Szabolcsi töltött káposzta

Adagok: 4
Elkészítési idő: 2 Óra
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • 1 kg mangalica lapocka darálva
  • 1 kg mangalica füstölt oldalas
  • 10 dkg mangalica zsír
  • 30 dkg jázmin rizs
  • 50 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 l Milfina tejföl 20%
  • 10 dkg Le Gusto édes nemes fűszer paprika
  • 2 l paradicsomlé
  • Le Gusto só
  • Le Gusto bors
  • 1 db fokhagyma
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 4 db fejes káposzta
  • paradicsom por

Elkészítés:

Elkészítés

A darált húst egy tálba rakjuk, a rizst megmossuk, és hozzákeverjük a húshoz.

A hagymákat finomra vágjuk és olvasztott mangalica zsíron megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, majd pirospaprikával megszórjuk, a pirospaprika kioldódik a zsíron, ezután a húsos-rizses keveréket hozzáadjuk.

Öntünk mellé fél liter paradicsomlevet, sót, frissen őrölt borsot, és a mangalica zsírban konfitált fokhagyma gerezdeket. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk, és félretesszük pihenni.

A káposzták közepét kivágjuk, forró, de nem lobogó vízbe helyezzük fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, ezután sorban kiszedjük őket. A levelekről a csumát levágjuk, a közepénél kétfelé hasítjuk, majd a tölteléket belerakjuk úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjunk. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekezzünk minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágjuk, a fazék aljára lerakjuk, majd megszórjuk egy maréknyi apróra vágott szalonnával, a feldarabolt füstölt oldalassal, és sorban lerakjuk a töltött káposzta batyukat. Kétsoronként megszórjuk újabb szalonnával és addig rakjuk, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedjük a paradicsom lével, és ha szükséges annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és feltesszük főni. Közepes lángon rázogatva főzzük a káposztát, kb 1 órát.

Tálaláskor kikevert tejfölt adunk hozzá, és megszórjuk paradicsom porral.