
Tőkehal-lazac terrin
- 450 g Almare Seafood lazacfilé
- 450 g Almare Seafood tőkehalfilé
- 2 db Natur Aktiv bio tojás
- 600 ml Milfina tejszín
- néhány csepp vermut
- 2 evőkanál kapor
- 8 szelet Korngold pirítós
- 2 evőkanál Milfina teavaj
- 1 db citrom
- Le Gusto só
- Le Gusto bors
Elkészítés:
ElkészítésA sütőt alsó/felső sütés esetén 175 °C-ra (légkeverés esetén 155 °C-ra) előmelegítjük. A lazacot és a tőkehalat leöblítjük, szárazra töröljük, majd kockákra vágjuk. A lazac felét egy keverőtálba tesszük, és kikeverjük 1 tojással, 300 g jéghideg tejszínnel, sóval és borssal. Ízlés szerint néhány csepp vermuttal ízesítjük. A tőkehalat egy másik tálban szintén kikeverjük 1 tojással, 300 g jéghideg tejszínnel, sóval és borssal, majd hozzákeverjük a kaprot.
Egy (kb. 1,5 l űrtartalmú) királytorta vagy terrin sütőformát kizsírozunk, és megtöltjük a lazacos krémmel. A masszát elsimítjuk, és megszórjuk a maradék lazacdarabokkal. A tőkehalas krémet következő rétegként ráöntjük, és ismét elsimítjuk. A formát alufóliával lefedjük, vízfürdőbe állítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt hagyjuk megszilárdulni.
A pirítós szeletekből süteményformák segítségével húsvéti figurákat szúrunk ki, egy serpenyőben vajat olvasztunk, és a figurákat mindkét oldalukon megpirítjuk. A tőkehal-lazac terrint kivesszük a hűtőszekrényből, kiborítjuk, és ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. A dekoratív kenyérfigurákkal és citromkarikákkal tálaljuk.
Nagyszerűen illik hozzá egy citromos-tejfölös szósz.