Mi az, ami egyszerre édes, lédús és nyári? -Hát persze, hogy a görög és sárgadinnye! 

Ha nyár közepe, akkor dinnye szezon! A dinnye a nyár gyümölcse, amely felfrissít a forró napokon édes, lédús gyümölcshúsával. Ízlés dolga, hogy ki melyik fajta dinnyét részesíti előnyben, mivel a különböző dinnyefajták lényegében csak víz- és cukortartalmukban különböznek egymástól. A görögdinnye körülbelül 95% vízből áll*, a sárgadinnyének ellenben "csak" 85-90% víztartalma van - viszont több gyümölcscukor van benne*. De még messze nem számítanak kalóriabombának - éppen ellenkezőleg: 100 g görögdinnyében 24 kalóriával, illetve sárgadinnye esetén is csak 50 kalóriával kell számolnunk.

A dinnye eredete egyébként nem teljesen egyértelmű - azt gyanítják, hogy Afrikából ered, pontosabban Egyiptomból, ahol már 4000 évvel ezelőtt is élvezték az ízét. Az édes dinnye Ázsián keresztül hódította meg a világot, majd Kolumbusz Kristóf a 15. században magával vitte Észak-Amerikába és ezzel megalapozta a mai legfontosabb dinnyetermelő vidéket. Jelenleg mintegy 500 dinnyefajta létezik és a meleg évszakban mindegyik kiválóan feldolgozható mindenféle ételhez és italhoz. Legyen az dinnye-sorbet, -saláta vagy -bólé. Frissítse fel a grill partit a dinnye nagyszerű ízével, vendégei el lesznek ragadtatva!

Tudta, hogy a dinnye valójában nem gyümölcs, hanem egy tökféle - mint az uborka vagy akár a sütőtök. Fajtától függően, igen nagyra nőhet: a világ legnagyobb görögdinnyéje 188 kg volt!

*Forrás: gesundheit.de, Portal der Alltance Healthcare Deutschland AG.