Mi az, ami a narancs esetében fontos?

...a filézés (a gyümölcs húsának kivétele): a narancs filézése egészen egyszerű, ha a megfelelő eszközt használja. Filézésre leginkább a filéző kés, vagy egy finom, éles konyhai kés alkalmas. A narancs felső és alsó végét le kell vágni úgy, hogy a gyümölcs húsa látható legyen. Ezután késsel távolítsa el a narancs teljes héját, majd az elválasztó hártyák közül tisztán vágja ki a gyümölcshús-filéket. A gyümölcshúson ne maradjon hártya.      

...a frissesség: a frissen préselt narancslé egészséges, vitaminokban gazdag, és mindenekelőtt igen ízletes. Ahhoz, hogy a narancs teljes levét kinyerhessük, bizonyos kreativitásra van szükség. Ha a gyümölcs még nagyon kemény, préselés előtt kemény felületen alaposan át kell gyúrni. Akinek azonban ez túl megerőltető, a gyümölcsöt néhány percre forró vízfürdőbe is teheti. Így biztos lehet abban, hogy még az utolsó csepp gyümölcslé is a pohárba kerül.     

...a jellegzetes illat: a kerek gyümölcsök aromás illatanyaguk révén is kellemes légkört varázsolnak a házba. A karácsonyi időszakban különösen a narancs és a szegfűszeg kombinációja igen kedvelt. Ehhez csupán egy fogpiszkálóra vagy sasliknyársra van szüksége, amelynek segítségével a narancs héjába lyukakat fúrhat, majd a szegfűszegeket az előfúrt lyukakba helyezve egyszerűen megtűzdelheti a narancsot. Ennek során akár szép mintákat is szúrhat a gyümölcsbe. És már mindenütt terjeng is a pompás illat!      

...a héj: a narancs kiüregelt héja teamécsesként is csodás lehetőséget kínál, amely hangulatossá varázsolja a helyiséget. Ehhez nagy vonalban vágja le a gyümölcs kalapját, és egy kanál segítségével vegye ki a teljes gyümölcshúst, amit aztán egy tetszés szerinti narancsos recepthez felhasználhat. Aprósütemény kiszúró formák segítségével tetszés szerinti motívumokat szúrhat a narancs héjába, hogy a gyertya fénye csodásan szétáradhasson. A teamécsest legjobb, ha a narancshéj közepén elhelyezett finom réteg homokra, vagy durva szemű sóra teszi. Aki különösen kreatív szeretne lenni, speciálisan gyümölcsök számára készített faragó szerszámokkal valódi műalkotásokat készíthet.