Ropogós, kerek és édes: AZ ALMA

Mi az, ami Magyarországon nem hiányozhat egyetlen gyümölcskosárból sem? Természetesen a zamatos alma! Az alma a magyarok egyik legkedveltebb gyümölcse: az éves össztermés 2014-ben több, mint 779.000 tonnára rúgott. Frissen szüretelt hazai almához főként a szeptembertől novemberig* tartó időszakban juthatunk. Ellenőrzött körülmények között az alma a következő betakarítási időszakig eltartható. Különösen a gyerekeknek szerezhetünk örömet a kerek gyümölccsel, mert egyszerűen finom, és a különböző ételekhez való elkészítése sem bonyolult. Ezt már az ókori görögök és rómaiak is tudták, akik mai almánk savanyú „ősapját“ célzott nemesítéssel hozták annak édes formájába.

Az almafajták világszerte hatalmas mennyisége egyáltalán nem szenved hiányt az ízek és színek sokféleségében, valamint ehhez hasonlóan bővelkedik receptötletekben is: aki azt hiszi, hogy az alma csupán nyersen és étkezések közötti rágcsálnivalóként fogyasztható, az téved! Sokak számára biztosan az egyik legszebb emlék maradt a nagyi almás rétese - az alma konyhai feldolgozhatóságának klasszikus és talán legismertebb formája. Ez azonban még közel sem minden: a sütemény- vagy tortaformában elkészített alma éppen olyan jó megoldás, mint burgonyával vagy sárgarépával kombinálva, vagy akár valamely egyszerű leves hangsúlyos összetevőjeként. Kipróbálni tehát megéri - ilyenkor ősszel pedig egyszerűen kötelező!

Tudta-e?

Az alma a paradicsomhoz hasonlóan érést segítő gázt, azaz etilént bocsát ki, ami más zöldségek és gyümölcsök érését gyorsítja. Használja ki ezt a tulajdonságot Ön is, mégpedig úgy, hogy tároljon együtt pl. kemény avokádót almával!

* Szezon- és időjárásfüggő