Zamatos és egzotikus:

A kivi

A kivi tulajdonképpen nem új-zélandi felfedezés, eredetileg Ázsiából származik, csak a 20. század kezdetén jutott el az „Actinidia deliciousa” néhány magja „kínai egres” néven Kínából Új-Zélandra. 1905-ben termettek az első gyümölcsök új-zélandi földön. A manapság tipikus kiviként ismert ovális, sötétzöld húsú és szőrös héjú gyümölcs az új-zélandi Hayward Wright termesztéséből származik az 1928-as évből. Kevésbé ismert tény, hogy a kivi arany színben is létezik. 1959-ben kapta meg a kivi a mai elnevezését, amelyet az új-zélandi termesztők a megegyező nevű nemzeti madaruk után választottak. A madár kicsi, barna és bozontos alakja valóban a gyümölcsre emlékeztet. A C-vitamin bomba nem csupán gyümölcsös ízével nyert létjogosultságot étlapunkon: magas tápanyag-koncentrációja által fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el szervezetünket.* Serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést, és energiát ad. A kivit sokféleképpen fogyaszthatjuk: reggeliként tökéletes frissesség-löketet ad a naphoz, de süteményekben, gyümölcssalátákban vagy koktélokban is ízletes az egzotikus bogyós gyümölcs.

Tudta-e Ön?
Nálunk is lehet kivit termeszteni a napos, szélvédett, csapadékos, és enyhe telű helyeken. Az ültetés legjobb időpontja a tavasz, vagy a késő ősz. A kivi szedésének időpontját az első komolyabb fagyok szokták meghatározni. Szedéskor még nem érett, mivel utóérő gyümölcs. Hideg helyen tárolva akár hónapokig eláll.**

*Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Kivi_(gy%C3%BCm%C3%B6lcs
**Forrás: kertesz.blog.hu/2013/11/19/a_kivi_ami_nem_deligyumolcs