Szezámmagba forgatott sült lazac marinált spárga ágyon

Adagok: 4
Elkészítési idő: 60 Perc
Nehézségi fok: Közepes
Hozzávalók
Hozzávalók:
  • A SPÁRGÁHOZ:
  • 1 kg fehér spárga
  • Le Gusto só
  • cukor
  • 200 ml fehérbor
  • 200 ml zöldségleves
  • A LAZACHOZ:
  • 600 g Almare Seafood lazacfilé
  • 1 evőkanál Asia Specialities szójaszósz
  • 100 ml Castello olasz ecet (pl. Condimento Bianco)
  • 10 szem bors
  • 1 db zöld citrom
  • 1 darab gyömbér (20 g)
  • 1 csomó turbolya
  • 1 evőkanál zöld citromlé
  • Le Gusto só
  • Le Gusto bors
  • 6 evőkanál Happy Harvest szezámmag
  • 2 evőkanál Osana napraforgóolaj

Elkészítés:

Elkészítés

A spárgát megmossuk, meghámozzuk és a fás végeit levágjuk. 1 liter vizet ½-½ teáskanál sóval és cukorral felforralunk. A spárgákat 8-10 perc alatt roppanósra pároljuk, kiszedjük és lecsepegtetjük. A fehérbort és a zöldséglevest az olasz ecettel és 10 szem borssal felforraljuk, majd 10 percig főzzük. A zöld citromot forró vízzel megmossuk, és vékony karikákra vágjuk.

A gyömbért meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. A turbolyát megmossuk, szárazra töröljük, és 2 szár kivételével a spárgával, a zöld citrom karikákkal és a gyömbérszeletekkel egy magas falú befőttesüvegbe (annak hiányában egy lapos tálba) helyezzük, a forró marináddal és az olívaolajjal felöntjük. Lefedve egy éjszakán át állni hagyjuk. A lazacokat hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, szójaszósszal és a zöld citrom levével megcsepegtetjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük, majd szintén állni hagyjuk egy éjszakán át.

Másnap a lazacfilét a húsos oldalával szezámmagba fektetjük, és a szezámmagokat jól rányomkodjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a lazacot erős tűzön a húsos oldalán 2-3 percig pirítjuk, majd megfordítjuk, és a bőrös oldalán 4-5 percig sütjük, ameddig a filé enyhén fehéres színeződést kap.

Kivesszük, 5 percig pihentetjük. A lazacot dekoratívan 4 tányéron elosztjuk. A spárgákat kiemeljük a marinádból, jól lecsepegtetjük, és a lazac mellé tálaljuk. Kevés marináddal megcsepegtetjük és a maradék turbolyával díszítjük.