Melyik sport kinek alkalmas?

Hogy melyik sportág illik valakihez a leginkább, az egyéntől függően nagyon eltérő lehet, és nem csupán az edzettségi szinttől és az egészségi állapottól függ, hanem az adott egyén típusától is. Amíg egyesek szívesen űznek barátokkal közösen előre meghatározott időpontokban csapatsportokat, addig mások a természetben végzett mozgást részesítik előnyben. A fontos csupán az, hogy mindenki megtalálja azt a sportágat, amely szórakozást és örömet okoz számára. Hiszen végső soron ez a legfontosabb feltétele annak, hogy kitartóak legyünk. A sport nagyon sokszínű: mindenki számára létezik megfelelő.

Így találja meg a helyes sportágat

Könnyebb lesz a tájékozódás, ha feltesz magának választás előtt három fontos kérdést:

1. Milyen eredményt kívánok elérni a sporttevékenységem segítségével?

Néhány példa javaslatnak:

Alakformálás
Sok ember azért szeretne sportolni, hogy fogyjon, vagy jobb alakra tegyen szert. A túlsúlyos egyének számára a vízisport ízületkímélő mozgáslehetőséget kínál. A fitneszstúdiókban végzett edzés lehetővé teszi, hogy bizonyos testrészeket célzottan erősítsen és formáljon. 

Kikapcsolódás
Sok ember az egyensúlyt és lazítást keresi a sportban. Erre a testre és lélekre egyaránt jótékony hatású sportágak, mint például a jóga és a pilates különösen alkalmasak.

Feszültséglevezetés
Aki ki szeretné tombolni magát, és le szeretné vezetni a feszültségét, az ismerkedjen meg közelebbről a csapat-, küzdő- és labdasportokkal!

Önismeret
Számos sportág segít abban, hogy jobban megértsük és megismerjük önmagunkat. Ilyen szempontból érdekesek lehetnek a küzdősportok, a test és lélek jólétét szolgáló sportok, illetve ezeken kívül mindenfajta csapatsport és a természetben végzett sportok.

Társaság
Aki szívesen használná arra a sportot, hogy emberekkel ismerkedjen, az a fitneszstúdiókban, tánc közben és a csapatsportokban találhatja meg a számításait. 

Törekvés
Aki arra szeretné használni a sportot, hogy a teljesítményét mérhető módon növelje, vegye közelebbről szemügyre a küzdősportokat, a könnyűatlétikát és a labdajátékokat!

Egészségjavítás
Amennyiben az egészségének fenntartása érdekében szeretne sportolni, egyeztessen háziorvosával az Önnek leginkább megfelelő edzésformáról! 

Test és lélek egysége
Aki a test és lélek összhangját és mentális erejét növelni szeretné, számára a „test és lélek” illetve „küzdősport” kategóriái lehetnek érdekesek.

Fittség
Fittségét minden itt bemutatott sportág segítségével javíthatja. Gyűjtsön ötleteket, és találja meg az Ön számára megfelelő sportot!

2. Melyik sportág illik leginkább az életmódomhoz?

 • Motiválja Önt a más emberekkel egyezetett időpont arra, hogy a sporttal kapcsolatos célkitűzéseit megvalósítsa?
 • Amennyiben krónikus időhiányban szenved, inkább olyan sportágat keressen, amelyet kötött edzés- és nyitvatartási időpontoktól függetlenül tud űzni.
 • Gyermekei vannak, de nem szeretne lemondani az edzésről? A családi sportok kiváló lehetőséget kínálhatnak Önnek a rendszeres testmozgásra.

3. Melyik családi sport illik hozzánk?

A sportágakat a gyermekek életkorától és a személyes érdeklődési körtől függően kell kiválasztani – hiszen végső soron minden családtagnak örömét kellene lelnie benne. A kb. 8 év alatti kisebb gyermekeknek tanácsos több különböző sportágat kipróbálni, hogy megtalálják a számukra megfelelőt. Találják ki közösen, hogy mi az, ami mindannyiuknak tetszik:

 • Sok labdajátékot egyszerűen a saját kertben vagy a közelebbi környezetben is ki lehet próbálni, mint például a labdarúgást, röplabdát, kosárlabdát, teniszt vagy asztaliteniszt.  
 • A vízi sportok, például úszás, evezés, kenuzás vagy vitorlázás is nagyszerű családi tevékenységet jelenthet.
 • Az olyan sportágak, mint a frizbi, tollas, minigolf, bocsa, sárkányeregetés, bowling, íjászat, horgászat, görkorcsolyázás, túrázás, lovaglás vagy mászás (kötélpályán vagy mászócsarnokban) szintén mozgásban tartják az egész családot, és könnyen beépíthetők a mindennapokba akár egy hétvégi kirándulás során.
 • Télen a szánkózás, alpesi síelés és korcsolyázás kínálkozik kedvelt változatosságként.
 • Vannak olyan sporttanfolyamok is, amelyeken a szülők a gyermekekkel együtt vehetnek részt, ilyen például a szülő-gyermek jóga és a szülő-gyermek aikido. A Németországi Tornász Szövetség tagegyletei külön szülő-gyermek tornát is kínálnak. A Német Alpesi Egyesület is rendelkezik külön családi csoportokkal, amelyekben a szülők gyermekeikkel együtt fedezhetik fel a hegyek természeti területeit. A családok akár versenyezhetnek is csapatként, például egy családi triatlonon vagy szülő-gyermek teniszpárosként.
 • Amennyiben nagyon kicsi gyermek vagy újszülött van a családban, a kerékpártúrák és a túrázás alkalmas közös sporttevékenységnek.

4. Melyik sportág felel meg a személyiségemnek és az erősségeimnek?

A kiválasztott sportágnak illeni kell az Ön személyiségéhez és erősségeihez – csak akkor nyújthat tartósan örömet és sikerélményeket. Mindkét szempont fontos előfeltétele annak, hogy a sportot hosszútávon is be tudja építeni mindennapjaiba.

Csapatsportok
Szociális kompetenciákkal rendelkezik, szívesen áll egy csapat szolgálatában, és ösztökéli a fix edzési időpont egy csapattal? A csapatsportok nagyszerűen illenek Önhöz. 

Labdajátékok
Jó a koordinációs készsége, és szeretné a sportot a stratégiával összekötni? A labdajátékok kitűnő választást jelenthetnek. 

Küzdősportok
Magas szintű testkontrollal rendelkezik, illetve azt szeretné elérni? Vegye szemügyre közelebbről a küzdősportokat! 

A test és lélek egészségét szolgáló sportágak
Egy egységnek tekinti testét és lelkét, és érdekli a meditáció? A test és lélek harmóniáját biztosító sportok az Ön számára megfelelők. 

Tánc
Szívesen mozog zenére, és jó ritmusérzékkel rendelkezik? A táncsport rendkívül sokszínű, és nagyszerű választás fiatalnak és idősnek egyaránt. 

Természet
Szereti a természetet, és erőt merít a friss levegőből és a szabadban végzett mozgásból? Keressen egy olyan sportágat, amit a természetben űzhet!

Fitnesz és izomépítés
Tónusos, izmos testre vágyik? Vegye szemügyre közelebbről a „Fitnesz” kategóriát!

Téli sportok
Szívesen mozog a szabadban télies hőmérsékletek mellett is? Ez esetben a „téli sportok” kategória illik Önhöz. 

Trendi sport
Szereti a szokatlant, és nyitott az új dolgokra? A trendi sportok igazi kihívásokat és meglepetéseket tartogatnak az Ön számára.

Tippek a különböző korosztályok számára

A sportolási igények és képességek idővel változnak. Azonban minden korosztály számára létezik megfelelő mozgásforma.

 • A klasszikus társastánc a legkülönfélébb izmokat mozgatja meg, a zenére végzett mozgás pozitív hatással van a hangulatra.
 • A test és lélek harmóniáját szolgáló sportágak, mint például a jóga, különböző intenzitással végezhetők. Kiváló lehetőség az edzettség fokozatos javítására.
 • A séta, kerékpározás és túrázás nagyszerű lehetőség a barátokkal vagy családdal a természetben végzett mozgásra.
 • A meleg vízben való úszás jót tesz a léleknek és egy ízületkímélő mozgásforma.
 • A trendi sportok változatosságot és izgalmas új tapasztalatokat kínálnak, amelyek segítik a kikapcsolódást. Ezenkívül nagyszerű beszédtémát szolgáltatnak, amelyekről barátaival és kollégáival társaloghat.
 • Különösen a fiatal családoknál jellemző, hogy nagyon zsúfolt a határidőnapló. Kösse össze a vállalkozást a családdal és a mozgással! Nyugodtan próbáljon ki olyan sportágakat, amelyekben gyermekeitől tanulhat valamit!
 • A csapatsportokban a fittség és a szociális kompetenciák egyszerre fejlődnek – sok gyermek számára értékes kombináció.
 • Amennyiben a gyermekeknek nehézséget okoz a hosszabb ideig tartó koncentráció, a test és lélek harmóniáját biztosító sportágak és a küzdősportok segíthetnek a koncentrációs készség javításában.
 • Az egyéni erősségek és képességek felfedezéséhez fontos, hogy a gyermekek számára különböző mozgásformákat tegyünk elérhetővé. Számos szünidei program része a sport, így a gyermekek többféle területen is kipróbálhatják magukat.