Hogyan vegyem rá gyermekemet a sportra?

A kisbabáknak és kisgyermekeknek csak a kellő térre és némi csábításra van szükségük, hiszen természetüknél fogva nagy mozgásigénnyel rendelkeznek. Itt az a fontos, hogy a zavaró ingereket, mint például a televíziót kizárja, és csak néhány tárgy (labda, tekeként használt üres műanyag üveg, lufi, stb.) segítségével foglalkozzon gyermekével. Ebből aztán nagyon gyorsan mozgásra ösztönző játékok alakíthatók ki. Vagy egyszerűen csak menjen el gyermekével baba- vagy gyermekúszás tanfolyamra!

Óvodáskorú gyermekek

A 3 és 6 év közötti gyermekek esetén különösen fontos, hogy elegendő mennyiségű mozgási lehetőség kínálkozzon a lakásban és azon kívül is. A kutatók ugyanis jelentős összefüggést figyeltek meg a gyermekek közvetlen lakókörnyezetében lévő játéklehetőségek és motorikus készségeik között. Tehát ha Ön például a belvárosban lakik, ahol aligha nyílik lehetőség a mászásra vagy játékra, biztosítson izgalmas mozgási lehetőségeket gyermekének – például uszoda- vagy játszótér látogatásokkal, játszócsoportokban való részvétellel, közös rolleres, futóbiciklis vagy kerékpáros kirándulásokkal, görkorcsolyázással vagy gördeszkázással. Télen a közös szánkózás és korcsolyázás kínálkozik a gyermekeknél nagy népszerűségnek örvendő tevékenységként. A közös kirándulások mellett a szobahinta vagy a nyújtórúd ajtókeretre történő felszerelése is nagyszerű mozgási lehetőséget biztosít.

Szülőként fantáziadús szerepjátékok segítségével is mozgásra ösztönözheti gyermekét. Utazzon egyszer kisfiával, „Feketeszakáll” kalózkirállyal a nyílt tengeren egy kalózhajón! Lelkesen fog a vitorlaárbocon lévő kilátóra felmászni (ami jelen esetben a kanapé vagy az emeletes ágy), és Önnek az ellenséges kalózokról beszámolni, akiket onnan fentről lát hajója felé közeledni.

Játékszerek beszerzése   

Gondoskodjon otthonában a játékszerek meglehetősen széles és vonzó kínálatáról, például focilabdákról, könnyű neoprén labdákról, ugrókötelekről, tollaslabda szettekről, bocsa golyókról vagy frizbikről. A kis cirkuszrajongókat pedig zsonglőrlabdákkal, gólyalábakkal, diabolókkal vagy egykerekűvel tudják megörvendeztetni. Amennyiben Önöknek vagy a nagyszülőknek van kertje, futballkapuk, trambulin vagy kosárlabdapalánk felállításával is kellő ösztönzést teremthetnek a játékra. A legjobb azonban az, ha Ön is gyermekével együtt játszik.

Egyesületi sport

A sportegyesületek gyermekeknek nagyjából 4 éves kortól kínálnak úgynevezett bevezető kurzusokat, amelyek során a gyermekek közösen játszva mozognak, és lassan és játékos formában megismerkednek egy sportággal (például a mászással, tenisszel, judoval, futballal, tornával, karatéval) anélkül, hogy teljesítménykényszer nehezedne rájuk. A gyermekek nagyjából 4 éves koruktól kezdődően a síelést is lelkesen tanulják. Érdeklődjön a lehetőségekről a helyi sportegyesületeknél!

A vízhez szoktató tanfolyamok (babaúszás) már 8 hetes kortól kínálnak úszásoktatást, majd azután fokozatosan a gyermek úszótanfolyamokon és a pingvin, tengeri csikó, illetve bronz, ezüst, és arany jelvények megszerzéséért elvégzett úszótanfolyamokon folytathatják a gyermekek a tanulást. Mivel az úszni tudás akár életmentő is lehet, minden gyermeknek az lenne az ideális, ha még az iskoláskor előtt sikeresen elvégezne egy úszótanfolyamot, mivel az iskolák alig kínálnak úszásoktatási lehetőségeket.

Iskoláskorú gyermekek

Egy-egy sportág és technikáinak elsajátítására a legkedvezőbb életkor nagyjából 8 évnél kezdődik. Nyugodtan hagyja, hogy gyermeke különböző sportágakat is kipróbáljon, mielőtt kiválasztja a számára legkedvesebb sportot! Ehhez építsen be a mindennapjaiba rendszeresen kisebb sporttevékenységeket – legyen szó akár vacsora előtti tollasozásról, egy kör fociról az aprónéppel a ház előtt, lufival űzött rögtönzött „röplabdázásról” a lakásban, vagy egy rövid görkorcsolya-túráról gyermekeivel együtt a fagylaltozóba. Gyermekei így megtanulják, hogy a sport és a mozgás teljesen magától értetődően a mindennapi élethez tartoznak.

És mi lenne, ha egyszer közösen elmennének egy mászóterembe, vagy egy kötélpályára? Ott ugyanis a felnőtteknek és a fiataloknak való akadálypályák mellett a kisebb gyermekek számára ideális pályák is elérhetőek. A nagyszerű biztosító rendszereknek köszönhetően sem gyermekével, sem Önnel nem történhetnek balesetek, és gyermekei minden bizonnyal élvezni fogják, hogy gyorsabban és ügyesebben jutnak át az akadálypályán, mint a legtöbb felnőtt.

A sporteszközöket, mint a focilabdákat és kapukat, neoprén labdákat, tollaslabda készleteket, ugrálóköteleket, görkorcsolyákat, jégkorcsolyákat, teniszütőket, asztalitenisz ütőket, békatalpakat, búvárkészleteket, szánkókat és még egy nagyméretű trambulint is az év során folyamatosan megtalálja üzleteinkben akciós ajánlataink között.

Tipp: amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, mindig kellő időben előre értesülhet arról, hogy az egyes sportcikkek mikor szerepelnek akciós termékeink között.