A narancs

A narancs számtalan felhasználási lehetőséget kínál: legyen szó akár gyümölcssalátáról, frissen facsart narancsléről, dekorációról, sőt az aromaterápiában gyógyszerként is pozitív hatást tulajdonítanak neki. Nem meglepő tehát, hogy a leggyakrabban termesztett citrusfélék slágerlistájának élén áll.* A narancs eredetileg Ázsiából származik és nem is narancssárga, hanem zöld színű gyümölcs, ami miatt „kínai almának” is nevezik. A trópusi országokban az érett narancs egész éven át zöld. Héja csak azokon a vidékeken színeződik el – az általuk ismert narancssárgára – ahol éjszakánként lehűl a levegő. **
A frissítő ízű, C vitamint tartalmazó gyümölcs fehér színű virágaival, csábító illatával, akár dísznövényként is szebbé teheti lakásunkat. A narancs a hazai kertekben a 17. században vált ismertté, ugyanis ebben az időben – elsősorban nemesi körökben – jött divatba a növények úgynevezett „orangerie”-kben, azaz a mai melegházak egy korábbi formájában történő termesztése. Ettől kezdve inspirálja a narancs az európai konyhát: krémdesszertek, színes gyümölcssaláták, koktélok formájában és még számos egyéb változatban ismert, és szeretett ez a gyümölcs. A narancs még az egyszerű főételeknek is valódi déli temperamentumot kölcsönöz. Receptötleteinkkel szeretnénk mi is bátorítani a narancs sokoldalú felhasználásra, tartson Velünk!

Tudta-e?
Ha a narancs még kemény, igen könnyen segíthet rajta. Egyszerűen helyezze rövid időre forró vízbe a gyümölcsöt, vagy kemény alapon alaposan gyúrja át, így préseléskor az utolsó csepp narancslevet is kinyerheti a finom gyümölcsből.


*Forrás: xn--zitrusfrchte-klb.net/die-orange
**Forrás: www.scilogs.de/detritus/zitrusfruechte/