Sóskaramellás mézeskalács torta

Adagok: 1
Elkészítési idő: sütéssel együtt: 100 Perc
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • egy 18 cm-es tortához:
  • A tésztához:
  • 180 g Grandessa méz
  • 165 g Happy Harvest kristálycukor
  • 180 ml Osana étolaj
  • 3 db Goldland tojás
  • 100 ml Milfina tej
  • 100 ml víz
  • 225 g Aranykalász liszt
  • 1 tk Le Gusto őrölt fahéj
  • 12 g Bella sütőpor
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 mk Le Gusto őrölt szerecsendió
  • A sóskaramellhez:
  • 200 g Happy Harvest kristálycukor
  • 120 ml Milfina tejszín
  • 1 mk Le Gusto só
  • A krémhez:
  • kihűlt sóskaramell 2/3 -a
  • 60 g porcukor
  • 500 g szobahőmérsékletű Milfina mascarpone
  • 250 g szobahőmérsékletű Milfina vaj
  • A díszítéshez:
  • kb. 10 db Monarc fűszeres keksz

Elkészítés:

Elkészítés

A tésztához elkeverjük a mézet, cukrot, olajat, tojást, tejet, vizet, majd hozzákeverjük a szárazanyagokat is. A tésztát 3 db 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 175 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A sóskaramellhez a cukrot karamellizáljuk a 
sóval együtt, majd óvatosan felöntjük a tejszínnel (vigyázzunk vele, mert nagyon forró) és homogénre keverjük. Félrerakjuk kihűlni a sóskaramellt. A krémhez a kihűlt karamell ⅔-át elkeverjük a porcukorral és a mascarponével, majd hozzákeverjük a kockákra vágott vajat is és habzsákba töltjük.

Az első piskótalapra kenünk egy adag krémet, megszórjuk kekszmorzsával, majd erre jön az újabb lap, krém, kekszmorzsa, végül a 3. lap. A maradék krémmel, kekszmorzsával és sóskaramellel díszítjük a torta tetejét, a torta oldalára pedig pár db fűszeres kekszet tapasztunk.

A receptvideót az ALDI YouTube csatornáján is megnézheti. Klikkeljen ide!