
Rakott-töltött káposzta
- 1 darab füstölt csülök (kb. 1,5 kg nyersen)
- ízlés szerint Le Gusto tengeri só
- ízlés szerint Le Gusto fekete bors (fűszermalom)
- 10 g Le Gusto egész fűszerkömény
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1/2 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 l alaplé (Le Gusto tyúkhúsleveskockából)
- 50 g Carloni sűrített paradicsom (hámozott)
- 1 l Staropramen barna sör
- 1 kg jázmin rizs
- 2 kg Gartenkrone savanyú káposzta (vágott)
- 1 darab nagy kelkáposzta
- 0,5 l Milfina tejföl (20%-os)
- ízlés szerint Le Gusto fűszerpaprika
Elkészítés:
ElkészítésA sütőt 200 °C körüli hőmérsékletre melegítjük elő. A csülköt egy tepsiben sóval, borssal és köménymaggal szórjuk meg, majd sárgarépával, fehérrépával, vöröshagymával, fokhagymával, kevéske alaplével, paradicsompürével és sörrel ízesítjük.
Betesszük a sütőbe, és először letakarva, gyakran locsolgatva, majd, ha már puha, akkor fedő nélkül pirítva, összesen kb. 2 óra alatt készre sütjük. Közben finomra vágott vöröshagymát pirítunk, hozzáadjuk a rizst, felöntjük alaplével, és amikor a rizs félig puha, belekeverjük a vágott savanyúkáposztát. Locsolunk rá sört és még egy kevés alaplevet, majd kis lángon, lefedve pároljuk a rizs elkészültéig.
Zubogó sós vízben szép zöld kelkáposztaleveleket forrázunk, amikor pár pillanat után puhulni kezdenek, jeges vízben visszahűtjük. A csülökről levágjuk a ropogós bőrt, és a kicsire darabolt húsokat a káposztás rizshez keverjük, majd ezt a keveréket rakjuk a kelkáposztalevelekbe.
A töltött káposztákat tálalás előtt vaslapon megpirítjuk kissé, végül fűszerpaprikás tejföllel meglocsolva, feldarabolt csülökbőrrel megszórva kínáljuk.