
Marhafilé bazsalikomos Béarni mártással
- 800 g marhafilé
- 4 szelet szalonna
- 1 evőkanál OSANA napraforgóolaj
- 1/4 teáskanál LE GUSTO só
- LE GUSTO bors
- 1 kis fej hagyma
- fél csomó bazsalikom
- 100 ml fehérbor
- 20 ml fehérborecet
- 150 g Milfina teavaj
- 3 db NATUR AKTIV bio tojás
- citromlé
Elkészítés:
ElkészítésElőször előmelegítjük a sütőt alsó/felső sütési módban 100 °C-ra (légkeverés esetén 80 °C-ra). A marhafilét alaposan megtörölgetjük konyhai papírtörlővel, majd 4 nagyjából egyforma részre vágjuk. Minden filédarabot körbetekerünk egy szelet szalonnával, és konyhai madzag vagy fogpiszkáló segítségével rögzítjük.
A húsokat egy kiolajozott, felhevített serpenyőben körülbelül 1 percig mindkét oldalukon erőteljesen megpirítjuk, és közben sóval és borssal fűszerezzük. Az elősütött filéket tűzálló edénybe helyezzük, és előmelegített sütőben a középső rácson kb. 1 óráig sütjük.
Közben elkészítjük a Béarni mártást. Ehhez meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk a hagymákat. A bazsalikomot leöblítjük, lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A fehérbort az ecettel, borssal, hagymakockákkal és a bazsalikom felével egy edénybe tesszük, és felforraljuk. Körülbelül a harmadára besűrítjük, majd szűrőn áttörjük, és a kész bazsalikomos szószt félretesszük hűlni.
A megmaradt bazsalikom leveleit letépkedjük, és vékony csíkokra szeleteljük. Egy kis lábasban megolvasztjuk a vajat, a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a bazsalikomos szószban vízfürdő felett felverjük, amíg egy krémes, könnyű masszát kapunk (amíg rózsaszín lesz). Ezután a folyékony (nem túl forró) vajat először cseppenként, majd vékony sugárban a masszához keverjük. A tálat kivesszük a vízfürdőből, és a kész Béarni mártást ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük, majd hozzákeverjük a bazsalikomcsíkokat. Végül kivesszük a filéket a sütőből, és a bazsalikomos Béarni mártással tálaljuk.
Tipp: köretként például burgonyás táska és héjas zöldborsó illik hozzá.