Mit kell tudni a gombáról?

… a színnel kapcsolatban: a barna csiperke a fehérnél valamivel lassabban nő, és terméshozama is alacsonyabb, ezért kicsit drágább. Nedvességtartalma kisebb, húsa valamivel tömörebb, íze intenzívebb és ez a változat hosszabb ideig is tárolható. Ezen kívül az elkészítés során alig zsugorodik össze.

…a fogyasztással kapcsolatban: a csiperkét hűtőszekrényben kell tárolni, két-három napnál hosszabb ideig történő tárolása azonban nem ajánlott. A tároláshoz távolítsa el a védőfóliát, hogy a gomba lélegezhessen/szellőzhessen. Az a csiperke, amelynek kalapja kifelé hajlik, már nem friss.

…a helyes tisztítással kapcsolatban: a csiperkét lehetőleg ne mossa meg, hanem egy puha gombakefe vagy konyhai papírtörlő segítségével távolítsa el róla a földet és az egyéb szennyeződéseket. Különben a gomba magába szívja a vizet, és a párolás során szívóssá válhat. A csiperkét nem kell hámozni, csak a szárát kell alulról kicsit levágni.

… a megfelelő „szomszédsággal” kapcsolatban: a csiperke hajlamos átvenni a zöldségtartó rekeszben tárolt „szomszédjainak” illatát, ezért az intenzív illatú zöldségeket (pl. hagyma) ajánlatos távol tartani tőle. Ha közvetlen közelében gyümölcsöt tárolunk, a csiperke hamarabb megromlik.

… a melegítés során jelentkező magas hőmérséklettel kapcsolatban: mindmáig úgy tartják, hogy a gombás ételeket nem szabad felmelegíteni, mert a melegítés során állítólag mérgező anyagok keletkeznek. Ez az ajánlás abból az időből származik, amikor még nem volt hűtőszekrény. A gombás ételek maradékai napjainkban mindenképpen felmelegíthetők, ha azokat az elkészítést követően gyorsan lehűtjük és hidegen tároljuk. Az újramelegítés során a gombás ételeket legalább 70 °C-on kell melegíteni.*

 

*Forrás: www.life.hu/csalad/20111202-tenyek-es-tevhitek-a-konyhabol-ime-az-igazsag.html