A kedvelt klasszikusok alternatívái

A gyermekek szeretik az édességeket, sokszor azonban nem tudnak mértéket tartani. Szülőként figyeljen arra, hogy édességeket csak kis mennyiségben fogyasszanak. Gyermekének a lehető legkorábban tanácsos megtanítani, hogy hogyan lehet kiegyensúlyozottan táplálkozni.

Sok óvodás vagy iskolás korú gyermek túl sok édes italt és zsíros ételt, ezzel szemben viszont túl kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt. A következmény: sok gyermek túlsúlyos.

A túlsúlyos gyermekek azonban nem csupán a bőrükben nem érzik jól magukat, hanem a túlsúly pszichés és testi problémákat, például cukorbetegséget okozhat. A csecsemőkortól betartott kiegyensúlyozott táplálkozás segít abban, hogy elkerüljék az olyan tipikus táplálkozásfüggő civilizációs betegségeket, mint a szívinfarktus, II-es típusú cukorbetegség, csontritkulás vagy fogszuvasodás. Ezért a gyermekeknél kiskoruktól fogva a tudatos étkezési szokásokat kell tanítani és elmélyíteni.

A gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásának egyszerű és nagyszerű útmutatója a táplálkozási piramis. Érthető formában mutatja meg a szülőknek és a gyermekeknek, hogy az élelmiszercsoportokból hány adagot kellene naponta elfogyasztani.

Sajnos mi szülők hajlamosak vagyunk arra, hogy gyermekeink kívánatos magatartásformáit apró „finomságokkal” jutalmazzuk. Ezeket a nassolnivalókat szívesen is fogadják – viszont ezeknek semmi közük a táplálkozási szükségletekhez. Amennyiben a szülők és a gyermekek ilyen jellegű szokásokat rögzítenek, nagyon gyorsan szisztematikus túlkínálat keletkezik táplálékból illetve édességekből.

A cseretáblázat praktikus ötletekkel szolgál Önnek arra, hogy hogyan tudja a kedvelt ételeket újra és újra kiegyensúlyozott nassolnivalókkal és étkezésekkel helyettesíteni. Próbálja ki, és élvezze ezeknek az alternatíváknak finom ízeit!