Sült pulykamell gránátalmás-kakukkfüves mártással és burgonyagratinnel

Adagok: 4
Elkészítési idő: kb. 60 Perc
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • A mártáshoz:
  • 50 g Húsmester pulykamellfilé
  • 30 g zellergyökér
  • 30 g sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 ek Castello olívaolaj
  • 1 tk. Carloni sűrített paradicsom
  • 1/8 l Villányi Cabernet Franc vörösbor
  • 1/8 l tyúkhúsleves-alaplé (Le Gusto Tyúkhúsleves kockából)
  • 1/2 gránátalma
  • ízlés szerint Le Gusto kakukkfű
  • A pulykamellhez:
  • 300 g Húsmester pulykamellfilé
  • 2 ek. Castello olívaolaj
  • ízlés szerint Le Gusto tengeri só és Le Gusto őrölt fekete bors
  • A burgonyagratinhez:
  • 400 g burgonya
  • 200 ml Milfina főzőtejszín
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Mühlengold étkezési keményítő
  • 100 g Carloni mozzarella (reszelve)
  • ízlés szerint Le Gusto tengeri só és Le Gusto őrölt fekete bors

Elkészítés:

Elkészítés

Mártás:

Egy kis edényben olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a feldarabolt pulykamellfilét. A felkockázott zöldségeket hozzáadva, rövid ideig együtt sütjük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a vörösborral. Állandó kevergetés mellett besűrítjük. Végül felöntjük az alaplével, és a folyadék 2/3 részét elfőzzük.

A mártást átszűrjük, hozzáadjuk a gránátalma magjait és a kakukkfüvet, végül sóval ízesítjük.

Pulykamell:

A pulykamellszeleteket vékonyra klopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a pulykamellszeletek mindkét oldalát kb. 3 percig nagy fokozaton pirítjuk. Hozzáöntjük a mártást, és kb. 4 - 5 percig lassú tűzön főzzük.

Burgonyagratin:

A burgonyákat meghámozzuk, és vékony szeletekre gyaluljuk. A szeleteket 4 kisebb tűzálló formába rétegezzük, a rétegek között sóval ízesítjük. A főzőtejszínt a fokhagymával, a sóval és a borssal felforraljuk.

A tejszínt besűrítjük a keményítővel. A fokhagymát kivesszük a 
tejszínből. A tejszínes keveréket még forrón a burgonyára öntjük, reszelt sajttal megszórjuk. 200° C-on (alsó-felső sütés) kb. 45 percig sütjük. A pulykamellel tálaljuk.