Mit kell tudni a burgonyáról?

Tárolása: a burgonyát sötét, hűvös helyen kell tárolni. Régen úgynevezett krumplis pincékben tárolták, azonban manapság már nem fogyasztunk olyan nagy mennyiséget, így elegendő a kamra is – a lényeg, hogy a hely száraz, sötét és hűvös legyen, valamint jól szellőzzön. A burgonyát nem szabad lefedni, sem pedig tárolás előtt lemosni, mivel tovább frissek maradnak a gumók, ha rajta hagyjuk a földet. Ha műanyag zsákban vettük a burgonyát, akkor a legjobb, ha tárolás előtt kivesszük a csomagolásból. Ha rendszeresen nagyobb mennyiségben veszünk burgonyát, érdemes lehet beszerezni egy saját faládát a tároláshoz.
 
Fogyasztása: megfelelő tárolás mellett a burgonya hetekig, sőt, egyes fajták esetében akár hónapokig friss marad. Ha elkezd kicsírázni, akkor legfőbb ideje elfogyasztani; ha mégis elmulasztottuk ezt az időpontot, semmi sincs veszve, még mindig el lehet ültetni azt. Csodaszépen virágzik - eredetileg dísznövényként hozták be Európába.  

Felhasználási módjai: a burgonya nemcsak a konyhában, de az egész háztartásban sokoldalúan felhasználható. Például ha az ablakokat egy fél burgonyával átdörzsöljük, majd meleg vízzel leöblítjük, ragyogóan tiszta és csíkmentes felületet kapunk. Szintén bevált módszer egy fél nyers burgonyával semlegesíteni a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényben. A ruhákon lévő makacs foltokat is eltüntethetjük, ha bedörzsöljük egy darab nyers burgonyahéjjal. A nyers, reszelt burgonya csodát tesz az elsózott, vagy túl híg mártásokkal is, így megmenthetjük kevésbé jól sikerült ételeinket.