Fedett almás lepény

Adagok: 0
Előkészítési idő: kb. 105 perc (hűtési idő nélkül)
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • (1 lepényhez)
  • Milfina teavaj a sütőforma kikenéséhez
  • Aranykalász finomliszt a sütőforma lisztezéséhez
  • porcukor a sütemény megszórásához
  • A tésztához:
  • 300 g Aranykalász finomliszt
  • 200 g Milfina teavaj
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csipet Le Gusto Fűszermalom só
  • 1 db Goldland bio szabadtartású tojás
  • A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • egy citrom leve
  • 2 tk Le Gusto fahéj
  • 100 g Happy Harvest egész mandula
  • 100 g Happy Harvest aszalt áfonya

Elkészítés:

Elkészítés

Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit. A tésztát 1/3 - 2/3 arányban osszuk két részre, formázzunk belőle két golyót, azokat csomagoljuk frissen tartó fóliába, és 20 percre tegyük hűvös helyre. Hámozzuk meg az almát és távolítsuk el a magházat. Nyolcadoljuk, majd vágjuk apróra az almákat, és öntsük rá a citromlevet, majd keverjük össze a vörös áfonyával és a fahéjjal. Daráljuk le a mandulát, és adjuk az almához. Melegítsük elő a sütőt (alsó/felső fűtés esetén 200 °C, légkeverés mellett 180°C).
Vajazzunk, majd lisztezzünk ki egy 28 cm átmérőjű, nyitható sütőformát.
A nagyobb tésztagolyót nyújtsuk ki kerek formára, és a sütőformát teljes egészében béleljük ki vele. Egy villával szúrjunk lyukakat a tészta aljába, majd töltsük meg az almás masszával. A kisebb tésztagolyót a sütőforma méretével megegyező nagyságúra nyújtsuk ki, és egy sodrófa segítségével helyezzük a sütőformára úgy, hogy a tészta eltakarja annak tartalmát. A villával ismét szurkáljuk meg a tésztát, a tészta szélét pedig nyomjuk össze.
A sütő középső szintjén, kb. 45 percig süssük. A kihűlt lepényt vegyük ki a formából, majd hintsük meg porcukorral.

TIPP:
Az alma tartósításának legjobb módja az almapüré készítés. A püré lekváros üvegekben vagy fagyasztva több hónapig is eltartható.