Miért olyan fontos a sport és a mozgás gyermekei számára?

A gyermekek kiskoruktól fogva természetes mozgásigénnyel rendelkeznek. Tombolni, futni, ugrálni és mászni akarnak, és ehhez nekünk, szülőknek kell a teret és a lehetőségeket megteremtenünk. Hiszen az összes ilyen jellegű mozgás egyrészt gyermekeink motorikus készségeinek erősítését, másrészt pedig szellemi fejlődését szolgálja.

A mozgás a gyermekek fejlődéséhez éppen annyira fontos, mint a helyes táplálkozás. A gyermekek genetikai adottságait csak az összes érzék ingerlése és mindenek előtt a mozgás stimulálja és használja ki.

Amennyiben egy gyermek első 11 évéből hiányoznak ezek a mozgási kínálatok és lehetőségek, a testi és szellemi fejlődés genetikai adottságai csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tudnak kiteljesedni.

Ezért gondoskodjon gazdag mozgási lehetőségekkel arról, hogy gyermeke minden életkorban megfelelően fejlődhessen! Szintén ide tartozik az is, hogy a gyermekek számára nagyszerű alternatívákat kínáljunk a tévénézéssel, okostelefonokkal és játkékkonzolokkal szemben.

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás erősíti gyermeke egészségét, megakadályozza a túlsúly és az olyan következmények, mint például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

Mit nyújt gyermekei számára a sport és a mozgás?

A csecsemők és kisgyermekek csontozata a mozgás segítségével erősödik. Minél többet mozognak az első éveik folyamán, annál sűrűbb lesz a csontok állaga. Az izmaik is a mozgás által fejlődnek, így a hátfájás korán megelőzhető.

A mozgás a helyes testtudat, a jó koordináció és a motorikus ügyesség kialakításában is nagyon fontos szereppel bír. Csakis a mozgás segítségével alakul ki a gyermekeknél a testük és az egyensúlyuk helyes érzékelése. Ennek az is velejárója, hogy néha-néha elesnek, hiszen a helyes elesést csak így tanulják meg. Ne óvja hát túlságosan gyermekét, hanem hagyja a tombolás során felfedezni a testét!

Gyermeke önbizalma is többek között a mozgás és sport által fejlődik. Gyermeke így ismeri meg a saját határait a mászás, futás, kúszás, ugrálás vagy labdajátékok során szerzett fizikai tapasztalatok által. Ilyen módon tanulja meg, hogy hogyan bízhat saját testében, és néhány elkerülhetetlen kudarcba fulladt próbálkozás után (például a kerékpározás tanulásakor) sikerélmények érik, ezáltal épül önbizalma.

Mindezek mellett a csecsemőkortól kezdődően a mozgás által épülnek fel gyermekénél az idegsejtek közötti összeköttetések. Minél több inger éri az agyat a mozgás, vagy más érzékszervekre gyakorolt hatások (például a zene) által, annál sűrűbb lesz az idegsejtek hálózata. A mozgás tehát gyermeke szellemi fejlődését is segíti.