Kedvenc gombafélénk: A csiperke

Egész évben kapható, sokoldalúan felhasználható és közkedvelt: a csiperke az egyik legfontosabb és legismertebb étkezési gomba. A magyarországi gombatermesztésben a csiperke – mintegy 90 százalékos arányban – dominál*. Mára Hollandia, Belgium, Magyarország és Lengyelország váltak Európa piacvezető országaivá a csiperketermesztésben.**

A csiperke könnyen elkészíthető, és a levesekben éppolyan ízletes, mint a felfújtakban, serpenyőben készített ételekben vagy ragukban. A csiperke íze azonban a hal-, hús-, tojásos-, vagy tésztaételekkel egyaránt harmonizál. Csekély, 100 grammonként 15 kilokalóriás*** energiatartalmának köszönhetően a csiperke a könnyű, illetve diétás konyhának is igen fontos eleme. Fedezze fel Ön is a csiperke sokszínűségét, próbálja ki, megéri!

Tudta-e?

A barna csiperke valamivel lassabban nő, mint a fehér, és terméshozama is alacsonyabb. Nedvességtartalma kisebb, húsa valamivel tömörebb, íze intenzívebb és hosszabb ideig eltartható. Ezen kívül az elkészítés során alig zsugorodik össze.
* www.gombaforum.hu/2015/gazdasag/a-termesztett-gombak-piaca-a-2015-ev-vegi-adatok-szerint/
**Gombatermesztés: www.gombaforum.hu/2015/gazdasag/meglepo-es-kevesbe-meglepo-szamok-agombaiparbol/
*** Kalóriatáblázat: www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/csiperkegomba-kaloria.php