Ropogós karácsonyi kacsa vörös áfonya szósszal

Adagok: 4
Előkészítési idő: 1
Nehézségi fok: Nehéz
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 narancs
  • 3 szál rozmaring
  • 400 g Happy Harvest Vörös áfonya
  • 1 fiatal kacsa, kb. 2400 g (mélyhűtött)
  • 500 ml vörös áfonya nektár
  • Le Gusto Fűszermalom só
  • Le Gusto Fűszermalom bors
  • 100 g cukor
  • 500 ml zöldségleves alaplé
  • egy kevés Mühlengold étkezési keményítő
  • ---
  • 1 kg burgonya
  • 4 Goldland tojás
  • Le Gusto Fűszermalom só
  • Le Gusto Fűszermalom bors
  • Le Gusto őrölt szerecsendió 
  • 2 ek Milfina tartós tej, zsírtartalom: 3,5%
  • ---
  • 0.5 fej kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 30 g Milfina vaj
  • 200 g Milfina tejföl
  • Le Gusto Fűszermalom bors
  • Le Gusto őrölt szerecsendió 
  • 20 g Milfina vaj

Elkészítés:

Elkészítés

A töltelékhez távolítsuk el a 2 fej vöröshagyma héját, majd a hagymát vágjuk durvább (nagyobb) kockákra. Hámozzuk meg, majd vágjuk kockára a narancsot. Mossuk meg a rozmaringot, konyhai papírtörlővel itassuk le róla a vizet, és a rozmaring-leveleket csipkedjük le a szárakról. Az egészet egy tálban keverjük össze a 200 g vörös áfonyával. Melegítsük elő a sütőt alsó- /felső fűtés mellett 175 °C-ra (légkeverés esetén 155 °C-ra).

A kacsát kívül és belül mossuk meg hideg, folyó víz alatt, és vizet konyhai papírtörővel itassuk le róla. Kívül és belül jól fűszerezzük be sóval és borssal. A tölteléket helyezzük a kacsába, és a nyílásokat fogpiszkáló vagy hústű/tekercstű segítségével zárjuk le. A kacsát egy sütőtálban (kb. egy ujjnyi vízzel) előmelegített sütőben (annak alsó harmadában) pároljuk kb. 2,5-3 óráig. Eközben folyamatosan locsoljuk meg a kisülő zsírral.

A hercegnő burgonyához (Pommes duchesse) hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk azonos nagyságú darabokra, és jól megsózott vízben főzzük meg. Távolítsuk el a kelkáposzta torzsáját, a fennmaradó részt pedig vágjuk vékony csíkokra. Sós vízben blansírozzuk, jeges vízben sokkoljuk, majd csepegtessük le egy konyhai szűrőkanálban. Távolítsuk el a hagyma héját és külső hártyáját. Vágjuk apróra a hagymát. A készre főzött burgonyáról öntsük le a vizet, majd egy burgonyazúzón törjük át.

Válasszunk szét 3 tojást. A tojások sárgáját vajjal együtt adjuk a burgonyamasszához, keverjük össze, és sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük. Készítsünk elő egy sütőpapírral borított sütőlapot. A burgonyamasszát töltsük be egy csillagcsöves habzsákba, majd nyomjunk ki egymástól kb. 3 cm-es távolságokban összesen 12 darab hercegnő burgonyát a sütőpapírra. A vörös áfonya szószhoz távolítsuk el a maradék hagyma héját és külső hártyáját, majd a hagymát vágjuk nagyobb kockákra. A hagymakockákat tegyük bele a sütőtálba és öntsük fel a vörös áfonya nektárral. A kacsa különösen ropogósra főzéséhez karamellizáljunk egy fazékban 100 g cukrot, majd adjunk hozzá 4 evőkanál vizet, és öntsük fel a zöldséglevessel. A fazék fenekéről válasszuk le a karamellt és az egészet hagyjuk kb. 10-15 percig főni.

A kacsát folyamatosan kenegessük a karamelles alappal, amíg a mártás el nem fogy. A főzési idő végén vegyük ki a kacsát a sütőtálból, és tegyük meleg helyre. A sült alapot (mártást) passzírozzuk át egy szűrőn (amennyiben szükséges, a zsiradékot merjük le róla), adjuk hozzá a maradék vörös áfonyát, és az egészet hagyjuk szirupszerűvé főni. Ízesítsük sóval és borssal, szükség esetén a szósz némi vízzel és keményítővel sűríthető. A kelkáposztához melegítsünk vajat egy edényben, és az előkészített hagymakockákat pároljuk benne kb. 2-3 percig. Tegyük hozzá a lecsepegtetett kelkáposztát és a tejfölt, majd az egészet forrósítsuk fel. A kelkáposztát ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.

A hercegnő burgonyához válasszuk szét az utolsó tojást, a sárgáját keverjük össze a tejjel. A burgonyákat kenjük be a tojás-tej keverékkel, és alsó-/felső fűtés mellett 200 °C-os (légkeverés esetén 175°C-os) sütőben, a középső szinten süssük aranybarnára. Daraboljuk fel a kacsát, majd a kelkáposztával és a hercegnő burgonyával tálaljuk.

A vörös áfonya szószt külön kínáljuk.