Karácsonyi gesztenyés pulyka

Adagok: 4
Elkészítési idő: 4 Óra
Nehézségi fok: Nehéz
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • 1 db bébi pulyka (nagyságrendileg 2.5-3kg)
  • 100 g gesztenye (sütve, tisztítva)
  • 80 g szeletelt bacon
  • 5 g Le Gusto rozmaring
  • 5 g Le Gusto kakukkfű
  • 5 g zsálya
  • 1 cs. petrezselyem
  • 2 db Goldland tojás
  • 300 ml Milfina tej 3,5 %
  • 150 g Shalott hagyma
  • A gyömbérkenyérhez:
  • 60 g Happy Harvest kristálycukor
  • 150 ml Milfina tej 3,5 %
  • 300 g méz
  • 3 db Goldland tojás
  • 5 g vanília kivonat
  • 2 db citrom
  • 2 db narancs
  • 300 g Aranykalász finomliszt
  • 20 g Bella sütőpor
  • Glasszírhoz:
  • 20 g szárított levendula
  • 100 g méz
  • Köretekhez:
  • 200 g vargánya
  • 200 g kelbimbó
  • 1000 g sütőtök
  • 150 g Kokárdás háromnegyed zsíros vaj 60%
  • Az alapléhez:
  • 2 kg Húsmester levesmix
  • 1 fej vöröshagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 2 g Le Gusto feketebors
  • 100 g zellergumó
  • 1 fej fokhagyma

Elkészítés:

Elkészítés

A gyömbér kenyér:
Az összes alapanyagot a szárazanyagok (liszt, sütőpor) kivételével összekeverjük és egy forralóban 52 C˚-ra melegítjük. Ezt követően hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és 1éjszakán át hűtőben pihentetjük. A pihentetést követően 160 C˚ -on 40 percig sütjük.

A töltelék:

A töltelékhez a gyömbérkenyeret elfelezzük. Az egyik felét kockákra vágjuk és kissé kiszárítjuk sütőben. Miután megszikkadt, összedolgozzuk a gyömbérkenyér másik felével,a meglangyosított tejjel, a tojással, a kipirított bacon-nel, hagymával és a zöldfűszerekkel. Végül hozzáadjuk a tisztított, sült gesztenyét.

A pulyka:

A pulykát egészben kicsontozzuk és kiterítjük. Eltávolítjuk a felesleges inakat, hártyákat. Sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a tölteléket. Feltekerjük és hurokkötözéssel rögzítjük. Kívülről is sózzuk, borsozzuk, majd 150 C˚ -os sütőben 1,5 órát sütjük. Ezt követően a hőmérsékletet 220 C˚ -ra állítjuk és további 10-12 percig sütjük,hogy szép ropogós legyen a bőre. Ez alatt a mézes-levendulás glasszírral kenegetjük.

A mártás:

Ehhez felhasználjuk a pulyka sütőben megsütött csontjait, melyet a csirkelábakkal és a zöldségekkel lassan gyöngyözve forralunk, hozzávetőleg 1 órát. Ezt követően leszűrjük,és lassan redukáljuk, amíg mártás sűrűségű nem lesz. A pulyka sütésekor a tepsi aljában képződő pecsenyelevet is hozzáadhatjuk.

A sütőtök püré:
A sütőtököket nagyobb darabokra vágjuk és a pulykával egyidejűleg sütjük. Mikor már puha és egyenletesen karamellizálódott, a héját eltávolítva összeturmixoljuk. Kevés vajat adunk hozzá és ízlésünknek megfelelően sózzuk.

A kelbimbó:

A kelbimbókat sós, forrásban lévő vízben leforrázzuk, majd jeges vízben lehűtjük. Ha közvetlenül tálalás előtt készítjük, akkor nem szükséges lehűteni.

A vargánya:

A vargánya gombát ecsettel megtisztítjuk és kevés olíva olajon megpirítjuk. Sózzuk,borsozzuk és mogyorónyi vajat és finomra vágott petrezselymet adunk hozzá.