
Tojáslikőrtorta csokinyuszikkal
- 5 darab Goldland tojás
- 175 g kristálycukor
- 2 csomag Bella vaníliás cukor
- 175 g Nagyi Titka búzafinomliszt
- 1 csomag Bella sütőpor
- 100 g Grandessa szamócalekvár
- 1 csomag Bella instant zselatin
- 750 ml Milfina habtejszín
- 200 ml Riquet tojáslikőr
- 200 g 70 %-os Choceur noir étcsokoládé
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
ElkészítésA sütőt előmelegítjük felső/alsó sütési mód esetén 175 °C-ra (légkeverésnél 155 °C-ra). A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Lassan hozzáadjuk a cukrot és 1 csomag vanillincukrot, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tésztát egy sütőpapírral bélelt és zsiradékkal kikent kapcsos tortaformába (26 cm) töltjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Majd kivesszük a sütőből és rögtön a formából is. A sütőpapírt lehúzzuk a tortalapról, kihűtjük, végül félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, a felső feléből pedig nyuszikat szúrunk ki, amelyeket félreteszünk. 600 ml habtejszínt keményre verünk és hozzáadjuk a második csomag vanillincukrot. Az instant zselatint egy edényben 30 ml tojáslikőrhöz adjuk. Az egészet óvatosan a tejszínhabhoz keverjük. Az alsó tortalap köré peremet helyezünk, egyenletesen elosztjuk rajta a tojáslikőrös-tejszínhabos krémet, végül a felső tortalappal zárjuk. A tortát körülbelül 2 órára hideg helyre tesszük. A csokoládét feldaraboljuk, és 150 ml habtejszínnel állandó keverés mellett lassan felmelegítjük. A folyékony csokoládét kissé kihűtjük, és amint sűrűbbé válik az állaga, nyomózsákba töltjük. A torta tetejét megszórjuk porcukorral, majd a csokoládémasszát a kiszúrt nyuszi alakú mélyedésekbe töltjük. Ezután a tortáról levesszük a peremet, és a megmaradt tésztanyuszikkal díszítjük.
Tipp: az alkoholmentes változathoz gyümölcsvelő is használható a tojáslikőr helyett.