Rakott-töltött káposzta

Adagok: 4
Elkészítési idő: 150 Perc
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • 1 darab füstölt csülök (kb. 1,5 kg nyersen)
  • ízlés szerint Le Gusto tengeri só
  • ízlés szerint Le Gusto fekete bors (fűszermalom)
  • 10 g Le Gusto egész fűszerkömény
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 l alaplé (Le Gusto tyúkhúsleveskockából)
  • 50 g Carloni sűrített paradicsom
  • 1 l Staropramen barna sör
  • 1 kg jázmin rizs
  • 2 kg Gartenkrone savanyú káposzta (vágott)
  • 1 darab nagy kelkáposzta
  • 0,5 l Milfina tejföl (20%-os)
  • ízlés szerint Le Gusto fűszerpaprika

Elkészítés:

Elkészítés

A sütőt 200 °C körüli hőmérsékletre melegítjük elő. A csülköt egy tepsiben sóval, borssal és köménymaggal szórjuk meg, majd sárgarépával, fehérrépával, vöröshagymával, fokhagymával, kevéske alaplével, paradicsompürével és sörrel ízesítjük. 

Betesszük a sütőbe, és először letakarva, gyakran locsolgatva, majd, ha már puha, akkor fedő nélkül pirítva, összesen kb. 2 óra alatt készre sütjük. Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a rizst, felöntjük alaplével, és amikor a rizs félig puha, belekeverjük a vágott savanyúkáposztát. Locsolunk rá sört és még egy kevés alaplevet, majd kis lángon, lefedve pároljuk a rizs elkészültéig.

Zubogó sós vízben szép zöld kelkáposztaleveleket forrázunk, amikor pár pillanat után puhulni kezdenek, jeges vízben visszahűtjük. A csülökről levágjuk a ropogós bőrt, és a kicsire darabolt húsokat a káposztás rizshez keverjük, majd ezt a keveréket rakjuk a kelkáposztalevelekbe.

A töltött káposztákat tálalás előtt vaslapon megpirítjuk kissé, végül fűszerpaprikás tejföllel meglocsolva, feldarabolt csülökbőrrel megszórva kínáljuk.