Marhafilé bazsalikomos Béarni mártással

Adagok: 4
Elkészítési idő: 30 Perc
Nehézségi fok: Nehéz
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • 800 g marhafilé
  • 4 szelet szalonna
  • 1 evőkanál OSANA napraforgóolaj
  • 1/4 teáskanál LE GUSTO só
  • LE GUSTO bors
  • 1 kis fej hagyma
  • fél csomó bazsalikom
  • 100 ml fehérbor
  • 20 ml fehérborecet
  • 150 g MILFINA teavaj
  • 3 db NATUR AKTIV bio tojás
  • citromlé

Elkészítés:

Elkészítés

Először előmelegítjük a sütőt alsó/felső sütési módban 100 °C-ra (légkeverés esetén 80 °C-ra). A marhafilét alaposan megtörölgetjük konyhai papírtörlővel, majd 4 nagyjából egyforma részre vágjuk. Minden filédarabot körbetekerünk egy szelet szalonnával, és konyhai madzag vagy fogpiszkáló segítségével rögzítjük.

A húsokat egy kiolajozott, felhevített serpenyőben körülbelül 1 percig mindkét oldalukon erőteljesen megpirítjuk, és közben sóval és borssal fűszerezzük. Az elősütött filéket tűzálló edénybe helyezzük, és előmelegített sütőben a középső rácson kb. 1 óráig sütjük.

Közben elkészítjük a Béarni mártást. Ehhez meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk a hagymákat. A bazsalikomot leöblítjük, lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A fehérbort az ecettel, borssal, hagymakockákkal és a bazsalikom felével egy edénybe tesszük, és felforraljuk. Körülbelül a harmadára besűrítjük, majd szűrőn áttörjük, és a kész bazsalikomos szószt félretesszük hűlni.

A megmaradt bazsalikom leveleit letépkedjük, és vékony csíkokra szeleteljük. Egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat, a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a bazsalikomos szószban vízfürdő felett felverjük, amíg egy krémes, könnyű masszát kapunk (amíg rózsaszín lesz). Ezután a folyékony (nem túl forró) vajat először cseppenként, majd vékony sugárban a masszához keverjük. A tálat kivesszük a vízfürdőből, és a kész Béarni mártást ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük, majd hozzákeverjük a bazsalikomcsíkokat. Végül kivesszük a filéket a sütőből, és a bazsalikomos Béarni mártással tálaljuk.

Tipp: köretként például burgonyás táska és héjas zöldborsó illik hozzá.