Greenkeeping a saját kertben

Zöld és lédús, nem lehet benne kopár folt és egy szál sem lehet hosszabb a többinél. Aki a saját kertjében tökéletesen ápolt gyepet mondhat a magáénak, az joggal hívhatja magát „greenkeeper“-nek. A gyep ápolása ugyanis korántsem egyszerű. Hogy milyen trükkökkel varázsolhatja gyepjét Ön is üde, zöld fűszőnyeggé, milyen tényezőket kell a füvesítés során figyelembe vennie, és mely eszközök könnyítik meg az Ön számára a pázsit gondozását, azt a következő oldalakon áruljuk el Önnek.

A gyep öntözése

A gyep helyes öntözése
Különösen a száraz, nyári időszak során szükséges a füvet rendszeresen öntözni, máskülönben rövid idő alatt zöldről barnára változtatja a színét. Kiváltképp a rövidre nyírt pázsitfelületek tudnak nagyon hamar kiszáradni, ha hosszabb ideig nem öntözik őket. Megmutatjuk Önöknek, hogyan marad az Önök pázsitja még a nyár folyamán is zöld és friss.


A esőztető segítségével történő öntözés szerfelett megkönnyíti a kerti munkát, és egyenletesebb eredményt biztosít, mintha kerti slaggal locsolnánk. Sokféle modell létezik, amelyek a gyepfelületet négyszög vagy kör alakban locsolják, és a változtatható beállítási lehetőségek - például időkapcsoló -  segítségével optimalizálják az Ön gyepjének öntözését.


A füvet hosszabb időintervallumban, folyamatosan kell öntözni, hogy a víz a talajban egészen a gyökerekig eljuthasson, ne csupán a felszínt nedvesítse. Ideális esetben az időjárástól és egyéb tényezőktől függően hetente legalább fél és két óra közötti ideig szükséges a füvet öntözni. Minél több vízhez jut a gyep, annál élénkebb zöld színt kap.


A fű öntözésére a legmegfelelőbb időpont vagy a kora reggeli vagy pedig a késő esti - éjszakai órák. Amikor a talaj már kihűlt, a víz nem párolog olyan gyorsan, ezért víztakarékosan tud locsolni. Nyáron nem szabad napközben öntözni, mert direkt napsütés esetén a víz a fűszálak elégését okozhatja. Az időkapcsolók és a locsoló computerek segítségével fix öntözési időket állíthat be, így az esőztető magától elvégzi a munkát. Hosszabban tartó forró, száraz időszakok esetén hetente háromszor-négyszer szükséges a füvet megöntözni.


Aki nem szeretné a füvet mindig kézzel, a kerti locsoló vagy az esőztető segítségével öntözni, az választási lehetőségként öntözőrendszert is kiépíttethet közvetlenül a pázsitban. Egy úgynevezett csepegtető csőről van szó, amelyet számtalan apró pórussal és lyukkal láttak el, és közvetlenül a fű gyökere alá helyeznek el. Ennek a rendszernek a beruházási költségei ugyan magasabbak, hosszú távon azonban sok víz takarítható meg általa. Közvetlenül táplálható az esővízgyűjtőben vagy a víztartályban lévő vízzel, így a vízköltségek ésszerű keretek között maradnak, ráadásul a lágy esővíz sokkal kedvezőbb a fű számára.


A fű szellőztetése és trágyázása

A fű helyes szellőztetése és trágyázása
Ahhoz, hogy a fű sűrű, robosztus felületet és erőteljes gyökereket képezzen, rendszeresen nyírni, szellőzteti és levegőztetni kell. Megfelelő tápanyagellátásra is szükség van, amely leginkább speciális fűtáp segítségével kivitelezhető. A tápot a legjobb a tavaszi gyepszellőztetés után bejuttatni a fűbe. Évente kettő-három alkalommal ideális a fű trágyázása.


A levágott fű és és egyéb növények maradékából, mohából de akár a talaj kompressziója által is a felszínen egy filcszerű réteg keletkezik. A fű nem tud már megfelelően szellőzni, és egyre inkább elszaporodik a felszínen a moha. Hogy a fű ismét levegőhöz jusson, tavasszal, száraz időben és amennyiben szükséges, egy második alkalommal, ősszel is szellőztetni kell. A gyepszellőztető apró kései merőlegesen bevágják a felszínt, és leválasztják a filcréteget, amelyet utána el kell távolítani. Fontos, hogy a kések ne vágjanak túl mélyre, hogy ne sértsék meg a fű gyökérzetét. A szellőztetést követően átmenetileg kissé kopárnak tűnhet a gyep, de megijedni nem kell. A szellőztetés által a talaj fellazul, és ismét több tápanyagot és vizet tud felvenni. Így a fű jobban tud nőni, és rövid időn belül ismét sűrű szőnyeget alkot. Ezt elősegítendő a szellőztetés után meg is trágyázhatja a füvet.


A gyepnek eltérőek a tápanyag szükségletei a felhasználás, az igénybevétel és az elhelyezkedés feltételei alapján. Egy csupán díszként használt gyepet, amelyre nem túl gyakran lépnek rá, elegendő évente kétszer trágyázni – először tavasszal, amikor a fű növekedésnek indul, majd nyáron, amikor erős hőnek és napsütésnek van kitéve. A játék és sport célokra szánt gyepnek ezzel szemben sokkal magasabb terhelés esetén is ki kell tartania, ezért évente háromszor is szükséges trágyázni: tavasszal, kora nyáron, és késő nyáron. Az árnyékos helyeken lévő gyepet is gyakrabban kell trágyázni. Ezekben az esetekben a tartós táp is kiválóan megfelel, hiszen a tápanyagokat állandó mennyiségben, hosszabb időintervallumon keresztül adja le.
A kálium, foszfor és nitrogén a legfontosabb tápanyagok a gyep számára. A kálium vagy káliumtrágya – amely nem tévesztendő össze a kalciummal vagy a mésszel – erősíti a növényt, így a fű egészséges és teherbíró marad. A foszfor elősegíti a gyökérzet képződését és növekedését, a nitrogén pedig a fű erőteljes növekedéséért és élénk zöld színéért felelős.

Nagyon alacsony pH érték vagy savanyú talaj esetén szükség lehet kalciumot tartalmazó mész használatára. Ezt azonban csak óvatosan, és nem minden talaj esetében használjuk. Magas pH értékű, bázikus talaj esetén a mész hamar a fű mohosodását okozhatja. A túlságosan sok kalcium gyorsítja a moha képződését. PH teszt elvégzésével meghatározhatók a talaj pontos tulajdonságai. A pH tesztet gyógyszertárban vagy kertészetben szerezheti be. A mérés előtt gondoskodjon arról, hogy a vizsgált hely a gyepen kellően nedves, majd szúrja a tesztcsíkot vagy a tesztpálcát a lehető legmélyebbre a talajba. Az eredményt már néhány perc elteltével leolvashatja a rányomtatott pH érték skáláról. Az elszíneződés mértéke mutatja a pH értéket, 7 felett bázikus, 7 alatt savas a talaj. 5,5 vagy az alatti értékek esetén ajánlott a mésszel történő trágyázás.

A speciális és a tartós fűtápok a megfelelően összeállított tápanyagkeveréket tartalmaznak. Megakadályozzák a gyep túltrágyázását, és csökkentik a túl magas tápanyag-koncentráció által okozott elégés kockázatát. Mivel a táp kézzel történő kiszórása nem biztosít egyenletes eredményt, ajánlott egy akkumulátorral működő gyeptrágya szóró használata. Különösen nagy kiterjedésű gyepfelületek esetén használjon kerekekre helyezett műanyag edényt, gyeptrágya - szóró kocsit.


Kerti szerszámok a gyep ápolásához

A jó szerszámmal időt és munkát takarít meg
A megfelelő ápolás és a jó szerszám a szép, sűrű fűszőnyeg alfája és ómegája. Hogy milyen eszközökkel tudja tökéletesre nyírni a gyepet, és mely hasznos szerszámok jelentenek további előnyt a gyep ápolása során, azt itt tudhatja meg.


Az igazi gyepápolás a fűnyírónál kezdődik. Különféle készülékek széles választéka kapható, kézi működtetéssel vagy benzines motorral, elektromos kábellel vagy akkumulátorral. A vásárlás előtt mérlegelje gondosan, hogy a fűnyírónak milyen elvárásoknak kell megfelelnie, milyenek a telek adottságai, és hogy a zajterhelés fontos szerepet játszik-e a szomszédok szempontjából. Nagyobb felületre mindenképp fűnyírótraktor javasolt, míg a kisebb felületekkel kézi fűnyíró segítségével is jól meg lehet birkózni. Természetesen az árat és a minőséget tekintve is nagy különbségek vannak. Egy tulajdonság, amellyel minden fűnyírónak feltétlen rendelkeznie kell: az éles kések, amelyek a fűszálakat vágják, nem pedig tépik. A levágott fű számára készült fűgyűjtő kosárral sok munkát spórolhatunk meg, bár néha-néha hasznos lehet a levágott füvet szabadon hagyni. Ez ugyanis hasonló hatással bír, mint a zöldtrágyázás.


A fűnyírók legtöbbször nem érnek el minden felülethez. A fák és bokrok körül, sarkokban és a fűszegély mentén néha maradnak hosszú fűszálak. Ezekhez a szélekhez tudja bevetni a fűszegélyvágót, amely gyorsan forgó műanyag damil segítségével az utolsó szálakat is levágja. Léteznek akkumulátorral hajtott és kábeles készülékek is. Így lesz a fűnyírás eredménye tökéletes.


Ha sem a fűnyíró, sem pedig a fűszegélyvágó segítségével nem érhetőek el a szegély mentén elhelyezkedő utolsó fűszálak, akkor már csak a szegélyolló segíthet. Kapható akkumulátoros vagy anélküli változatban, opcionálisan hosszú nyéllel, amely kellemesebb munkavégzést tesz lehetővé hajolgatás nélkül.


A gyep szellőztetéséről és a gyep talajának fellazításáról a gyepszellőztető gondoskodik. Manuális és elektromos kivitelben egyaránt elérhető. Apró késekkel munkálja meg és lazítja fel a gyepfelületet, így a filcréteg, a moha és a gyomnövények könnyen eltávolíthatók. Megkönnyíti a tápanyagok és a víz felvételét, és a fű ismét gyorsabban nőhet.


A gyep rendszeres locsolása fontos az erőteljes és strapabíró fű szempontjából. Különösen a hosszan tartó száraz időszakokban szükséges a gyepet hetente kétszer-háromszor öntözni. Az esőztetővel időt és munkát takaríthatunk meg. Ennek előfeltétele egy megfelelő hosszúságú vízcső.


A gyep trágyázásához is - amelyet évente kettő-három alkalommal célszerű elvégezni – léteznek megfelelő segédanyagok és szerszámok. Az akkumulátorral működő kézi szóró tökéletesen elegendő kisebb gyepfelületek esetén a trágya egyenletes kiszórásához. A nagyobb gyepfelületeknél viszont hatékonyabb a nagyobb edénnyel rendelkező kerekes szórókocsik használata.


Bármilyen sűrű és dús is a fűszőnyeg, szinte lehetetlen teljesen gyomnövénymentesen tartani. Amennyiben a gyepfelületben gyermekláncfű vagy más egyéb nem kívánt gyom telepedett meg, akkor a gyomkiszedő jelenti a megoldást. Segítségével közvetlenül a gyökerénél tudja megragadni a gyomnövényt, és egyszerűen kifordíthatja a földből anélkül, hogy körülötte nagyobb kárt okozna. A gyomkiszedők is elérhetőek hosszú nyéllel a hátkímélő munkavégzés érdekében.