre. A télikert, egy jól szigetelt melegház, vagy egy világos és száraz pincehelyiség tökéletesen alkalmas erre a célra. A hőmérsékletnek állandóan 5-10 fok környékén kell lennie, és a növényeket csak mérsékelten, körülbelül hetente egyszer szabad öntözni. Tápoldatozni csak a tavasz beálltával lehet.

A dáliák fagyérzékenyek, és nem szabad őket a szabadban teleltetni. Vágja le a virágot a szirmok alatt, a talaj közelében, és ássa ki a gyökérlabdát! Tisztítsa meg a földmaradványoktól, és tárolja újságpapírba csomagolva száraz helyen a pincében!

A virághagymáknak szükségük van hidegre a virágzáshoz, a tartós fagytól azonban védeni kell őket. Ezért ássa ki ősszel a hagymákat a szabadba, vagy hagyja őket a cserepekben kellő mennyiségű földdel!

Az agroszövet, hungarocell, vagy fa raklapok megvédhetik a növényedényeket a fagytól. Tekerje körbe az edényeket jutával, szigetelésvédő lemezzel vagy szövettel, és helyezze őket szorosan egymás mellé a házfalhoz közel! Ezeken túl fenyőágakkal vagy avarral védhetjük a cserepeket. A növényeket enyhébb időjárás esetén keveset, de rendszeresen kell öntözni. Így nem szárad ki a gyökérlabda

Ellenőrzési lista a tél beállta előtt


A kertjében lévő avar hasznos szigetelőanyag, amely különösen a fiatal fákat védi meg a fagytól. Amennyiben az avart a törzs köré halmozza, még olyan állatoknak is téli szálláshelyet szolgáltat, mint a sün. Ezért hagyja az avar egy részét a kertjében! A többit mulcsként felaprítva az ágyásokra szórhatja, vagy a komposztálóba helyezheti. Az avar összegereblyézésével várjon az első fagyokig, így a levelek nagy részét egyszerre tudja elcsípni.


A fákat és bokrokat késő ősszel kissé meg kell metszeni. Mindenekelőtt az elhalt és az egymásba növő ágakat kell eltávolítani. Így a megmaradó gallyak számára több fény jut, és tavasszal könnyebben tudnak kihajtani.


Amennyiben elegendő mennyiségű avar van a kertjében, eloszthatja az ágyásokon is. Alternatív megoldásként fagyvédő szövetet is használhat, amivel az ágyást lehet megvédeni és letakarni.


A fagyérzékeny dézsás növényeket még a tél beállta előtt be kell vinni a házba, és igény szerint a télikertben, illetve világos vagy sötét pincehelyiségben elhelyezni. A nagyméretű, nehéz dézsás növények esetében, amelyeket nehéz mozgatni vagy amelyeknek nincs elegendő hely a házban, csak a meleg takaró segít:

  • A növény koronáját vagy csúcsát tekerje be szövettel!
  • Helyezzen ágakat, avart és mohát a törzs köré!
  • Tekerje körbe a cserepet fóliával és egy jutazsákkal!
  • Állítsa a növényt egy hungarocell lapra!

Minden kerti szerszámot, lapátokat, ásókat, ollókat, fűnyírókat stb. alaposan meg kell tisztítani, majd egy száraz, időjárás ellen védett helyen tárolni. Erre a célra optimális egy szerszámos bódé, egy kerti házikó vagy egy száraz pincehelyiség.
 
A kerti szerszámokhoz hasonlóan a kerti bútorokat is lehetőség szerint száraz helyen kell átteleltetni. Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen hely, bútorait időjárásálló védőponyvával is letakarhatja. A letakarás előtt a bútoroknak tisztának és száraznak kell lenniük. A kerti dekorációt is el kell távolítani, amennyiben azok nem télállóak. Ezekkel a célzott védő- és ápoló intézkedésekkel hosszabb ideig tudja használni a kerti berendezéseit.